夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

想同大家講個故仔。
呢個係講一個有婦之夫有知己的故仔。
一個男人同一個女人讀書時相識至18年之後結婚,結婚差不多快8年。响呢26年來,總會有D風浪。男人係屋企么仔,有老豆老母家姐照顧,未算媽寶。女人,單親家庭長大,家中長女,照顧自己完全無問題。男人隨和,但唔太遷就女人,怕是會寵壞女人,心底裡係愛鍚女人。女人脾氣比較差,自我,梗頸,唔衰得。

洋房

老公有知己,但老婆認為個知己好有問題(2)

拍拖一段日子後,女人想自己搬出黎住,先行去揾屋,因為人工唔高,當年只可以去揾大劏房(當年都仲未興劏房呢個名字),當時男人都有陪女人睇屋,男人認為女人一個住果D地方都唔係咁好,就一齊揾D正常單位開始大家嘅同居生活。工作上,男人同女人大家算係同行,只係做的產品同類別。男人做開大公司,工作時間長,經常OT。女人做細公司,需然多嘢做,但未及男人辛苦。未住埋之前,女人經常會覺得好無安全感,其實都唔應該歸納入安全感,只係男人好少理會女人,女人認為缺乏男人的注意力就係無安全感。點解?男人的嗜好唔多,打機,睇漫畫經已佔用咗男人唔少嘅時間。

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(3)

男人鍾意去機舖打機,又鍾意响屋企打機;漫畫,本地薄裝漫畫,日本漫畫都啱。女人都會陪男人去機舖打機(無辦法情況下),有時女人攰到挨住男人响機舖瞓着, 男人都唔會覺得有問題。 當一齊生活之後,男人要打機,又要睇漫畫,每個禮拜有1X本漫畫等住被男人寵幸,女人自然排到最後。後來漫畫蒙主寵照,繼而手機遊戲,家庭遊戲,電腦遊戲皆成為寵妃。女人,就好似生活响冷宮咁樣。

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(4)

當男人同女人結婚後,男人轉投新公司;女人開始工作上經常出差,每個月總要有一個禮拜唔响香港。男人在新公司時,遇到一個女同事,女同事(下稱西西)咁啱係同男人年少時工作過的同一家公司,
只係唔同時期入職/離職。 呢一刻意大家就如他鄉遇故知,開始佢地尋找他鄉的故事。 跟住,女人工作愈來愈多,女人係一個唔想輸比男人的心態去工作,做嘢唔想比其他男性差,每個月都要出差1至2次,每次都去足成個星期。男人無女人响身邊,果刻自然有人招手陪食飯,仲以為男人乖乖咁放工返屋企。(咁呢方面,十數年後女人先至知), 男人同西西同一team 前後坐,

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(5)

日見夜見,但辦公時間what's app無間斷。日日要行孖beat食飯,食煙,放工都要一齊。

由於男人公司所在地同女人舊公司算係一街之隔,自不然會有女人的舊同事撞見。女人嘅舊同事撞到就即刻揾女人:見到你男人同個女嘅一齊拍住行,佢食煙架?
女人:我知個係邊個,我識架,有見過。
女人人都要面子,只可以咁回答。

男人同女人講已經戒煙,大話嘅嘢,有邊個唔講喎。
女人唔出聲,男人就會覺得呃到全世界,亦係正常賽果。

經過大約4-5年,男人又轉另一公司,臭西都做其他公司。從來,女人唔過問西西嘅事,男人講,女人就會聽。

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(6)

疫情一開始,女人被公司辭退,留响屋企抖,未打算揾工住, 點解?大家都記當時真係好多人失業,而家衝出黎揾工,仲邊會有好工吖,一係做到死,一係人工壓到接受唔到。
返份HEA工年幾,女人會始想過返正常的辦公生涯。因為份HEA工人工實在太低,屋企屋租都貴過成份糧,生活壓力,精神壓力都好大。

估唔到,呢D事,又關西西的事,佢又差一腳向男人講東講西,又叫女人做呢份工做果份工,誅多意見又叫女人去自己公司見工。女人比面男人就去下。

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(7)

無幾耐,女人終於見到有D(emoji)光,經朋友嘅介紹,揾到份新工,今次人工好咗啦,响2022年,人工返而去返2014年的薪金,唔係經理級,而係由底做起,這刻,女人認為問題唔大,職位低,唔需要負責任,連壓力都細咗。

男人呢,人到中年,本來做的行頭已經無辦法再做落去,只可以轉行。 男人的工作算係服務業啦,有突發事件時都要開夜。去年的結婚紀念日前約2個月,女人已經同男人講已經請定假,男人都有應機。到紀念日之前幾日,女人問男人當日會去邊,男人答佢無請假,女人條氣點會順呢,晨早講定唔會請假的話,係無問題。當時女人唔會消假,認為無問題,可以自己一個人過。

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(8)

隨後男人先去補鑊,補鑊呢味嘢都唔係第一次。當日男人都有即刻安排節目,但意義唔同咗。
自從呢一次開始,女人開始心底有嘢拮吓拮吓咁。而家開始分享一下,就會知道,點解佢叫西西。

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(9)

西西事件薄(1)
自從呢單事開始,女人發現男人同西西原來係一直keep頻繁往來,傾電話,whats app日日無間斷,紀念日當日,西西揾男人,男人whatspp回西西要陪老婆,西西竟然回一個喊的sticker,咁係咩意思?

過咗幾日,女人知道咗西西要見男人,女人同男人講星期五晚想係屋企打邊爐,男人諗都無諗:果晚公司要開會,唔返屋企食飯。
女人:又開?上星期先開完果個會,又開?
男人:係架
女人:咁你收工去xx買xxx返黎。 (女人係情急智生咁要求佢响公司附近果間舖買返屋企)
男人:好。
星期五晚,女人放工返屋企途中,知道男人人唔响公司而身處另一地方。

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(10)

女人去到,開頭有打算去撞男人,但改變諗法。到較夜時間女人响附近打電話比男人,男人無接電話,女人再打都唔接。
隔咗一陣,男人回電。
女人:放得工未呀?
男人:未,仲有D嘢做
女人:我而家响XX(同男人同地點),啱啱同朋友食完飯。
男人(語氣即刻好緊張)係咩?咁你幾時走?
女人:就快。
跟住大家收線。
無耐女人離遠見男人好快咁行過,女人電話响起。
男人:你走果時搭咩車?
女人:梗係去xx搭啦。
收線後,女人梗係唔會話比男人知佢會用咩途徑返屋企,而係暗中再睇情況。
女人見到男人又返轉頭,四周徘徊。

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(11)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(12)

西西事件薄(2)
西西曾經同男人講,女人情緒化,人家兩公婆嘅事,容得到西西比意見咩?
西西事件薄(3)
西西又推男人叫女人轉工,做呢樣好做果樣好,人家老婆的工作前途關你咩事?西西事件薄(4)
西西經常向男人放負,自己轉工又叫男人轉工。呢個唔係你嘅男人,唔輪到你多事。
西西事件薄(5)
而家嘅世代,有咩人會無payme,轉數快?西西唔止一次叫男人幫手轉錢交呢樣交果樣。 佢自己都有仔,幫唔到手咩?無其他朋友咩?點解要揾我的男人去幫佢做咁多嘢?

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(13)

西西事件薄(6)
自己唔識去的地方,自己條仔唔同佢去,都可以問清楚,google map都查到啦!點解又叫男人陪佢去?

西西事件薄(7)
男人家有帛事,西西又差一腳,借問聲,你係咩身份?不知所謂。

西西事件薄(8)
數年前,女人夜晚11點幾打比男人:點解咁夜仲未返?
男人:我去咗西西屋企。
女人:你痴線架,你係有老婆嘅男人,去個單身女人屋企,即刻同我返屋企。
男人:佢條仔都响度。
女人:即刻返屋企。
今年,女人知道當晚西西屋企無其他人。正常嘅女性有自己嘅男伴,會相約其他的男人去自己屋企傾計?仲話自己屋企無人。 呢樣係咩玩法?

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(14)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題(15)

西西事件薄(12)
西西問男人,自己死咗,男人會唔會為佢喊。如果男人死咗,西西會好傷心。
咁我祝你快D死!
西西事件薄(13)
西西問男人,梳起頭髮好睇定係放底頭髮好睡。 梳起嘅話街上其他男人會望多幾眼,正一發姣嘅女人。
西西事件薄(14)
星期六日係family day,西西有約,但想約後見男人,憑咩要男人分時間比你?
西西事件薄(15)
男人同女人打算搬屋,西西又伸一腳幫手揾屋。要唔要預返間房定床位比你呢?

西西一日未死,故事未會完結,請大家用心等待聽呢個故仔,比女人抒發一下。

侯爵府

onlylegalwife 發表於 23-6-18 01:12
拍拖一段日子後,女人想自己搬出黎住,先行去揾屋,因為人工唔高,當年只可以去揾大劏房(當年都仲未興劏房 ...

洗唔洗開十幾個post呀

茶類愛好者    發表於 23-6-28 08:26

男爵府

歸納同一個post啦

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題 (16)

西西事件薄(16)
响女人疫情期間留家攤抖的時候,男人話西西有D,game唔玩住可以同我地交換玩,对我來講本來無問題,男人諗都冇諗就出去攞一啲佢認爲女人唔玩嘅game出嚟諗住攞俾西西。
男人諗都冇諗就去攞一啲佢認爲女人唔玩嘅game出比西西。咁女人就即刻問個男人,可唔可以問佢攞某只game翻黎玩。男人就即刻話可能人哋仲玩緊呢。咁女人就答翻佢,你問你都唔問人就即刻答我,但系你有冇問過我仲玩唔玩,你就即刻攞去俾人,你咁樣系咩態度咩意思啊。咁樣俾我嘅感覺就系覺得你會尊重果個女人,但系你冇尊重過自己老婆。

洋房

老公有知己,但老婆認為知己好有問題 (17)

西西事件薄(17)
話說,男人喺公司惹咗啲蚤翻屋企,搞到男人同老婆都要都要去睇醫生。男人幾經辛苦先至買咗到一只好勁藥性嘅滅蝨粉翻嚟屋企。但系用咗都唔系100PERCENT搞得掂。最後都系要換牀換牀褥。點知事發冇幾耐,西西就同男人講佢,屋企都好似有蝨,要問男人攞嗰樽滅蝨粉?男人同老婆講攞去比西西,老婆就唔同意,叫西西自己去買。果個唔係自己女人點解要咁緊張,佢殘廢㗎?

西西事件薄(18)
男人個個星期都要上汕尾工廠,女人諗到將淘寶寄去工廠,由男人帶返屋企。 男人唔同意話好麻煩。 點知,西西淘完嘢就寄去男人工廠,仲要攞埋比西西。

洋房

free2020 發表於 23-6-18 01:46
洗唔洗開十幾個post呀

唔識點打哂我想講嘅嘢喎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊