家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

我留意到呢度好多朋友都講緊儲蓄、點樣搵多啲錢,又或者覺得保險公司在短時間內呃了大家的儲蓄。
先不講任何公司、任何銀行的做法,大家要理解:要複息效應生效,首先係要俾時間。
複息效應係唔會喺第1~5年之間睇到佢嘅效果,但當一路滾存的時間愈耐,那個滾動的金額就會愈大。
幫大家計條數,當你手頭上有$10萬蚊資金,儲一年,每年4%,我當你做定期,一年之後都只有$4,000, 話多唔多, 話少唔少。但如果同樣呢筆錢放10年, 10年後就會有$148,024, 再放多10年, 即20年, 本金+利息係可以一個double: $219,112。
即是說,如果你唔俾時間落去儲蓄,複利一直都唔會生效。
放落去做定期唔係唔得,但係就多了你要做研究,邊間銀行高息,然後又要做搬運的動作,一年2次唔係好多,做20年,40次,只要你願意就無問題,不過又係咪20年之中,年年都可以有4%定期利息?呢個大家可以諗吓。

MICLOH168    發表於 23-6-16 16:08

侯爵府

2023年兔年勳章

每月儲$5,000,1年$60,000,10年$600,000,20年$1,200,000,30年$1,800,000
不計利息滾存,只要持之以恆,百萬富翁不難!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

別墅

Strawberrys 發表於 23-6-8 14:25
每月儲$5,000,1年$60,000,10年$600,000,20年$1,200,000,30年$1,800,000
不計利息滾存,只要持之以恆, ...
銀碼上係20年儲到120萬,但唔好忘記係有通脹!到時呢120萬的購買力會大大降低!可能購買力只降到得番40萬!

水晶宮

Strawberrys 發表於 23-6-8 14:25
不計利息滾存,只要持之以恆, ...

是!有心儲是可以儲到。買少啲無謂野已可以。

agnesc2017    發表於 23-6-10 23:16

水晶宮

agnesc2017 發表於 23-6-9 11:51
銀碼上係20年儲到120萬,但唔好忘記係有通脹!到時呢120萬的購買力會大大降低!可能購買力只降到得番40萬! ...

不好理。keep住肯儲已好好!

男爵府

回覆樓主:

我覺得儲錢係攞到收入,第一時間撥一筆錢去儲,而唔係每個月出咗糧,用剩咗先儲!

除咗儲錢,我啱啱畢業出嚟開始返正職嗰陣時好有Energy,夜晚真係搵多一兩份兼職做!搵搵埋埋,同正職人工差唔多!

agnesc2017    發表於 23-6-10 23:18

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

小心這裏有AGENT~

opclk99    發表於 23-6-10 23:47
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

大力大力 發表於 23-6-10 20:41
小心這裏有AGENT~

謝謝。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

仲要喊賊捉賊~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

大力大力 發表於 23-6-11 06:58
仲要喊賊捉賊~
如果你認為所有的保險從業員有問題,可向保監局舉報。
而我只是在這裡分享風險管理知識,是每個人都應知識的東西,為何你一而再再而三、以有色眼鏡去看待、去針對、去攻擊所有保險從業員?如果保險是那麼大騙局,那麼理應這是非法活動,那為什麼全球都有這種服務?請你認真回答。

伯爵府

agnesc2017 發表於 23-6-8 13:16
我留意到呢度好多朋友都講緊儲蓄、點樣搵多啲錢,又或者覺得保險公司在短時間內呃了大家的儲蓄。
先不講任 ...

時間值係最大的工具

agnesc2017    發表於 23-6-13 15:22

大宅

回覆樓主:

我份儲蓄保舊年價值少左,變返再一年前價值,原因大約同經濟差有關,如果每十年一次大浪佢又減我價值,咁咪抵銷左好多年嘅複式,樓主你做左幾多年究竟知唔知,同埋大部份長期儲蓄保都係non-guaranteed, 真係唔好同定期未必年年有4厘黎比。

呢啲嘢冇話做邊個到最後邊個先係最好,但最緊要你地清清楚楚話俾個客知係點先好賣

子爵府

agnesc2017 發表於 23-6-8 13:16
先不講任 ...

我廿多年前明白「需要時間」後,便開始月供基金。

珍珠宮

anouck 發表於 23-6-11 23:02
我份儲蓄保舊年價值少左,變返再一年前價值,原因大約同經濟差有關,如果每十年一次大浪佢又減我價值,咁咪 ...

我幾份儲蓄保,都未試過價值少咗,你買什麼儲蓄保,純儲蓄定基金?我係前者,保證息率每年3厘。而家十幾年後,計返複式增長,平均每年都接近4厘

別墅

anouck 發表於 23-6-11 23:02
我份儲蓄保舊年價值少左,變返再一年前價值,原因大約同經濟差有關,如果每十年一次大浪佢又減我價值,咁咪 ...
正如MPF / 其他投資工具一樣,如果個大市係跌市,基本上所有投資工具都會有下行趨勢,只不過係負責做投資選項的基金經理(不是保險代理)選擇相對低風險和保本的投資工具去幫手對沖下行市況的損失,例如行況差時買入債券/外匯/逆向ETF 來做對沖,可以減輕高風險投資項目上的損失。
但就算做定期都無保證係長期有4%,有4%係因為美國加息和量化寬鬆後的結果,依家銀行做到4%新資金定期利息,不代表長遠都有。在低息環境下,就不會有4%這回事了。

大宅

大力大力 發表於 23-6-11 06:58
仲要喊賊捉賊~

人地釣緊魚,係度阻住人收魚絲

opclk99    發表於 23-6-14 12:42

男爵府

MissMaMa 發表於 23-6-12 20:08
我幾份儲蓄保,都未試過價值少咗,你買什麼儲蓄保,純儲蓄定基金?我係前者,保證息率每年3厘。而家十幾年 ...

我少少哋買咗三份儲蓄保

每一年供 US$10,000 (x3), 供八年就唔使供
諗住放20年 (我都知係長期)

借問聲,你覺得呢份算唔算儲蓄保?
我又睇唔到佢有買乜嘢基金之類…
attach1/tmp/phpcHZ4sy

珍珠宮

BO_NG 發表於 23-6-13 18:26
我少少哋買咗三份儲蓄保

要自己睇下保單條款
保單回報睇圈住嘅column 就可以了, 保證回報息率好低, 如果冇額外紅利 ,要第20年回本
attach0/tmp/phpbfjGJ7

opclk99    發表於 23-6-14 12:43

男爵府

MissMaMa 發表於 23-6-13 19:28
要自己睇下保單條款
保單回報睇圈住嘅column 就可以了, 保證回報息率好低, 如果冇額外紅利 ,要第20年回 ...

保單條款冇講啲乜

我用最悲觀情況,經紀話佢哋唔保證嗰part都有九成實現

因為唔係一筆過比,每年比 US$10000,感覺好似唔係好多…

坊間一般儲蓄保係點?

子爵府

BO_NG 發表於 23-6-13 18:26
我少少哋買咗三份儲蓄保

你呢份單, 最好叫agent 比一份可以睇到1至10年的详细数字. 因為你現在的資料, 只睇到1至5年,10年等等的數字, 相間太耐.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊