自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 SaSally 的帖子

理得佢D人咩,乜都唔入腦覺得香港好,港有港好,大陸有大陸嘅好,但醫牙齒,點都係算醫療,既然係醫療,就一定冇人會話100%幫你醫好隻牙,冇人敢保證,敢保證嘅信我,一定係D水魚牙醫。講翻轉頭。見到好多BK人好理性喺度講,呢閒事主要係睇人,睇幫你醫牙嘅係咩人。古滑佬邊度都有,人口基數喺度,乜香港牙科大陸牙科都肯定會有陰公事。
佢就喺度亂咬人,又唔夠膽開名,我估佢就係相關利益者,大概率係香港牙醫。

ian723    發表於 24-4-20 14:54

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MELODY-LIU 發表於 23-7-6 11:49
去咗維港口腔,你上YouTube可以睇吓佢嘅片
請問你種牙進展如何呀?前後種一隻牙要去幾多次呀?你一開始有指定的醫生嗎?想問系咪選好種牙那一種的價錢,所有整牙的費用全包了?唔好意思,太多問題了,tks~

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Kay-Ho 發表於 23-8-16 11:03
我係去羅湖個間,種咗瑞典諾貝爾9800個隻,月尾去做埋個三期
Hi, Jm,你做左第三期,感覺怎呀?仲有幾耐度完成呀?請問種一隻牙前後要做幾次,需要幾耐時間呀?麻煩你分享一下,謝謝!

大宅

熙fi媽媽 發表於 23-9-7 11:32
請問你種牙進展如何呀?前後種一隻牙要去幾多次呀?你一開始有指定的醫生嗎?想問系咪選好種牙那一種的價錢,所 ...

第一步全口360。X光檢查牙齒,我照完心里面仲未决定種邊種價錢的牙,我話考慮清楚先再決定,走咗,診所照X光不收費的,之後我決定好咗去做再約佢時間,開始第一係鑽牙骨落螺絲,等牙骨同螺絲生好,10月去第三次做第二期修復,之後再去印牙模後先上牙冠,成個療程應該四,五次左右,診所姑娘好有耐性解釋清楚種牙步驟,選好價錢後係全包,記得牙醫好似叫李X生主任,

男爵府

Crystal3524 發表於 23-6-22 17:02
我都試過幾年前響福田區大間牙科診所,做洗牙,補牙,做牙套、全部都冇問題!
當然我都認同要搵啲有信譽嘅 ...
請問可以講邊間嗎?

男爵府

mcs74 發表於 23-6-21 09:11
大陸唔一定差
我爸爸係大陸種左好多隻牙,無問題
好堅固,靚過真牙好多

請問係邊度

象牙宮

植牙價格下降。

可在网上查实大概的費用
国家医保局综合群众、医疗机构、专业人士等各方意见,最终将三级公立医院种植牙医疗服务部分的价格调控目标确定为4500元。 对于符合特定条件的地区或医疗机构,《通知》也明确了允许适当放宽的条件。

具体来说,目前三级公立医疗机构完成全流程种植,医疗服务价格整体普遍高于4500元每颗的地区,应采取针对性措施,导入至整体不超过4500元每颗的新区间,三级以下公立医疗机构的调控目标参照当地医疗服务分级定价的政策相应递减。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

MELODY-LIU 發表於 23-9-7 17:09
第一步全口360。X光檢查牙齒,我照完心里面仲未决定種邊種價錢的牙,我話考慮清楚先再決定,走咗,診所照X ...

請問你做左邊種植牙?韓國定瑞典?大概全種做左幾錢,因遲 d 要整整牙,問左自x光都幾貴下,想參考其他牙科價錢?同問醫生有冇建議你深層洗牙?謝謝解答(emoji)(emoji)

大宅

hoohoo20000 發表於 23-11-3 08:57
請問你做左邊種植牙?韓國定瑞典?大概全種做左幾錢,因遲 d 要整整牙,問左自x光都幾貴下,想參考其他牙 ...

做咗瑞典諾貝爾,人仔9千尾一隻,我不用全口種,沒有建議深層洗牙,反而免費幫洗咗一次牙

子爵府

唔知點解,我唔算大年齡,已經裂左兩牙,所以有點經驗。我幾年前深圳植過,9千, 瑞典的。 幾年後有鬆,免費跟進。不過要上去。
疫情下又有一裂要植,香港問了三間牙醫,最後選了一間植了,初初還可以,24000,佢話唔需要話我知用什麼料,可能24000香港算平人多排隊排到企出門口,等成個鐘。幾個月後痛,約上去跟進,預約等兩星期,收我一千元,檢查說沒事,醫生話唔知點解痛,總之植牙沒問題。
我整體感覺是大陸的設備,地方,服務態度,回應時間,價錢,都比香港好,要做,我會選大陸。我媽都在大陸植,都順利好滿意。
香港只有一間大學修牙醫,大陸大把人。競爭大自然服務好,找有口碑的,是不錯的選擇

大宅

MELODY-LIU 發表於 23-11-3 12:45
做咗瑞典諾貝爾,人仔9千尾一隻,我不用全口種,沒有建議深層洗牙,反而免費幫洗咗一次牙
...

好的,謝謝你

大宅

...

唔好意思想問多一樣野,是否mok 完牙就可以立即植牙?我睇左自x光,檢查完牙齒,照完牙齒掃描,見姑娘時,佢話第一次上去洗牙,做埋牙冠模,7日後就可以 mok 牙,即時可植牙,同你情況一樣嗎?謝謝解答

大宅

Chunyan 發表於 23-11-3 13:35
唔知點解,我唔算大年齡,已經裂左兩牙,所以有點經驗。我幾年前深圳植過,9千, 瑞典的。 幾年後有鬆,免 ...

請問你在深圳邊間做?同埋大陸同你跟進,有冇話咩事?

子爵府

hoohoo20000 發表於 23-11-5 21:31
請問你在深圳邊間做?同埋大陸同你跟進,有冇話咩事?

螺絲鬆咗 幫我上緊返

男爵府

hoohoo20000 發表於 23-11-5 21:28
唔好意思想問多一樣野,是否mok 完牙就可以立即植牙?我睇左自x光,檢查完牙齒,照完牙齒掃描,見姑娘時, ...

我未mok時,医生初步照X光,初步評估可以植,我先約期mok,
再過多约半年(我忘了多久)(要等牙肉埋口),再照ct看能否植牙,跟住就好似去左2次,一次落樁,一次上牙,完成

mok完立即植?不会吧

我呢位医生有医德,有技術,不過排好耐
整牙呢D咁大工程,我自己一定揾信得過的醫生,整得吾好,再整,自己受罪

大宅

tictaccandy 發表於 23-11-6 06:09
我未mok時,医生初步照X光,初步評估可以植,我先約期mok,
再過多约半年(我忘了多久)(要等牙肉埋口),再照 ...

係呀,深圳牙醫睇左,佢話可以呢頭 mok,果頭可以即刻植牙,佢話宜家好多人都係咁做

大宅

Chunyan 發表於 23-11-5 22:57
螺絲鬆咗 幫我上緊返

係條柱鬆定牙冠鬆?如果牙冠經常鬆都幾麻煩,因我想做門口,仲要連續4隻,咁未好麻煩囉(emoji)

大宅

hoohoo20000 發表於 23-11-6 12:13
係呀,深圳牙醫睇左,佢話可以呢頭 mok,果頭可以即刻植牙,佢話宜家好多人都係咁做
...

我建議大家睇多個醫生確認,我係深圳睇一間xx光既免費送照全牙,但講到我好多問題係咁sale種牙,又話我有中度牙周病,門牙又話要杜牙根又話補唔到,到最後我係香港補牙,亦冇牙周病,只係牙肉發炎,只不過我當初見佢免費照牙,睇多個醫生如有真係有需要做的話

子爵府

hoohoo20000 發表於 23-11-6 12:16
係條柱鬆定牙冠鬆?如果牙冠經常鬆都幾麻煩,因我想做門口,仲要連續4隻,咁未好麻煩囉(emoji)
...

我是牙冠鬆,上實就沒事,15分鐘搞定

大宅

...

在福田口岸做嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊