自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

好多親友, 蔡天鳳真係死得好慘, 希望告得入前夫一家, 死者安息吧!

https://www.hk01.com/article/910 ... articlecopy&utm_medium=referral

名媛蔡天鳳(Abby)慘遭碎屍殺害,家屬於今日(18日)下午起在大圍寶福紀念館為其設靈;明早大殮後靈柩送往大嶼山寶蓮禪寺火化,儀式期間寶福紀念館及寶蓮禪寺蓮花山海會靈塔均暫停對外開放。中午12時起,陸續有人將花籃、花牌等送到寶福紀念館,不少為城中名人,包括Abby生前好友方媛及其丈夫郭富城的花牌。至下午3時10分起,現場所見,Abby母親「五姐」、丈夫Chris帶同子女等親屬一身素衣,到達寶福紀念館打點準備,其後有過百名親友排隊準備進場,隊伍沿悠安街一直排至下城門道。下午4時許,玄學風水專家李丞責夫婦到場,其妻子劉倩婷是Abby閨密。

喪禮今日(18日)下午4時至晚上10時在大圍寶福紀念館進行,明早(19日)大殮後辭靈移送往大嶼山寶蓮禪寺火化。儀式期間寶福紀念館及寶蓮禪寺蓮花山海會靈塔均暫停對外開放。喪禮閉門進行,只限至親參與。

工作人員早於數日前已開始佈置,至今早加緊佈置工作,現場所見相信地下寶福堂、寶勝堂分別設為主禮堂及副禮堂,門外放有大量花籃。由於蔡天鳳生前喜好粉紅色,故靈堂以粉紅色為主色調,車道亦以粉紅紗帳裝飾,闊約5呎的蔡天鳳的遺照已聳立靈堂,其後進場處兩側亦放置了兩幅巨型相框。

據知,將會有千人出席喪禮,大部分是來自海南親友。蔡天鳳遺骸以3D打印技術完成修復,先於外國公司處理,之後送到國內公司加工,經過多重跨國修復,據悉復原程度相當高,只有至親會於明日上午8時瞻仰遺容,然後由寶蓮禪寺高僧作法事後封棺,並在9時送往海會靈塔火化。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

見到幅相就覺得好可惜 好人好姐咁樣比班魔鬼殘殺,堅慘 。無論點,希望佢得到安息!

子爵府

心痛!前夫一家恩將仇報

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

RIP ~

一車車年青黑衣人、家族背景應該不簡單~

無意冒犯死者、衹是看新聞覺得奇怪~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 23-6-18 19:31
RIP ~

做喪事,著黑色= 家族背景不簡單?
定年青就不簡單?

你想人地聯想到幾複雜?

beebee67890    發表於 23-6-19 00:33

大宅

2024年龍年勳章

RIP ~

去靈堂唔著黑衣著其他色

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

RIP ~

估唔到咁多親友

babycam    發表於 23-6-19 14:49

珍珠宮

RIP ~

嗱,我估你意思係,親友衣著似乎一式一樣,好似係臨記咁嘅意思?嗱,我嘗試估你意思

大宅

回覆樓主:

死者咁年輕,一車車年輕人去靈堂有什麼奇怪,如果係一車車大叔大嬸呀伯呀婆去靈堂就真的奇怪

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

撇開慘死一事, 我很羨慕有個咁靚的喪禮, 好似婚禮咁靚。

男爵府

終極熊貓 發表於 23-6-18 19:38
做喪事,著黑色= 家族背景不簡單?
定年青就不簡單?

搞屎棍就係佢呢啲人

珍珠宮

可愛教主2 發表於 23-6-18 19:44
嗱,我估你意思係,親友衣著似乎一式一樣,好似係臨記咁嘅意思?嗱,我嘗試估你意思
...

‘’據知,將會有千人出席喪禮,大部分是來自海南親友。‘’

我地平民做白事,都會安排旅遊車俾親友陪先人最後一程掛?

利申:我唔識死者,唔係幫佢講說話

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

願安息

子爵府

2024年龍年勳章

樓下看更話:成間嘢粉紅色,搞到好似結婚咁,一啲都唔似喪禮

子爵府

2024年龍年勳章

可愛教主2 發表於 23-6-18 19:44
...

似臨記

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

睇相佢哋好似嚟旅遊,攬頭攬頸影相好開心咁

goldpiglet    發表於 23-6-19 01:54

子爵府

原來喪事唔一定用黑白藍佈置

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

魚兒小寶貝 發表於 23-6-18 20:07
睇相佢哋好似嚟旅遊,攬頭攬頸影相好開心咁

小心俾人話你搞屎棍呀~

為什麼那麼多人、喜歡胡亂批評人?

禮貌地、問一句都唔得!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

尾二嗰張擺甫士打咭呀?

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊