想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

丹你菜 發表於 23-6-13 10:24
有冇問過係咪IUI都做唔到?

醫生話唔建議哂時間做IUI,成功率好低,叫我直接做IVF,但同時都同我講IVF成功率一般得10幾%

複式洋房

jensiu 發表於 23-6-13 17:26
我同你情況相近, 我AMH得1.4幾, 我年紀唔細成39歲, 一直嚟M都有各種問題, 其實已經預左數字會唔靚仔, 但係 ...

恭喜你呀!我去驗身前都有做定最壞打算,但係結果俾我想像中有更大落差,我都唔開心左成個禮拜,如果中醫真係work我都會去試下。請問你搵邊位中醫?想問要針幾多次?

複式洋房

我同你情況相近, 我AMH得1.4幾, 我年紀唔細成39歲, 一直嚟M都有各種問題, 其實已經預左數字會唔靚仔, 但係 ...

可唔可以pm中醫資料呀(emoji)(emoji)‍♀️thanks

大宅

jm 想問可唔可以pm中醫資料比我(emoji)(emoji)感激你

大宅

樓上覆晒了

大宅

yukipunmiss 發表於 23-6-15 12:13
恭喜你呀!我去驗身前都有做定最壞打算,但係結果俾我想像中有更大落差,我都唔開心左成個禮拜,如果中醫 ...

我記得醫師話最理想係每星期去針睇一次, 不過我時間好難就, 所以我兩個星期先針一次, 就唯有中藥每日要飲足先搭救到, 再飲醫師開嘅中藥, 我睇完三個月療程再check血壓都低左, 再驗FSH都有改善, 到我真係有左BB都係由同一個醫師幫我調理安胎, 成個孕期都好穩定, 真係好感恩!!!我係睇蘇安莎中醫診所嘅

複式洋房

yukipunmiss 發表於 23-6-12 15:28
我係38歲先同現任老公結婚嘅,上一段婚姻離婚收埸主因都係為左生小朋友問題,我想生但佢唔想要BB,我地最後 ...

樓主唔好灰心,發現問題,對症下藥就可以
醫生建議就做
我個陣都AMH 1.02 FSH就好似7,最後都成功有bb,雖然中間都經歷過空心胎,化學流產,不過都過左去了。

-做多點帶氧運動,唔洗太強烈,微微岀汗,不過要持續做,一星期三至四次,每次半個鐘至45分鐘
-飲少點酒精、甜同凍飲品,戒珍珠奶茶個d
-盡可能早訓(十一點前)

別墅

yukipunmiss 發表於 23-6-15 12:12
我睇完IVF個價錢真係嚇親,仲要見到好多JM分享做到第4次都未必成功,我就越睇越唔開心,我同老公都好期待B ...

我曾經都照過卵巢有陰影,醫生話係水瘤,AMH1.3 FSH11,差到不得了,以為已經無機會再做媽媽,只知我老公陪我兩個人一齊睇中醫,慢慢調理平常心啲,唔夠半年就成功懷孕~

複式洋房

jensiu 發表於 23-6-15 18:12
我記得醫師話最理想係每星期去針睇一次, 不過我時間好難就, 所以我兩個星期先針一次, 就唯有中藥每日要飲 ...

只要有機會bingo到,我點都會抽時間去做針灸!你好好彩啊,三個月就有好消息,呢間中醫好似好多醫師專睇生BB,請問你睇既中醫係邊區呀?可唔可以話我知係睇開邊位中醫師?

複式洋房

tiff1228 發表於 23-6-16 02:07
樓主唔好灰心,發現問題,對症下藥就可以
醫生建議就做
我個陣都AMH 1.02 FSH就好似7,最後都成功有bb,雖 ...

好,我都無咩點飲凍野,少夜訓啦。我試下多d做運動,睇下情況會唔會有好轉啦。

複式洋房

yukipunmiss 發表於 23-6-15 12:12
醫生話唔建議哂時間做IUI,成功率好低,叫我直接做IVF,但同時都同我講IVF成功率一般得10幾%

...

我AMH比你低,FSH一樣,好少卵。本來想做IVF,但打針之後反應好差,得兩粒卵變大⋯好灰,醫生話做IUI搏下啦,本來覺得無咩希望,點知成功左,BB已經出世。無論iui定ivf,就算成功率低都有機會成功,加油!

大宅

yukipunmiss 發表於 23-6-16 18:04
只要有機會bingo到,我點都會抽時間去做針灸!你好好彩啊,三個月就有好消息,呢間中醫好似好多醫師專睇生 ...

可以丫! 我都好想可以幫助到其他同路人, 好明白個種絕望沮喪, 我去開沙田診所, 不過佢地有好幾間分店, 跟開嘅高鎮濤醫師係姑娘介紹我, 佢係婦科專科醫師, 我依家陀緊BB都keep住有搵佢幫手安胎 同清胎毒

洋房

可唔可以pm 中醫資料比我,thx

複式洋房

loulou0415 發表於 23-6-16 11:27
我曾經都照過卵巢有陰影,醫生話係水瘤,AMH1.3 FSH11,差到不得了,以為已經無機會再做媽媽,只知我老公 ...

估唔到原來有咁多相同經歷嘅人…….請問你係邊間中醫?

複式洋房

Fishtmm 發表於 23-6-19 09:26
我AMH比你低,FSH一樣,好少卵。本來想做IVF,但打針之後反應好差,得兩粒卵變大⋯好灰,醫生話做IUI搏下 ...

你真係好幸運啊恭喜你估唔到反而IUI成功,請問IUI係咪只係做一次就得咗?

洋房

回覆 jensiu 的帖子

可PM中醫資料?

民房

jm 想問可唔可以pm中醫資料比我(emoji)(emoji)感激你

複式洋房

yukipunmiss 發表於 23-6-20 09:55
你真係好幸運啊恭喜你估唔到反而IUI成功,請問IUI係咪只係做一次就得咗?
...

係呀,一次得左^_^

複式洋房

回覆 jensiu 的帖子

請問可唔可以PM埋我?謝謝!

別墅

可唔可以PM我中醫?thanks

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊