論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

已經入咗紙請咗新工人,而家個工人姐姐懶到出汁,唔等佢完約請定個新。

呢幾日突然勤力做嘢,我初初以為佢想搏續約,點知原來想借錢,我之前已經收過2個財務公司信(最近一次五月尾),佢無認,只係話什麼積分咭信,當我白痴!

工人而家想問我借10K,然後還到完約(即係分5 個月),但係我應該2-3個月內會抄佢(當新工人到部)。

我話好10K多錢,分5個月還太長,佢話可分2個月還。

佢話要幫阿媽買機器,但係我見唔到有個急切性,我唔知佢係咪用嚟還財仔!

我本身唔想借,但又唔知佢啲財仔會唔會煩到我!

有冇人有經驗可以分享一下!

子爵府

a big big NO!

大宅

2024勳章

hopeforbest 發表於 23-6-12 01:31
已經入咗紙請咗新工人,而家個工人姐姐懶到出汁,唔等佢完約請定個新。

呢幾日突然勤力做嘢,我初初以為佢 ...

如果顧住比財務公司滋擾可以立刻炒工人而無須補錢,佢而家仲問你借錢,梗係唔借啦,還到幾時!你亦冇義務要借錢比佢囉!

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

hopeforbest 發表於 23-6-12 01:31

呢幾日突然勤力做嘢,我初初以為佢 ...

你擔唔擔心被滋擾?或者工人姐姐要還錢,被迫做啲不法工作(帶貨/接客)?

如果你都諗住炒佢,可能都要補一個月俾佢,可以借半個月至一個月糧俾佢還住先。記得要她寫好借據,同埋寫明要在之後糧扣數(分2個月還清)。

等新工人到,咪即炒佢扣數走。

男爵府

我唔會借

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

一定唔會借!你炒佢已經要補一個月,夾埋本身份糧已一萬,佢已可用黎「比阿媽買機器」,或還債。
佢話兩個月可還10K根本唔合理,人工都只係5K左右,唔通佢嗰兩個月唔駛洗錢?!我唔會信工人講既野,更加唔會借錢!

洋房

梗係唔好借啦, 佢借得財仔一定無錢還

大宅

你借左比佢,佢著草走佬,你點追?
你唔好諗住借左錢可以係佢份糧扣,咁係犯法。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊