自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我見佢話可以綁wechat pay消費, 我本身有wechat但無實明, 最近同朋友返大陸用alipay都還可以, 不過有時wechat好似cover多d, 心思思想開返個戶口, 但我唔算經常返去, 同埋日後有咩事都要去返大陸攪有d麻煩, 另外匯款果到, 我睇返中銀呢個好似只係II類戶口, 想問下可唔可以叫朋友用佢大陸戶口過人仔入去呢個大灣區戶口? 咁可以慳返個差價, thanks jm~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

如果常常返大陸玩、絕對值得開~

綁上微信、支付寶方便好多~

朋友轉錢去你國內個戶口(我唔知)

但可以從你自己香港中國銀行的戶口、匯人民幣上國內自己大陸的戶口、但香港匯上去啲人民幣、只可以消費用、不可以轉給朋友或者提現金~

珍珠宮

大力大力 發表於 23-6-18 20:42

香港匯上去的錢,經微信係可以轉帳俾朋友

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fanny590 發表於 23-6-18 20:47
香港匯上去的錢,經微信係可以轉帳俾朋友

我唔知喎~

上年中、匯咗5萬到國內銀行中銀戶口、被凍結咗、我國內中銀同我轉左去支付寶、跟住用曬黎消費~

之前匯過20萬都冇問題、但過咗每年額度、上年可能例改左、便不能轉走。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大力大力 發表於 23-6-18 20:42

戶口轉去自己大陸微訊,再轉去人哋微訊應該得 (不過我只試過小銀碼)
我尋日至攪掂大陸微訊/大陸中銀互轉

想搭單問句,其實已有香港Alipay, 銀聯卡,雲閃付,其實仲有咩一定要用大陸戶口/微訊pay? (假設需要生活一段時間)

公爵府

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你唔係成日返咪開個大陸支付寶,你實明左就可以香港alipay滙過去,或者叫你fd過支付寶都得。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

violett 發表於 23-6-18 20:40
我見佢話可以綁wechat pay消費, 我本身有wechat但無實明, 最近同朋友返大陸用alipay都還可以, 不過有時wech ...

中銀apps就可以直接買人仔轉錢去國內微銀行,請問有咩差價?
係即日到賬微銀行

翡翠宮

回覆樓主:

如果要做就徹底啲,去深圳出個內地號碼,再順便開戶,限制少啲,好過喺香港開,而家去深圳話咁易。

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 23-6-18 20:50
戶口轉去自己大陸微訊,再轉去人哋微訊應該得 (不過我只試過小銀碼)
我尋日至攪掂大陸微訊/大陸中銀互轉 ...

好多餐廳點餐、超市自助購物,只能用微信掃碼,需要大陸戶口開通大陸錢包先畀到錢。

有啲apps需要綁大陸戶口實名,例如京東app、深圳通app、美團app……等等。

同埋銀行都有啲優惠,例如我最近去咗3次深圳,每次都用農行app優惠搭深圳地鐵,只花6分錢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Charlotte_mom 發表於 23-6-18 20:50
我尋日至攪掂大陸微訊/大陸中銀互轉 ...

這我唔知、因爲我近十年、都係用大陸銀行戶口、綁上微信及支付寶、全國通行無阻~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

如果你本身有中銀香港戶口,你喺大陸開咗中銀內地戶口,一樣可以喺中銀香港個網站直接匯錢返去,好方便的。你直接返深圳開戶口,會快過你喺香港申請大灣區戶口。建議你去深圳福田開,少D人。先坐高鐵去福田中移動,開個大陸電話號碼,再去中國銀行開戶口,記得帶香港住址證明。大概2小時乜都搞掂。

大宅

thanks咁多位~
其實我唔打算返大陸開戶口, 因為我唔係成日返去, 我覺得alipay hk其實都好方便, 唯一上次係搭唔到公交, 但最近都解決左, 但發覺深圳好多店舖都只可以wechat下單/付款, 所以想問下大灣區戶口係咪都夠用?

我講差價果到係指如果直接由朋友大陸戶口轉比我, 可以免去左由hkd轉去人仔果個匯率, 不過唔知道可唔可以咁轉, 因為呢個戶口好似都幾多限制, 另外上網睇到有人話匯款要成個星期先收到....同埋有問過銀行職員話hk中銀app係manage唔到大陸呢個戶口, 好似要再d/l另一個app, 有問題就要親身返大陸攪。

珍珠宮

我用中銀大灣區戶口
好方便啊 平時淘寶都可以用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我建議番深圳開好d

男爵府

值(其實唔係咩付出,係阿爺照顧疫情或非疫情下嘅你),銀行對大數據有保護,支付寶香港李+X有份。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大力大力 發表於 23-6-18 21:38
這我唔知、因爲我近十年、都係用大陸銀行戶口、綁上微信及支付寶、全國通行無阻~
...

好,謝謝

王國長老

大力大力 發表於 23-6-18 21:38
...

好,謝謝

王國長老

lyh80115 發表於 23-6-18 21:35
好多餐廳點餐、超市自助購物,只能用微信掃碼,需要大陸戶口開通大陸錢包先畀到錢。

有啲apps需要綁大陸 ...

謝謝
我聽過jm講美團,但因為我而家喺香港收唔到大陸sim sms,所以未能驗證登記
微訊掃碼我諗我整好喇掛(下星期再去深圳實驗下先),收到朋友錢,又轉到俾朋友。自己中銀戶口同微訊都可以轉嚟轉去,但未試過國內俾錢
而家中銀戶口得幾十蚊,因為上次開戶無帶人民幣,個個都話電子消費唔駛帶現金丫嘛,全家得百幾蚊人仔現金。仲要分兩人開戶用……下次去深圳要帶cash去入戶口先

優唔優惠就其次,最緊要攪得掂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我唔止一次响中銀聽到有客鬧爆要取消呢個戶口

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊