跳至

首頁

尾頁

洋房

小朋友9月交表(自行分配學位), 同校/同區谷友請進.

呢間學校係大埔區排名係前幾位, 想請教下谷友有無小朋友讀緊呢間小學?

1) 程度係算係深/中間/淺? 會催谷成績定係輕鬆愉快?
2) 你們小朋友係讀書TYPE 定活躍TYPE? 課程要唔要追? 如果要, 吃力嗎?
3) 一日功課大概要花幾多時間完成? 算多嗎?
4) 雙職家長(無姐姐幫手的情況下) 應付到嗎?

講下我小朋友BACKGROUND, 佢依家讀緊程度算淺的幼稚園, 而小朋友唔算係自動波溫習TYPE. 但就對活動(如唱歌, 跳舞)興趣就較大, 我覺得佢係較為活動型的小朋友.

我擔心小朋友入到去呢間學校難適應, 因為感覺呢間係學術比較重的小學.

懇求大家俾下意見.

大宅

Bby23 發表於 23-6-8 14:04
小朋友9月交表(自行分配學位), 同校/同區谷友請進.

呢間學校係大埔區排名係前幾位, 想請教下谷友有無小朋 ...

寶墟大埔出名一線學校,乙一入吾哂,上年叩門表格有300人,當然排名好前呀!

1)當然谷,家長同小朋友一齊努力嫁
2) 小一仲係蜜月期不是太多功課
3)睇你小朋友會不會這個做功課?6樣到
4)我有姐姐都幫唔到我手,放工我要自己跟返

寶舊係活動教學,但同樣要有成績嫁,真要自動波和家長配合,家長要操小朋友,如果吾係真好吃力。

洋房

Ling41412gi 發表於 23-6-9 11:23
寶墟大埔出名一線學校,乙一入吾哂,上年叩門表格有300人,當然排名好前呀!

1)當然谷,家長同小朋友一 ...

多謝你的資料,真係好有用

我可唔可以知道你小朋友讀幾年班?你小朋友讀得辛苦嗎!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊