婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

每年節日 見面食飯正常係冇問題、我老爺和其他人冇咩嘢、唯獨我老公個阿媽和幫拖的細姑奶、我真係唔係好想長時間對住佢、佢好識為個仔計算,如下:-

別墅

1. 結婚當時只係同父母食飯嗌咗好少餸,佢阿媽直接同個仔講唔好叫咁貴當時我媽咪坐喺度啊大方亦都冇俾反應只係咁微笑!
2. 結婚時叫佢個仔唔好住咁好、住唐樓、我心諗:我都份出錢去建立我概家庭…你係咪黐線㗎?咩都要管、你請新婦有冇咁樣管佢…!你屋企成日大排筵席食飯係你地夫家概事,我老公又離過婚、和前妻有擺酒、我哋就好低調咁結婚無擺酒嘅、我哋都商量過親戚呢就唔會見面盡量…!費事尷尬…!成日叫我老公叫我出嚟見面食飯…喺度做大龍鳳咩!因為佢同前妻打緊財政財產分配!我唔想佢咁煩,所以索性唔擺酒簡單!但我哋有協議!

別墅

3. 去探奶時見佢張枱咁污糟、幫佢掉咗啲垃圾的廁紙用過嘅、我即刻俾佢大鬧話我曬廁紙今晚有幾浪費…!我真係忍唔到啊、我老公又唔識幫拖又唔識講嘢嘅、仲要餐飯對住佢三個鍾、隔離嗰件成舊飯、又唔識檔㗎、豬咁笨!
真係呢…前年…位老人家臨死邊緣、出入醫院呢⋯⋯我煲湯燉湯仲煮埋飯…山長水遠由新界攞出九龍又香港區…俾佢飲和食…辛苦出出入入幫你周圍搵保健產品,我真係冇所謂㗎,出心出力又出錢!我ok 概…!

別墅

(當我幫我老公積福、做啲嘢、費事位老人家上左天家後比佢兄弟姊妹話佢不孝…!)但係呢…要面對面啲性格咁難頂概人呢⋯⋯對住三粒鐘呢⋯⋯即係等同折磨,比死更難受! 我真係唔係好想出席囉,黐線 …我成日提點佢個仔要記住我嫁時係零成本咁滯、叫你阿媽講嘢唔好咁大聲、真心咁大個女,我就第一次見一個80幾歲嘅人仔咁鬼犀利….咁利害…!我以前以為到咗呢個年紀應該心如止水、見盡世面、睇盡人情㗎喇、應該好溫柔好平!而家我改觀了!人都癲…!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主對上幾個post 已經數嫁人時。今個post 又數

加埋最post 結尾,對左佢咁多年,而家先知老人家咩人?又唔係同住米少些見面。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

LCBBLoveGLS 發表於 23-6-8 17:50
每年節日 見面食飯正常係冇問題、我老爺和其他人冇咩嘢、唯獨我老公個阿媽和幫拖的細姑奶、我真係唔係好想 ...

再少d見
最緊要唔好一齊住同要佢幫你湊b
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 23-6-10 10:09
再少d見
最緊要唔好一齊住同要佢幫你湊b

留咗樣,唔記得講、個老人(emoji)(emoji)入院、係花店訂左扎過千蚊花比佢、佢居然PK到喺佢哋嘅家庭群組話唔好買花啦,又阻埞有冇位擺、我真係好想叫佢個仔講、你唔要就抌咗佢或者送俾護士啊!我好感恩嫁俾佢(emoji)仔時、我娘家冇家庭壓力,我自己都搵到錢自己照顧到自己、我有啲骨氣咩都唔要咋喎,如果要佢夫家少少嘢或者少少恩少少惠、慘過隻狗啊!我而家先知道點解佢前妻咁憎佢夫家、 佢前妻中招攞佢咁多嘢!
總括一句佢細家姐、佢老母真係好反感、黑人曾!

珍珠宮

2024年龍年勳章

LCBBLoveGLS 發表於 23-6-12 10:35
留咗樣,唔記得講、個老人(emoji)(emoji)入院、係花店訂左扎過千蚊花比佢、佢居然PK到喺佢哋嘅家庭群組話 ...

真係唔明點解探病要送花,病床位置有幾大,真係好阻地方,就算你想送畀護士和阿嬸都無人會要,仲被佢哋話。加上醫院病毒多,千幾蚊當垃圾掉叫唔好買係正常,等出院買補品仲實際。

別墅

蜜蜂糖 發表於 23-6-12 11:24
真係唔明點解探病要送花,病床位置有幾大,真係好阻地方,就算你想送畀護士和阿嬸都無人會要,仲被佢哋話 ...

佢住私家醫院 私人房 空間比你見識過嗰啲係大好多 笑左

別墅

蜜蜂糖 發表於 23-6-12 11:24
真係唔明點解探病要送花,病床位置有幾大,真係好阻地方,就算你想送畀護士和阿嬸都無人會要,仲被佢哋話 ...

睇清楚啲文字先、上邊有寫啦、梗係有燉個煲過同買過好多嘢比佢去食啦,呢啲基本嘢梗係有做啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

LCBBLoveGLS 發表於 23-6-12 12:15
睇清楚啲文字先、上邊有寫啦、梗係有燉個煲過同買過好多嘢比佢去食啦,呢啲基本嘢梗係有做啦
...

樓主睇清楚先,幾時話你無買 ,可能就係你咁嘅性格先會咁多不滿。
嫁得畀個失婚男人見佢哋親人好正常,樓主你2公婆唔係怕無臉,或係覺得你老公太快再婚怕畀親戚講閒話,話曬同前妻財產都未搞掂再婚,男家都唔想你老公再嚟多次,可能會同你老公傾吓畀到壓力,唔想見都明白樓主。
不過可能99見到樓主咁大洗,買花探病都要成千蚊,又怕你洗佢個仔,叫你唔好買都好正常,唔好咁小心眼啦。

別墅

蜜蜂糖 發表於 23-6-12 12:43
樓主睇清楚先,幾時話你無買 ,可能就係你咁嘅性格先會咁多不滿。
嫁得畀個失婚男人見佢哋親人好 ...

你唔知唔好斷估啦,好多嘢內容你都唔清楚就扮晒偵探、人哋寫嘢你未必要復嘅、唔鍾意覆你就唔好覆啦咁多事
你都會有離婚嘅一日或者你可能冇人要、財產分配呢係搞好多年、見識少知識薄弱就唔好咁多嘢講啦去Google search下先啦

別墅

蜜蜂糖 發表於 23-6-12 12:43
嫁得畀個失婚男人見佢哋親人好 ...

你有咩性格呢?喺度撩事鬥、我覺得呢度搞事多啲喎

珍珠宮

2024年龍年勳章

LCBBLoveGLS 發表於 23-6-12 12:57
你有咩性格呢?喺度撩事鬥、我覺得呢度搞事多啲喎

睇你開得post預咗唔同意見,受唔起就唔好開,唔好發老脾好易老

伯爵府

LCBBLoveGLS 發表於 23-6-12 12:55
你唔知唔好斷估啦,好多嘢內容你都唔清楚就扮晒偵探、人哋寫嘢你未必要復嘅、唔鍾意覆你就唔好覆啦咁多事
...

講還講唔洗咁,顯得樓主好無品eq好低。唔通樓主預咗有離婚嘅一日。
相信樓主係好難相處嘅人,男家有難

別墅

晴天bb 發表於 23-6-12 13:08
講還講唔洗咁,顯得樓主好無品eq好低。唔通樓主預咗有離婚嘅一日。
相信樓主係好難相處嘅人,男家有難
...

一個post就喺度認定人哋性格幾差,我諗你都好難相處同埋尖酸刻薄嘅人嚟㗎喎、我覺得你似多啲喎!咁你唔好喺度錄post啦走啦

男爵府

回覆樓主:

再難相處嘅99都要睇c6識唔識做係咪聽99話,99都只係口賤如果c6照做有問題嘅係c6,就好似結婚食飯你99話唔好叫咁多餸唔夠食其實點解要聽佢講呢,講到底你c6係認同你99嘅做法

別墅

Yee_ng 發表於 23-6-12 15:10
再難相處嘅99都要睇c6識唔識做係咪聽99話,99都只係口賤如果c6照做有問題嘅係c6,就好似結婚食飯你99話唔好 ...

係喔忍左幾年、喺夫家面前都冇出聲任何一句說話,c6媽媽每逢發功、返到屋企咪同C6講、再係咁、我忍唔到你阿媽把口同面色、佢係米有精神病…!不如我唔出席你哋啲飯聚同埋見面、但係我唔想同佢阿媽呢又開戰嘅一日!等陣又比佢用藉口去搬弄是非、同佢啲兄弟姊妹挑撥離間、好興架佢阿媽啲人!C6算把喇、我避開保護自己免受咁概人影響我情緒好過…!

別墅

Yee_ng 發表於 23-6-12 15:10
再難相處嘅99都要睇c6識唔識做係咪聽99話,99都只係口賤如果c6照做有問題嘅係c6,就好似結婚食飯你99話唔好 ...

C6當晚冇聽99講、99未講完、c6已經擰轉左個頭做第二樣嘢、冇理99!
我老公呢應該俾人仲壞晒㗎喇,佢唔係好孝順佢父母㗎咋!應該咁講c6由細到大應該係比人哋愛佢唔識去付出愛嘅人!
似我大仔

公爵府

咁咪唔見law,有咩好講

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊