自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeyeva 發表於 23-6-7 23:17
呢個提議都幾好!

贊成,問題簡單化
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

creambb 發表於 23-6-7 23:47
極同意,其實半價咪好囉防止長車短搭,都唔明點解當初會劃一收2蚊諗嗰個冇計後果架咩
...

就算唔濫坐,都越來越多老人家喇
放下自在

大宅

回覆樓主:

講起老人家把鬼火,琴日落好大雨,馬路邊有蓋巴士站等車,有兩公婆,看似70歲左右,又唔閂傘,我好聲好氣叫佢閂傘,,一來當其時好多冇傘嘅人,唔夠位行埋入去有蓋巴士站內,二來佢開住把傘,遮住視線,睇唔到巴士到站,佢話啲雨撇到佢,唔肯收,仲話我咁大架巴士都睇唔到...谷鬼氣,我鬧返佢,乜你咁自私...

男爵府

佬一名 發表於 23-6-7 23:42
其實在未有長者 $2 車之前,巴士公司都已經收長者半價,例如成人 $10,長者價係 $5。而家長者付 $2,政府 ...

頭先新聞啱啱講完係65歲或以上長者,巴士公司先有半價優惠,60-64歲政府係津貼好多

伯爵府

jincaiyan 發表於 23-6-7 23:26
如果過海$12 ,2折 即係比$2.4

如果一個站 $4.5 , 2折 =$ 0.9

係,好似仲蝕得多
宜家$2等於兩折嘅$10車程,有幾可會成日搭到過$10車
限次數仲好,過咗次數半價

大宅

jincaiyan 發表於 23-6-7 23:26
如果過海$12 ,2折 即係比$2.4

如果一個站 $4.5 , 2折 =$ 0.9

對於長者嚟講,我覺得車資多數都$10樓下,咁2折咪比$2蚊更平?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

mickeyeva 發表於 23-6-7 23:17
呢個提議都幾好!

是咪要SET 個底線... 打完折最平2元, .... 其實半價都夠啦...
Stay Hungry , stay foolish !!

大宅

somehow 發表於 23-6-8 00:13
係,好似仲蝕得多
宜家$2等於兩折嘅$10車程,有幾可會成日搭到過$10車
限次數仲好,過咗次數半 ...

係囉,我都係第一時間覺得2折政府蝕得更多……
我反而覺得你話限次數,過咗次數半價呢個提議非常好……

子爵府

baby.kaka 發表於 23-6-8 00:18
對於長者嚟講,我覺得車資多數都$10樓下,咁2折咪比$2蚊更平?

其實睇吓你真係想平,定係想防止濫用「長車短搭」,我覺得呢個係冇公德心嘅行為。我都有試過搭過海巴士,其實大家都係想快啲到目的地,你見到啲阿婆上車搭一個站又落車,於是就不停上車落車上車落車,真係好文㗎~ 大佬呀,我搭的過海車都係過咗海才落車㗎啦⋯⋯我反而覺得唔介意平價車比佢哋再平,要教識佢哋善用資源!

子爵府

hinhin_ma 發表於 23-6-8 00:18
是咪要SET 個底線... 打完折最平2元, .... 其實半價都夠啦...

呢個方法都非常好

大宅

mcheungm 發表於 23-6-7 23:51
講起老人家把鬼火,琴日落好大雨,馬路邊有蓋巴士站等車,有兩公婆,看似70歲左右,又唔閂傘,我好聲好氣叫佢閂傘 ...

咁其實你自己冇遮,唔可以要求人哋陪你一齊冇遮用喎……唔好道德綁架70多歲嘅老人家……而且整濕身又容易感冒……咁大年紀,有咩頭暈身㷫都辛苦!

伯爵府

四折就差唔多

大宅

金黑街矇 發表於 23-6-8 00:27
其實睇吓你真係想平,定係想防止濫用「長車短搭」,我覺得呢個係冇公德心嘅行為。我都有試過搭過海巴士, ...

我識一個老人家,佢就真係非常善用資源喇!通關之後,日日得閒冇事做就去羅湖走兩轉,咁又賺到兩餐買餸錢喇!

子爵府

「巴士公司賺到盡」?

基本上所有巴士公司都係蝕緊錢, 所以$2其實係「另類補貼」巴士公司

無左「另類補貼」, 巴士加價會仲再多d

公爵府

回覆樓主:

60~65應該半價,65以上就2蚊,一日限4次/8次,來回計2次,有d老人家都仲有工作但人工又少,車費可以減輕負擔
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

雖然「長車短搭」係浪費資源,但係夏天咁熱要等車(有時可能要等十幾分鐘)好難頂

男爵府

baby.kaka 發表於 23-6-8 00:18

係囉, 做議員都冇腦, 淨識隨口噏

大宅

kk2009 發表於 23-6-8 01:04
係囉, 做議員都冇腦, 淨識隨口噏

好多所謂嘅議員,成日等有問題出現嘅時候就馬後炮出嚟譴責乜乜乜,要求政府乜乜乜,乜嚟乜去真係“媽叉”佢!

侯爵府

72leelily 發表於 23-6-7 23:23
2折都公道
最唔生性長車短搭

係,明明架車$20車費,見到長者坐兩個站落車,咁講真,對於長者覺得都係$2,梗係坐最快到個架

複式洋房

回覆樓主:

贊成

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊