自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

ChristyMum 發表於 23-6-9 11:04
咁就係律師樓問題,不過成交尾數票會開業主,吾會經律師樓,同埋要約你成交果日簽樓契收票,你先叫地產放 ...
新買家會做按揭, 即佢嘅按揭銀行, 會將尾數支票開俾我? 但我間律師樓話, 所有費用會在尾數度扣, 所以我唔駛落訂同俾錢. 即銀行會轉錢俾佢地, 而唔係俾我....

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

subaru 發表於 23-6-9 11:27
新買家會做按揭, 即佢嘅按揭銀行, 會將尾數支票開俾我? 但我間律師樓話, 所有費用會在尾數度扣, 所以我唔 ...
咁你要找律師費架麻,到時一次過找數。唔好郁你張票。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

subaru 發表於 23-6-9 11:27
新買家會做按揭, 即佢嘅按揭銀行, 會將尾數支票開俾我? 但我間律師樓話, 所有費用會在尾數度扣, 所以我唔 ...

吾係,買家銀行過數比佢律師行,係佢律師樓開票比你,吾會比本票,除飛非新樓發展商要求,因為買家按揭過數比律師樓,重仲要去銀行攪本票,仲耍送去你律師樓,時間好趕一般都吾肯,如果真係擔心,就轉律師樓,如果下星期一仲吾比票你,我覺得佢都好有問題
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

伯爵府

subaru 發表於 23-6-9 11:04
仲有兩個月先交收, 可以轉咩? 但又駛多一倍律師費....

好過到時交收唔到及律師樓走你數

AA的律師,流過流水

複式洋房

fanny590 發表於 23-6-9 11:24
間律師樓咁衰, 我係你就俾多少少錢去換律師樓, 好過你驚幾個月收唔到錢

有冇好介紹.... 但我已經簽左正式買賣合約, 好煩.......

水晶宮

subaru 發表於 23-6-9 08:20
各位大大,

我是賣家, 用了AA介紹的律師行 (陳黃Yip), 點知律師行收左大訂兩星期, 仍唔過數俾我, 以 "老闆 ...

不可以,你要根據買賣合約,完成交收程序。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

不如講少少
喺邊間aa咁衰

複式洋房

ChristyMum 發表於 23-6-9 11:36
吾係,買家銀行過數比佢律師行,係佢律師樓開票比你,吾會比本票,除飛非新樓發展商要求,因為買家按揭過 ...

睇嚟下星期一收唔到錢嘅機會好大, 我真係要搵定另一間律師樓, 但而家果間可能要我俾額外手續費, 咁可以點投訴佢? 最慘係已經簽左正約. 咁我可要求對家律師行, 開票時寫我做收款人嗎?

複式洋房

.

伯爵府

subaru 發表於 23-6-9 08:20
各位大大,

我是賣家, 用了AA介紹的律師行 (陳黃Yip), 點知律師行收左大訂兩星期, 仍唔過數俾我, 以 "老闆 ...

我份大訂、成個月先收到、原因係現在賣樓要確認樓價可cum按揭才放大訂、但銀行遲遲不回覆律師樓.

男爵府

15週年勳章

上年10月我買樓
都有直接開本票寫業主名呀
用左$25開本票
我個做法幾麻煩
按揭條數銀行開(我做3成按揭)
大數本票 (我用本票開 寫業主名)
雜費+律師費(我用支票開 寫律師樓名)

銀行 會將按揭開比律師樓
甘律師樓就會需要比2張支票賣家
(本票+律師開的支票)

因為我經歷過黃鳳事件
我順碎想減低風險

男爵府

subaru 發表於 23-6-9 11:55
睇嚟下星期一收唔到錢嘅機會好大, 我真係要搵定另一間律師樓, 但而家果間可能要我俾額外手續費, 咁可以點 ...

其實係買家律師樓會喺樓價尾數分開幾張票,律師費1張,管理費按金,差餉果d對數1張,如冇其他,剩除嘅尾數開比你,你同律師樓負責嘅講你概然冇按揭冇理由拖你咁耐,細訂大訂加埋10%,如果星期一都吾比返錢你,你會轉律師代表賣出
我有一個幸福家庭, 大小姐Christy, 二小姐Chloe, 兩位小姐日日激到我飛起, 不過有佢地又真係好開心 :-D  :-D  :-D

男爵府

15週年勳章

不過甘講
我賣樓大訂都成3星期先收到
當時幾驚趕唔切新樓比大訂

當時律師講因為要補契 雙方律師要對文件 再加上賣家負責果個職員冇做
搞到遲左

大宅

回覆樓主:

我刚買樓,手續如下:

小訂,寫对方名
大訂,寫律師樓

尾訂我分开2張.一張寫律師樓枱頭,主要支付什項費用,另外一張去銀行开本票比賣方(50元手續費)

因尾數大額,我信吾過律師樓,所以我直接开比对方業主

点解我咁做?
我就係大約2016年左右有間律師樓倒閉嘅受害者,到而家我都仲未收齐尾數.....
你間律師樓有問題,做法不正常.冇可能冇人簽名的,只是藉口....你同律師樓講,要求買家开本票,直接寫你名.

複式洋房

amazing 發表於 23-6-9 11:59
我份大訂、成個月先收到、原因係現在賣樓要確認樓價可cum按揭才放大訂、但銀行遲遲不回覆律師樓.
...
但我間律師行冇用呢個理由同我講, 而且, 成交價低過銀行估價.
咁你收尾數時, 係咪成交日下午去律師樓收票? 佢有冇拖你數?

大宅

TOMATOO 發表於 23-6-9 11:39
好過到時交收唔到及律師樓走你數

AA的律師,流過流水

又可以咁講,都有好嘅
律師樓夠膽走你數,吾係咁易,除非佢倒閉啫
尾數开本票就萬無一失啦
自從有律師樓倒閉后, 銀行話多咗人去开本票...

複式洋房

工程進行中 發表於 23-6-9 12:06
不過甘講
我賣樓大訂都成3星期先收到
當時幾驚趕唔切新樓比大訂
大訂過數俾賣家, 係咪要補完契, 對完文件先得呢? 咁餘下時間律師樓仲有咩要做???

複式洋房

mcheungm 發表於 23-6-9 12:16
我刚買樓,手續如下:

小訂,寫对方名

我間律師樓職員話, 早已收到買家的大訂 (5月25日的事), 如果而家又要改, 相信賣家未必同意.
呢個職員反而冇用其他借口(補契, 對文件, 銀行查證.....), 只係話老闆 "仲未" 簽票, 所以入唔到數俾我! 如果下星期一仲未收到數, 我真係要搵定第2間. 但又有師兄話, 成個月先收到大訂. 所以我想知, 收尾數時, 係咪一定會在成交日俾我, 定係, 鎖匙要我俾, 但票就拖我.....

伯爵府

唔會用支票交收喎, 一定經律師樓過左數先比鎖匙

水晶宮

subaru 發表於 23-6-9 11:09
初時搵葉謝鄧, 點知上到去先同我講, 如果改期, 每出一封信收 $1,000. 咁當然搵第二間啦, 但又唔知邊間好, ...

葉謝鄧好似幾有規模。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊