心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同我同職級的同事和我上司勁frd, 我上司經常指派原本屬於果個同事的工作給我!

伯爵府

aalemon123 發表於 23-6-12 23:03
同我同職級的同事和我上司勁frd, 我上司經常指派原本屬於果個同事的工作給我! ...

我都好憎
我職場大把

複式洋房

回覆 flowerbabe 的帖子

好討厭哩d人。哩個同事仲有兩年完約走,如果我為咗佢辭職走又唔抵!

伯爵府

aalemon123 發表於 23-6-12 23:03
同我同職級的同事和我上司勁frd, 我上司經常指派原本屬於果個同事的工作給我! ...

我都深陷囹圄 ,進退兩難,好痛苦。

複式洋房

回覆 yaubb2014 的帖子

我現在唔會對份工咁上心,交到貨就算。做得好無人賞識不如hea做,我覺得你都可以以哩種心態返工

伯爵府

aalemon123 發表於 23-6-13 18:29

我現在唔會對份工咁上心,交到貨就算。做得好無人賞識不如hea做,我覺得你都可以以 ...

上司恋态,唔到自己hea做,其他人又係拍馬屁應声虫,好辛苦

複式洋房

睇你回復都覺得你就來崩潰了。以前我都好似你咁,對自己有要求,交工作俾上司都盡求完美,接受唔到hea做。但後來明白,咁用心做係無用,識玩人際關係的先會得到上司賞識。唔識玩小圈子就越來越多野做。所以我就決定hea做。反正你都不喜歡現在的工作,而且你公司都係唔賞識做到野的人,你睇下你d同事靜係擦鞋都係公司生存得好好,咁你更加唔洗對份工咁上心。對住上司的要求hea應hea做算數。

伯爵府

aalemon123 發表於 23-6-19 16:43

睇你回復都覺得你就來崩潰了。以前我都好似你咁,對自己有要求,交工作俾上司都盡 ...

今日假期,我都朝早5点几札醒,之後又諗工作既麻煩野,会受牽連果隻,又催命符,做夾心階層,上下不是人,人善被人欺

複式洋房

我都係夾心夾層啊,完全明白你的心情。你試下認真計屋企開支有d咩可以減少,咁你可以翻一份人工少d無咁大壓力的工。我認真計完,發覺都Ok喔,即時唔care現在份工,夠鐘放工就走人,工作做到就做,做唔到就出聲,唔會搏老命完成工作,老闆唔中意咪炒我囖。你計好條數,個心都定d。加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊