自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Happybabyhbb 發表於 24-4-24 20:41
其實我一路都想問嘅… 老人家搭巴士係唔係本身都半價,即係$12過海巴,本身老人家要比$6, $2優惠變成老人家比$2, 政府補$4? 我真心唔知道,想請教一下

原來本來就有半價,咁仲要爭取 $2?

我在某次港鐵股東大會上聽到關於 $2 乘車的由來,似乎是某位退休校長(同時是港鐵股東)提出的。

半價都滿足!

作為乘客,$2 好過半價。
作為股東,鼓勵長者多些外出,多些乘搭港鐵,有助增加盈利。
作為退休人士,已不需交稅,政府以納稅人稅款補貼,不關自己事。

大宅

jincaiyan 發表於 23-6-7 23:26
如果過海$12 ,2折 即係比$2.4

如果一個站 $4.5 , 2折 =$ 0.9

2折太低了,起碼3折啦

大宅

我覺得應該取消60至64歲兩蚊乘車優惠,根本呢個年齡都未退休,點解要有優惠呢?
另外就係解決長途車短搭問題。

公爵府

回覆樓主:

反對! 長者年青時都有交稅、 對社會有貢獻的、 老咗用$2優惠乘車都是应該的 .!

子爵府

2018復活節勳章

jincaiyan 發表於 23-6-7 23:26
如果過海$12 ,2折 即係比$2.4

如果一個站 $4.5 , 2折 =$ 0.9

我都係咁諗,咪資助得仲多

禁止訪問

男爵府

2024年龍年勳章

SamSamwill 發表於 24-4-25 15:38
我覺得應該取消60至64歲兩蚊乘車優惠,根本呢個年齡都未退休,點解要有優惠呢?
另外就係解決長途車短搭問 ...

我識嘅好多60歲已經退休,係以前簽落嘅terms。啲僱主縮骨,唔肯extend。

大宅

回覆樓主:

而家開始攞2蚊嗰班大部分係交稅多年,無用政苦福利,自食其力。點介要懲罰呢班人享受唔到福利。

珍珠宮

Nevaeh72 發表於 24-4-25 18:02
而家開始攞2蚊嗰班大部分係交稅多年,無用政苦福利,自食其力。點介要懲罰呢班人享受唔到福利。
...

原因?

憎人富貴厭人貧!

我唔好過,你都唔可以好過!

象牙宮

mickeyeva 發表於 23-6-7 23:17
呢個提議都幾好!

狂燒公帑,
假難民 13億/年。

林鄭前特首辦開支大增每月租金37.7萬元,2023/24年變成567萬元
員工薪酬、與員工相關開支增至286萬元,
高官薪酬 去年開支更近1400億港元,創歷來新高
若以個別高官薪金計算,特首月薪至少高達42萬元,6位正、副司長及15位局長月薪達35萬至39萬元不等,

【港預算案】千億財赤下社會籲高官及公務員減薪「滅赤」 — RFA 自由亞洲電台粵語部
與其嘥錢養廢官 不如慳公帑利民
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

去年,「二元優惠計劃」的經常開支是 40.5 億元,其中行政開支是 0.5 億元。
預計在本年,這開支將會急增至 60.1 億元。

現時 60 歲以上的人口一共有 232.35 萬人,
如果把這筆錢平均派發給 60 歲以上人口,則每人可得到 2,586 元,
如果除以 12 個月,每人每月可得到 215 元
如果除以 30 日,每日是 7.1 元。

俗稱「生果金」的「高齡津貼」是每月 1,620 元

沒有一種社會福利是沒有浪費和濫用的,公屋如是,綜援如是。

周顯認為派錢是比「二元優惠計劃」更有效的運用公帑

https://www.am730.com.hk/column/%E8%B2%A1%E7%B6%93/%E7%82%BA%E4%BA%8C%E5%85%83%E5%84%AA%E6%83%A0%E8%A8%88%E5%8A%83%E8%A8%88%E8%A8%88%E6%95%B8/447888

如果 60-64 歲人口為 60 萬,則 65 歲以上人口為 172.35 萬人,60-64 歲約佔 60 歲以上的 25%。
https://www.hk01.com/article/539184

60 至 64 歲人士乘車次數較多:
在整體約 272.5 萬日均受惠人次(2023 年 12 月數據)中,60 至 64 歲人士約佔 34%(約 92.7 萬人次)。
推算 60 至 64 歲人士每人每日平均使用 1.41 次,65 歲或以上人士 0.98 次,殘疾人士 0.32 次。
https://www.hk01.com/article/1002994

如果派錢,65 歲以上較 60-64 歲着數。

男爵府

公道,但如果可以三折合理啲添

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

合理!

複式洋房

2折都合理

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊