自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有冇人試過,好似好罕有咁,好小聽過,難醫好嗎?

大宅

回覆樓主:

邊隻?橋本?我試過甲狀腺炎,不過個普通科醫生太廢,見我頸腫,叫我驗血,跟住話我係甲亢,我食左2,3個月藥變甲低,再搵專科先話我係甲狀腺炎,要食番補充劑。宜家無野啦,不過我有結節,所以每年都會check下。

男爵府

cnicky 發表於 23-6-10 22:23
邊隻?橋本?我試過甲狀腺炎,不過個普通科醫生太廢,見我頸腫,叫我驗血,跟住話我係甲亢,我食左2,3個月 ...

請問應睇邊類專科同有結節會點?因剛身體檢查完報告出甘(emoji)(emoji)好擔心

大宅

giant_japan 發表於 23-6-10 22:32
請問應睇邊類專科同有結節會點?因剛身體檢查完報告出甘(emoji)(emoji)好擔心
...

我宜家睇內科,因為想mon住個甲狀腺素同埋醫生都識睇超聲波。
之前因為有幾粒結節睇外科,抽針抽最大個粒,外科叫我割,話個抽針結果唔確定係咪有問題,我唔想,拖下拖下,甲低,睇內科,內科醫生話我最大個粒可能係甲狀腺炎引起。
我有幾粒結節,宜家每年會照超聲mon住就得,唔洗擔心。如果你係好大粒,都可以抽針check下。結節好常見。

子爵府

回覆 cnicky 的帖子

亞急性甲狀腺炎,耳鼻喉醫生甲狀腺結節抽針顯示有非典型细胞,我再睇另一個醫生確診的,佢建議睇埋抽血報告先决定治療方案!見你舊post嘅求医經歷,我有冇需要再揾多一個外科攞意見?

子爵府

仲有呢輪冇乜胃口,個人好攰,呢D算唔算甲狀腺炎病徵?

伯爵府

回覆樓主:

我3年前有依個病,初初發病嗰時成日發燒,發燒時間大約係晏晝4:00開始,食咗退燒藥早上就會退,跟住發現條頸有少少腫,個人成日好易出汗,去咗睇醫生,醫生叫我去驗血,報告出咗發現有甲亢,我做咗好多資料蒐集,呢個病係冇得醫,佢會自然好㗎

珍珠宮

cnicky 發表於 23-6-10 23:10
我宜家睇內科,因為想mon住個甲狀腺素同埋醫生都識睇超聲波。
之前因為有幾粒結節睇外科,抽針抽最大個粒 ...

超聲波系政府的嗎

大宅

him-bb 發表於 23-6-11 06:31
超聲波系政府的嗎

不是,我無睇政府,一路跟番睇開個內科。

大宅

vjdma 發表於 23-6-11 01:26

亞急性甲狀腺炎,耳鼻喉醫生甲狀腺結節抽針顯示有非典型细胞,我再睇另一個醫生確診的 ...

醫生話點處理?因為我發現嘅時候已經後期,除左食番甲狀腺素,好似無其他治療。我見另一jm都話其實會自己好。
我你可以驗埋血後,聽左報告再決定。不過經過呢次,我覺得好多醫生都好廢。我個普通科話甲亢,我照講畀外科耳鼻喉科聽,佢哋真係信曬,亦唔會綜合數據同超聲波之類睇,外科叫我割,耳鼻喉用d野伸入喉嚨定器官檢測,話係個度發炎。2個都睇唔到我喉嚨痛係因為甲狀腺驗,3個醫生都是廢的。好彩你宜家已經發現。我會建議你睇多過,聽下點處理。

大宅

上年頸腫個人好唔舒服睇了耳鼻喉做抽針,甲狀腺有結節3cm是非典型細胞,醫生叫我做手術.

後來再睇另一個外科醫生,是甲狀腺發炎食了三個月藥好返,結節都消了,現家半年一次驗血追蹤。

大宅

koeyfong 發表於 23-6-11 10:36
上年頸腫個人好唔舒服睇了耳鼻喉做抽針,甲狀腺有結節3cm是非典型細胞,醫生叫我做手術.

後來再睇另一個外 ...

我都係,又係好番後,之前要抽針,話要割個粒結節都無埋。所以根本係甲狀腺炎引起,如果無啦啦割左半個甲狀腺就唔抵。
雖然我仲又其他幾粒細細的

子爵府

結節已經好幾年,個耳鼻喉專科一路跟開,就係今次抽針報告有問題就叫我做手術,我已經即刻book另一個 甲狀腺外科,佢睇曬片話唔似,叫我驗血再睇咩情況!宜家D專科真係要預book 好耐

男爵府

cnicky 發表於 23-6-10 23:10
之前因為有幾粒結節睇外科,抽針抽最大個粒 ...

明白謝謝你

侯爵府

2024年龍年勳章

vjdma 發表於 23-6-10 21:13
有冇人試過,好似好罕有咁,好小聽過,難醫好嗎?

是怎样驗到?我都有结節,刚抽针估有排医

子爵府

抽針就已經話係非典型細胞,所以耳鼻喉醫生建議做手術, 其實醫生都係靠數據,咁先至煩做唔做手術好!其實我明顯吞口水同食野會喉嚨痛,已經幾個星期!

大宅

kerotan 發表於 23-6-11 15:52
是怎样驗到?我都有结節,刚抽针估有排医

結節唔一定有問題,都係觀察,或者消融,或者割甲狀腺,都無話醫唔醫。

侯爵府

2024年龍年勳章

vjdma 發表於 23-6-11 17:14
抽針就已經話係非典型細胞,所以耳鼻喉醫生建議做手術, 其實醫生都係靠數據,咁先至煩做唔做手術好!其實 ...

https://najmh.org/%e7%94%b2%e7%8a%b6%e8%85%ba%e7%bb%93%e8%8a%82%e7%bb%86%e9%92%88%e5%90%b8%ef%bc%88fna%ef%bc%89%e7%9a%84%e7%bb%86%e8%83%9e%e7%97%85%e7%90%86%e5%ad%a6%e6%a3%80%e6%9f%a5%e8%af%8a%e6%96%ad%e5%92%8c/

在以上文章看到非典型性 有些情況是需要再做抽針進一步確定。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊