在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我一直都好愛自己嘅小朋友!
但最近自己內心嘅負面情緒愈來愈強烈~
我同老公都係計劃好先有小朋友,什至明知有小朋友後會少好多時間,所以專登係孕前咩玩齊先生BB~
但自從生完二胎,我開始後悔,尤其二胎比較活躍同有個性,但佢係好得人中意嘅小朋友,因為好中意同人玩,而且專注力好,上課食飯都算係乖,就係唔知點解,對住我好似無限任性咁,有時我係會驚單獨對住佢,食飯,沖涼,訓都要對住我嘈一餐,我覺得對住佢真係好攰好攰,我好中意食野,好中意整齊,但細B令到我覺得自己好似乞衣咁,乜都亂七八遭,想食乜都因為佢食到好似走爛咁~

珍珠宮

做個靚太 發表於 23-6-18 01:35
我同老公都係計劃好先有小朋友,什至明 ...

我平時工時比較長,但都堅持晚晚陪小朋友訓,然後細B硬係要唔訓,我好多野都未執,要等佢訓左我先可以執,有時真係令到我好忟,然後內心又開始後悔,點解我要生多個來折磨自己?!
其實我放假同佢地去街都好開心ga~
我鬧完佢我都會內疚,但心底就係覺得好後悔,兩公婆自從有小朋友,都真係無晒二人世界,我就更加唔開心,愈諗愈負面....

瑪瑙宮

請個鈡点幫清潔吧.

小朋友正常可愛活潑已好難得.

珍珠宮

Nancy20090615 發表於 23-6-19 10:17
請個鈡点幫清潔吧.

小朋友正常可愛活潑已好難得.

屋企已經有工人,但我夜晚唔會叫工人做野,同埋我小朋友係見到我,就好似變左個人咁(無限任性),搞到我有時會唔敢番屋企,連我屋企人個個都睇得出,我試過同朋友去左旅行一星期,我老公話佢自己食飯自己訓,不知好湊幾多,以為佢會習慣左,點知我一番屋企果晚,佢變番任性mode,我老公都好無奈,我直頭唔敢自己帶佢出街,不過佢唔曳果陣,又真係好得意,所以我先會覺得好矛盾!

瑪瑙宮

做個靚太 發表於 23-6-19 13:06
屋企已經有工人,但我夜晚唔會叫工人做野,同埋我小朋友係見到我,就好似變左個人咁(無限任性),搞到我 ...

佢鈡意蝦你/扭你計, 我仔細時都係咁, 不過佢容易話得聽.

無論點, 生左小朋友出黎, 佢地 c c 服服, 健康又活潑就好. 其他野慢慢安排, 慢慢化解.

伯爵府

DHA勳章

做個靚太 發表於 23-6-18 01:35
我同老公都係計劃好先有小朋友,什至明 ...

我都要返工. 平時都係麻麻湊.
麻麻話亞女平時好聽話. 乜都聽佢.

但我放工返來. 就會變得超唔聽話. (幼稚園)
可能係因為最親的人. 所以比較任性吧
宜家到左小學, 可以獨立啲. 又正常返.

如果自已面對佢好大壓力, 轉比爸爸.姐姐照顧一鎮. 自已休息下. 唔好太勉強.

有時要提高自已EQ先攪得掂. 加油.

別墅

BB 因為中意你想癡你所以先在你面前任性
我果隻而家1.5 yo都係咁

雖然無限癡係件好煩既事
但真係要好好珍惜, 因為大個左佢就自然獨立都唔會show 你了
希望樓主可以帶住呢件甜蜜去做其他野

執屋可以慢慢做, 有時屋企乱下又冇咩點既, 唔危險就ok
緊要既係屋企人之間既相處, 好多都係一點一滴累積番黎

大宅

做個靚太 發表於 23-6-19 13:06
屋企已經有工人,但我夜晚唔會叫工人做野,同埋我小朋友係見到我,就好似變左個人咁(無限任性),搞到我 ...

我放工返屋企之後,兩個小朋友都好黏我,又好鍾意扭計,其實都好辛苦㗎。
不過慢慢適應咗,呢個都係同佢地一齊成長嘅一部份。
所以慢慢我都慣咗,食嘢係好似走難咁㗎啦,係冇二人世界,係冇Me Time。
我以前都好似你咁,鍾意執到屋企整整齊齊,但係慢慢發現,咁樣迫自己其實都係另一種壓力同辛苦,執嘢又真係未必咁重要,陪多啲小朋友其實仲實在,付出咗嘅時間同愛,佢哋一定會收到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊