自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

申請咗內地中國移動電話卡,隨即用埋個app冇問題 ,因為之前有JM分享可以係app每日簽到做任務,返到香港用飛行模式(因怕會有漫遊收費)但有開wifi情況下,中國移動個app用唔到,但其他內地app例如大眾點評,淘寶係可以,希望JM可以指教。
另點樣可以係香港收到內地號SMS?部電話係雙卡,係咪需要特別設定?唔該哂!

大宅

winwint 發表於 23-6-13 15:23
申請咗內地中國移動電話卡,隨即用埋個app冇問題 ,因為之前有JM分享可以係app每日簽到做任務,返到香港用 ...

用番你香港電話卡上網就可以入到中國移動app。
要響香港時收到sms 要開通港澳漫遊。你開卡時有冇叫客服幫你開通?唔知你用邊隻雙卡機,一般只需set 香港卡上網,內地卡就關閉數據漫遊,咁收短信正常唔會有額外收費

男爵府

dotwoo 發表於 23-6-13 15:51
用番你香港電話卡上網就可以入到中國移動app。
要響香港時收到sms 要開通港澳漫遊。你開卡時有冇叫客服幫 ...

係喎,就咁就入到個app,自己諗得複雜咗
冇叫客服開通漫遊(諗住自動有),所以有問佢怕會有漫遊收費,客服就提返到香港關閉內地sim咭(如圖/三叔機),咁樣如果有開通漫遊情況下,係咪要開返sim2(內地)先會收到內地sms?而流動數據選咗sim1(本地)就應該唔會有漫遊收費?唔該哂!

大宅

winwint 發表於 23-6-13 17:23
係喎,就咁就入到個app,自己諗得複雜咗。
冇叫客服開通漫遊(諗住自動有),所以有問佢怕會有漫遊收 ...

咁set 已ok可以著番sim2,或者可以去更多sim 卡設定入面睇下有冇得set sim2 停用數據漫遊。 你既然開得到個 app 可以入app check 番已辨業務入面有冇開港澳漫遊,搵唔到可以響app 入面開番或者搵客服開番。
或者直接搵啲要收sms 驗證碼的app 試下,如高德,美團等

翡翠宮

回覆樓主:

只須要關數據漫遊功能,可以隨時啟用sim2收短訊。

男爵府

回覆 dotwoo 的帖子

唔該哂,有咩唔明再請教

男爵府

回覆 lyh80115 的帖子

唔該哂

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊