自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好明顯你父母想你供層樓比你阿媽個仔住啦,可能見你仲未買樓,拿拿聲用左你個Quota先,講真,你自己父母同弟弟都非常自私,完全無同你想過你有自己家庭,除非你每月揾10幾萬,又或者你老公大把錢唔使動用你人工,否則對你老公唔公平,調反轉如果你老公要用2人薪金去供層樓比叔仔住,你會點?要供都供比自己住啦,仲要用埋你老公既人工,真系當你傻,如果你答應左,一定同老公鬧大交,婚都有得離呀,你照甘同父母講得啦,比佢地知道原來自己父母心目中只有弟弟。拿,如果我老公甘做,我無得反對,但我唔會用我人工去支付老公幫父母供既樓,家庭開支亦除開一人一半,我都有父母,我唔會幫人地供樓。

侯爵府

elleccy 發表於 23-6-1 08:10
背景:雙職家庭,已有小朋友,請工人湊,非同住
直接講自己問題, 已經有俾家用, 而家仲有咁多要求? 你自己都識講有事先諗起你, 你又怕咩佢地嬲??? 選擇權係你自己度.

水晶宮

回覆樓主:

你而加自住樓供完未?

珍珠宮

上唔到會,唔洗用你名

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

千其唔好做按揭擔保人,你地第時想買樓買唔到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

令弟剛畢業, 冇能力供樓,
為何兩位長老急於現在改善生活環境?
應不只是為自己.

我估層新樓是為令弟未來組織新家庭改善生活環境, 三代同堂要大些地方.到時要你借錢供, 但樓將來留俾弟弟一家住,必遭你反感, 所以現在提早出聲.

幌子是兩老想改善生活環境,
實在是用你的錢為弟弟買樓

你就別為弟弟作“嫁衣裳”了

水晶宮

我會直接講阿媽甘偏心,唔好當我傻既,唔炒鍋金既阿媽唔知衰,反面就反面,反正阿媽唔當自己系一家人,再打我主意連家用都唔比呀。

男爵府

elleccy 發表於 23-6-1 08:45
近排遇到最大既煩惱就係外家唔幫手應急湊小朋友得黎仲成日同我講錢,講家用,講幫手供樓。我驚係自己價值觀 ...

唔想供咪坦白同佢地請擺明唔會幫咪得囉。驚乜?
妳都有工人,仲使乜理外家幫妳手湊仔
搵急事搵同學媽媽幫手都得㗎
講真自己有家庭有仔女,d 錢一定留返比自己,細佬宜家無屋住咩?

大宅

回覆 elleccy 的帖子

所謂「外家」,不是白叫的,當初禮金收假的嗎?

侯爵府

近排遇到最大既煩惱就係外家唔幫手應急湊小朋友得黎仲成日同我講錢,講家用,講幫手供樓。我驚係自己價值觀 ...

淨係工人事件,足已令我少接觸。家用亦會下調!冇能為力。畢竟係唔寬鬆。留俾小朋友應急。大吉利是要高價搵鐘點。

大宅

回覆樓主:

如何回應先無咁易激嬲佢哋呢?
佢哋都無為你諗過,你何需擔心激嬲佢地。依家我人老咗,對我好既人、我先會為佢哋設想,親人都係咁話⋯有時都覺得阿媽對我都係當提款機,關心就留俾我細佬。

sjnl43    發表於 23-6-1 10:52

珍珠宮

BK Milk勳章

可唔可以講:其實我哋兩公婆還緊錢,真係冇錢供樓

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 23-6-1 10:16
令弟剛畢業, 有能力供樓,
為何兩位長老急於現在改善生活環境?
應不只是為自己.

重男輕女之家

男爵府

唔好妄想 有份寫你名將來都係比細佬東張西望你
有仔有女都係比仔或者細佬覺得佢係仔大哂

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

佢地想改善生活環境先諗起你
唔洗諗咁多, 你自己都有一個家庭支出照顧!

大宅

直接同佢講,你而家嘅情況,已經好吃力,佢哋應該會體諒嘅

珍珠宮

準備婚房就真, 想住大d 真正一家人同住

細佬結婚唔洗買樓, 娶個唔做野入門, 又"一家人" 幫手養
佢老婆同細路

唔比預左會做大龍鳯, 你想一次收科, 定養大左個胃口先,自己諗

珍珠宮

叫佢哋加你名落層樓先會供,唔係就no

伯爵府

2024年龍年勳章

你俾幾錢家用?

大宅

首期係咪要妳俾埋?

首頁