自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

各位大大,

我是賣家, 用了AA介紹的律師行, 點知律師行收左大訂兩星期, 仍唔過數俾我, 以 "老闆仲未簽票" 為由一路拖.... 我擔心 "交收日" 情況可能一樣, 扣住我d錢, 唔出票/過數 !!!

為左保障自己, 可否等尾數支票真係過數後, 先交鎖匙俾經紀/買家?

謝謝

男爵府

呢個係你同你律師之間嘅問題,人哋買家比咗尾數票你個律師,你律師收咗,買家就已完成付款,你要按合約成交日交哂鎖匙,你如果遲過成交日比鎖匙,係你違約,如同反口唔賣,要賠錢比買家。
第日醒目d,唔好用AA介紹嘅律師,用自己或有親友用過好嘅律師吧。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

subaru 發表於 23-6-9 08:20
各位大大,

我是賣家, 用了AA介紹的律師行 (陳黃Yip), 點知律師行收左大訂兩星期, 仍唔過數俾我, 以 "老闆 ...

唔關買家事,咁樣唔係律師行問題咩?

男爵府

各位大大,

我是賣家, 用了AA介紹的律師行 (陳黃Yip), 點知律師行收左大訂兩星期, 仍唔過數俾我, 以 "老闆 ...

你有冇按揭?

我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

最後成交時, 你都要上去簽名及交鎖匙的, 試下同律師樓講, 過大訂搞到咁遲都過唔到, 最後成交時, 要見到票才簽字最後成交, 簽完即時去銀行入票, 記得唔好約星期五,同埋約早上簽, 咁樣你可以第二日收到筆大數

珍珠宮

畀面勳章

小肥兔 發表於 23-6-9 08:58
最後成交時, 你都要上去簽名及交鎖匙的, 試下同律師樓講, 過大訂搞到咁遲都過唔到, 最後成交時, 要見 ...

最好要求埋開本票, 唔要支票, 因為律師樓誠信有d 唔可靠, 多日都話無人簽支票, 呢個理由我唔係好信

侯爵府

牛年勳章

正常成交日你簽收咗票律師樓或地產就要放鎖匙俾買家,咁對家確實俾咗尾數,要等你錢過到户咪要等多一兩日?有時遇著長假可能入票幾日先過到數,咁買家點可能遲過成交日過晒先收鎖匙?錢佢一早俾/銀行按揭一早放錢,佢仲驚過你

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

回覆 subaru 的帖子

剛剛完成買賣, 我經驗係:
賣樓, 細訂同大訂, payee都係我(賣方), 我可以直接簽收完, 自己入我銀行戶口。不用由我方律師樓出票。
尾數, 買方早幾日把應要付的銀碼入俾買方律師。在成交日, 由買方律師出支票, 我要收的銀碼的payee都係我(賣方) , 要還俾銀行按掲的銀碼的payee就不清楚, 我無問律師。
支票連同文件送到賣方律師, 就當收到錢, 賣方律師要通知賣方, 然後賣方放匙。
成交的下一個工作天, 賣方律師幫我還按掲未供完的銀碼給我的銀行。

所以支票是由買方律師開出, 不用等賣方律師開支票。

律師有教我, 行規是成交日5PM左右放匙。

goldpiglet    發表於 23-6-9 11:49

子爵府

各位大大,

嘩 你間律師樓咁衰、想hold住賺息!
我地上月尾賣出單位! 個律師又係想星期五5點後先比票我地! 老公不停追(好彩今次呢個係地產介紹)叫埋佢幫手追要佢4點前比票我地! 老公一收到 即去銀行做現金轉帳!

珍珠宮

睛靈勳章

KILW 發表於 23-6-9 08:42
呢個係你同你律師之間嘅問題,人哋買家比咗尾數票你個律師,你律師收咗,買家就已完成付款,你要按合約成交 ...

咩叫AA?

伯爵府

各位大大,

你間律師樓可能。。。。。。走你數

應該立刻轉律師樓,尾數一定係律師樓交收

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

成交完左後向律師公會投訴,專業失德! 其實宜家成交係咪可以唔經律師行出票?

公爵府

各位大大,

欠你錢係律師樓唔係買家
律師樓講左收好錢你就要俾匙
律師樓未必即刻過數
通常下個工作天

都話左唔好幫襯經紀介紹的律師樓呀啦

男爵府

回覆樓主:

你可要求要本票,或早上簽約,早上去銀行現金過數(如同一銀行),可問下律師樓,咩銀行戶口。或做支票mark good, 不過好多野攪。

成交日一定要交匙,否則違約,賠天聞數字。

自己朋友case,有按揭,因銀行未報按揭欠款數,未送契去律師樓,1/4簽約,9/6成交,10%樓價,9/6前7天才收到。成交日4:00當然收曬尾數才簽約,即刻去銀行入票和通知AA交匙,但支票係對家律師樓。

珍珠宮

各位大大,

你應該去警告律師樓及AA,再遲會向律師會及AA投訴。。。。買家在此事沒有任何責任等,交了款给你律師樓,就係你和你律師樓的事。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

各位大大,

有無咁賤呀!兩星期喎
放下自在

珍珠宮

各位大大,

買家好慘,關佢咩事?
人地上哂會仲要遲/收唔到鎖匙
到時俾人告或追討樓主唔好喊⋯⋯

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

jollyma 發表於 23-6-9 09:17
咩叫AA?

地產代理
身體健康,生活愉快

複式洋房

ChristyMum 發表於 23-6-9 08:50
你有冇按揭?

冇, 早已贖回.

複式洋房

小肥兔 發表於 23-6-9 08:58
最後成交時, 你都要上去簽名及交鎖匙的, 試下同律師樓講, 過大訂搞到咁遲都過唔到, 最後成交時, 要見 ...

最弊簽臨約時, 對方要求3個月後先交收, 當日剛剛係星期五, 而家正約都簽埋....

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊