自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

複式洋房

bonbonlush 發表於 23-6-9 14:01
回覆 subaru 的帖子

要求買家開你自己名本票
真係越來越驚, 原來我一直唔知, 可以要求對方開本票, 亦唔知道, 原來大訂及尾數, 原本係對方律師樓開票俾我的. 而家我搵果間律師樓, 就全部中途截住..... 睇嚟, 就算我收到大訂(何況未收到), 都要轉律師樓.

大宅

回覆樓主:

加上你冇按揭,即現契。更加無理由唔比大訂張支票你。除非你臨約附加左額外條款無得收票

大宅

subaru 發表於 23-6-9 14:04
即銀行會問我間律師樓攞我嘅戶口號碼? 但我方處理嘅律師樓職員, 從來冇提及. 只係話, 佢地律師樓, 收到錢 ...

有啲律師樓好人,收到對方送來尾數支票會幫客人入埋銀行
有啲律師樓就畀返你你自己入
你唔使咁急,你都係啱啱收大訂,一般成交期有三個月.你而家正常都係過咗兩個禮拜多D啫
律師樓呀應該連你份契都未攞到手,都未睇緊契.....

大宅

subaru 發表於 23-6-9 14:07
真係越來越驚, 原來我一直唔知, 可以要求對方開本票, 亦唔知道, 原來大訂及尾數, 原本係對方律師樓開票俾我 ...

其實一向程序都係咁, 業主收票一定係買家律師行開俾你

複式洋房

mcheungm 發表於 23-6-9 14:10
有啲律師樓好人,收到對方送來尾數支票會幫客人入埋銀行
有啲律師樓就畀返你你自己入
你唔使咁急,你都係啱 ...

師兄你誤會了. 我係現契, 3星期前已交左俾律師樓. 佢從來冇解釋, 對方俾錢係寫我個名. 而家大訂亦係以 "老闆未簽票" 為由而拖住唔過數. 而家離交收日仲有兩個月 (8月10日交收), 你話要求對方開本票, 如果佢個口答應, 但到時唔係點算? 咁8月時真係肉隨砧板上.

複式洋房

Sofiebaby 發表於 23-6-9 14:13
其實一向程序都係咁, 業主收票一定係買家律師行開俾你
唉, 上左賊船, 點算.......

大宅

subaru 發表於 23-6-9 14:22
唉, 上左賊船, 點算.......

pm u

公爵府

subaru 發表於 23-6-9 11:16
大訂過左兩星期, 而家都未收到, 所以好擔心尾數一樣拖我.... 而且成交日係星期五, OMG, 要同買家講番, 提 ...

其實會唔會你有做按揭
甚至唔只一單按揭
因大訂 律師樓係有責任收晒錢
(即成交完成左)
還晒錢比有關債務人
先俾尾數業主
尤其而家咁多蝕賣
律師樓有權咁做保障債務人

複式洋房

Ol0314 發表於 23-6-9 14:28
其實會唔會你有做按揭
甚至唔只一單按揭
因大訂 律師樓係有責任收晒錢
按揭一早還清晒, 係現契啊, 樓契我親手交俾律師行

複式洋房

Sofiebaby 發表於 23-6-9 14:24
pm u
唔該晒你....

珍珠宮

既然係咁,你事先同佢講,睇下佢會點:
交key個日,拎住條key上律師樓,要睇到銀行pay in slip入左$先比出條key。

子爵府

subaru 發表於 23-6-9 11:04
仲有兩個月先交收, 可以轉咩? 但又駛多一倍律師費....

應該是買方律師樓出票俾你,票直接寫你的名(賣家)可即時入票去你戶口的!
冇銀行按揭就最簡單!

公爵府

subaru 發表於 23-6-9 14:32
按揭一早還清晒, 係現契啊, 樓契我親手交俾律師行

咁真係有啲奇怪
但錯不在買家
你一係而家換律師
一係快快成交左佢
有乜就投訴

複式洋房

ASJ2008 發表於 23-6-9 14:45
應該是買方律師樓出票俾你,票直接寫你的名(賣家)可即時入票去你戶口的
...
咪係囉, 可能我在不知情下簽左授權書, 所以而家D錢全部去晒律師樓.

複式洋房

Ol0314 發表於 23-6-9 14:45
咁真係有啲奇怪
但錯不在買家
你一係而家換律師
而家要破財擋災了, 唔換律師樓, 可能成交日又拖我, 唔知幾時先收到尾數!

侯爵府

subaru 發表於 23-6-9 14:48
咪係囉, 可能我在不知情下簽左授權書, 所以而家D錢全部去晒律師樓.
唔好賴咩不知情, 一定有寫啲錢畀你定畀律師樓, 你睇返張臨約 (响地產簽果張) 同正式買賣合約 (你所講的正約)。

又, 你冇收到大訂支票, 做乜要簽你個大名落張正約度? 你簽臨約, 收幾萬蚊訂都係一手交支票一手簽名啦。簽正約咁大舊錢, 應該企硬有票先簽名! 因為大約簽唔成, 你最多係輸臨時訂。

其實我買賣樓宇多次, 反而要求畀票對方律師, 因為有 "巴士佬案例", 買家直接畀錢個女賣家, 佢後來走咗佬, 先發覺個女人冇通知佢老公, 私下賣咗樓, 結果老公有權繼續住, 買家收唔到樓。

如果你唔係等住舊錢去買新樓, 又唔好過份担心, 但可以出信 (唔好用 whatsapp 喇) 畀你律師, 話佢拖延付款, 要求 completion 當天, 要即時收到支票。

不過, 好彩買家要求 3 個月交吉, 你仲有時間, 都係轉律師啦。一間公司點會得一個人簽支票, 多餘!

侯爵府

subaru 發表於 23-6-9 08:20
各位大大,

我是賣家, 用了AA介紹的律師行 (陳黃Yip), 點知律師行收左大訂兩星期, 仍唔過數俾我, 以 "老闆 ...

睇返你呢間, 直情係蚊型律師樓, 未必會故意拖你數, 但可能係人手唔夠, 行政混亂。

https://www.hklawsoc.org.hk/en/Serve-the-Public/The-Law-List/Firm-Detail?FirmId=916

複式洋房

Prosperous 發表於 23-6-9 15:12
唔好賴咩不知情, 一定有寫啲錢畀你定畀律師樓, 你睇返張臨約 (响地產簽果張) 同正式買賣合約 (你所講的正約 ...
臨約有寫, 賣方律師為訂金托管人, 但係指未還清按揭及印花稅情況下, 我係現契, 根本係律師樓 hold 住我D大訂. 而我手上冇正式買賣合約, 根本就係俾律師樓昆, 大訂未收就簽左正式買賣合約. 真係一分錢一分貨 ($5,500), 而家一定要追番個大訂, 然後轉律師樓.

大宅

subaru 發表於 23-6-9 14:20
師兄你誤會了. 我係現契, 3星期前已交左俾律師樓. 佢從來冇解釋, 對方俾錢係寫我個名. 而家大訂亦係以 ...

呢個你就放心,律師樓有冇咁離譜
如果應承得你開本票,一定就會開
你不用太擔心,放輕鬆啦,等收錢
有問題再上嚟,大家商量商量

伯爵府

回覆樓主:

你自己個律師呢?
基本上律師樓跟得好緊個喎

首頁
34567...9

尾頁

跳至