自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

adrianada 發表於 23-6-7 16:35
仔話係交流團

乜資料都冇就應承俾$9000 去交流團?你仔剛S6畢業, 咁易信人又咁疏爽,日後好容易誤墮騙網。

總之,咩文件都冇,唔好俾$

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

adrianada 發表於 23-6-7 16:40
佢班主任又去,應該安全啩

老師以私人名義攪,即係你同朋友約好去旅行一樣,呢啲情況冇人會負責你嘅安全,出事要自己負責。

大宅

其實你個仔都中六啦,既然佢咁想去,點解唔叫佢幫你準備好封信寫比學校申請旅費減免?要你自己上網求助?
係交流團定畢業旅行?仲要無通告,老師私自搞?成件事都好可疑,咩都唔清楚又無行程,你真係放心比你仔去?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

adrianada 發表於 23-6-7 16:56
我明天早上打電話返學校問清楚,雖然已經畢咗業,但通告又冇,行程表又冇,又唔知坐飛機定高鐵,乜都唔知 ...

錢是你俾定阿仔自己俾? 如果是你俾, 點可能咩都唔知? 當你去報名, 個團咩INFO 都無就俾9000出去? E個5是話個仔有幾大個,管5到, 又或是咩信任問題.... 是正常的購物的認知.... 作為父母, 我最起碼都要知有邊幾個同學仔一齊去, 有名有資料先再講.......

Stay Hungry , stay foolish !!

子爵府

回覆樓主:

每年暑假坊間都會有好多特價嘅 內地交流團畀學生參加 之前我 仔女參加過 幾千蚊 寧夏 嘅交流團 有啲大專生帶埋佢哋一齊去年青人一齊玩不知幾開心. 所以唔使用9000蚊去參加囉出面仲有大把畀你揀, 之前已經有個青少年軍事夏令營一毫子都唔使畀喺粉嶺軍營 十日 訓練 包食包住包製服

子爵府

hinhin_ma 發表於 23-6-7 17:18
錢是你俾定阿仔自己俾? 如果是你俾, 點可能咩都唔知? 當你去報名, 個團咩INFO 都無就俾9000出去? E個5是 ...

我比,我仔淨係同我講話佢班主任叫佢哋報名呢個交流團,講咗幾時去,幾多$,跟住乜嘢資料都冇,所以我聽朝會打返學校問清楚。

子爵府

birdbird 發表於 23-6-7 17:06
乜資料都冇就應承俾$9000 去交流團?你仔剛S6畢業, 咁易信人又咁疏爽,日後好容易誤墮騙網。

總之,咩文件 ...

我知道,所以我會睇住佢。

水晶宮

adrianada 發表於 23-6-7 16:40
佢班主任又去,應該安全啩

班主任係咪去同安唔安全係無直接關係,同時係出左意外由邊個承擔責任的問題。

學校攪的活動,責任喺學校度。老師私人攪,責任就係個學生(應該話係家長度)

跟據你上面提供的資料,似係老師私下活動的成數大d

公爵府

一般中學好少再搞活動俾考晒DSE 嘅學生,畢業禮都行咗啦。會唔會佢自己想同同學去畢業旅行,用交流團呢個名搏你唔知就俾錢?

公爵府

2024年龍年勳章

adrianada 發表於 23-6-7 20:56
我明天早上打電話返學校問清楚,雖然已經畢咗業,但通告又冇,行程表又冇,又唔知坐飛機定高鐵,乜都唔知 ...

係囉!雖然係大個仔,但係都要交帶聲俾阿媽知喎!

子爵府

heilok 發表於 23-6-7 17:34
一般中學好少再搞活動俾考晒DSE 嘅學生,畢業禮都行咗啦。會唔會佢自己想同同學去畢業旅行,用交流團呢個名 ...

唔會,佢比過老師個訊息我睇。

子爵府

1314625 發表於 23-6-7 17:31
班主任係咪去同安唔安全係無直接關係,同時係出左意外由邊個承擔責任的問題。

學校攪的活動,責任喺學校 ...

我都覺得似,所以先冇通告。

男爵府

adrianada 發表於 23-6-6 11:23
要成$9000 ,學校話寫家長信會平啲,有冇人可以教我點樣寫?

我阿女10年前中學時,要俾$8500去5 日新加坡比賽,佢係pianist ,另一個pianist 同學家長話經濟原因唔去,老師要我阿女學埋佢首曲目出賽,最後學校減到好似1000咁上下,個家長先俾個女去比賽。
我先知道原來可以咁樣講價喎

男爵府

newcomer550 發表於 23-6-6 13:06
做呢啲交流團, 一定機構做, 按人頭收費. 教師個份係學校出, 唔會由學生出.

題外話, 宜家飯商都唔可以有免 ...

而家一定冇免費飯俾老師食啦,仲要飯商啲飯好難食,又要睇住啲學生,一齊食,冇得出街食,好慘架。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

adrianada 發表於 23-6-7 15:39
其實佢哋仲有兩星期就已經去啦,我仔話係老師自己搞的,所以沒有出電子通告,只係自己私底下報名,我估計 ...

學校嘅活動冇可能冇通告架喎,仲要係去交流,交錢方法同行程都要通知家長架

男爵府

conniecheung 發表於 23-6-7 16:57
我女修中史,學校最近有個西安5天考察團比30位修中史同學參加,團費$9000幾蚊,最後老師們覺得貴,個團取消 ...

其實老師都係搵agent攪,買機票訂酒店,咁都係成本。
9000蚊去5 日西安,又貴左啲,老師決定冇錯。

子爵府

回覆樓主:

有冇提過用甚麼途徑俾錢?收款人是哪位?
正義或會遲來但不會缺席

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

仲有兩星期就出發,老師已放假?國際學校?

公爵府

adrianada 發表於 23-6-7 17:40
唔會,佢比過老師個訊息我睇。

你點知係老師嘅訊息?
我只諗到一個可能真係學校搞嘅原因,就係學校本身搞咗個唔係for 中六,但唔夠人參加,所以搵埋其他級,所以呢刻無通告,有興趣嘅先send 資料俾學生,轉交家長。
正常老師唔會私下同學生去外地旅行,所以應該唔會係老師自己搞。

子爵府

heilok 發表於 23-6-7 18:18
你點知係老師嘅訊息?
我只諗到一個可能真係學校搞嘅原因,就係學校本身搞咗個唔係for 中六,但唔夠人參加 ...

見到老師個名

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊