自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

仔中四 數學強 佢當初揀生物 物理 ICT M2
讀左一個學期生物讀唔到 即drop
其他三科對佢黎講易上手

化學佢有講過 唔鍾意背書無揀
仲話讀有興趣嘅會易讀好多。務必易讀拎高分入左大學先再揀
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

家家公主 發表於 23-6-23 22:29
仔中四 數學強 佢當初揀生物 物理 ICT M2
讀左一個學期生物讀唔到 即drop
其他三科對佢黎講易上手

其實Bio多野背過Chem, 阿囡上學期因用多咗時間做M數,學校教得好快,又要兼顧Econ, 無乜時間讀Bio. 好在佢心儀大學課程,要讀得掂Bio, 我叫佢堅持,趁假期追,剛派卷,今次Bio已經前8

其實數學強,讀Chem著數過Bio

翡翠宮

bbc2018 發表於 23-6-23 22:43
其實Bio多野背過Chem, 阿囡上學期因用多咗時間做M數,學校教得好快,又要兼顧Econ, 無乜時間讀Bio. 好在佢 ...

佢中三已講定要讀咩科。生物夾硬揀
佢原意經濟 但同物理撞堂 被迫放棄 揀左無興趣生物
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

伯爵府

我女讀梗m2,phy, econ
佢話對chem 0興趣
反而phy m2佢覺得易讀
其實真係睇興趣

子爵府

我仔數學不錯,讀m2,chem,bio,死都唔肯讀phy, 數學叻未必讀到phy.

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

親身經歷 ,chem我讀唔掂, phy相比之下確實容易得多,睇你囡囡 記性好啲定數理強啲

子爵府

回覆樓主:

我自己同兩個仔都係數學比較好既,都係phy讀得好d,chem我係最讀唔掂,其實chem多野背d,所以我仔今年中三揀科,佢數學思維好,揀m2,phy,ict,死唔讀bio呢d要背好多野既科
所以睇返個學生怕唔怕背野,同埋數理理解能力去揀

子爵府

應以大學學系為選科條件,如冇頭緒唯有隨心,總之將來唔好後悔就得。既然Chem零興趣就無謂勉強,數好讀Phy起碼有個底,文字題再加強就得。你覺得難未必等於阿女,如果學校DSE Phy一向成績不錯,不妨考慮。

翡翠宮

BABYPURPLE 發表於 23-6-23 23:37
我自己同兩個仔都係數學比較好既,都係phy讀得好d,chem我係最讀唔掂,其實chem多野背d,所以我仔今年中三 ...

我仔揀既科同你仔仔一樣
佢本身雖都記憶力強
但佢話佢個腦只會記佢鍾意既野
要勉強佢記唔到 要留返黎思考其他科

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

當年讀 Chem 同 Phy, 我自己一直有興趣Chem, 我真心覺得Chem易過Phy, 興趣應該真係重要。到現在我都覺得Phy難,但小朋友易揀我都阻唔到,佢都係今年選科

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

我囝學校M2是唔當一科,所以他會讀Phy, Chem, ICT, M2,有啲擔心太多科目了。

珍珠宮

回覆樓主:

有得揀都好,要中四先有得讀phy chem bio econ

別墅

happy+ 發表於 23-6-23 19:28
搭單問吓,阿囡已決定揀business (management)及Econ,第三科想揀chem或geog,佢本身英文強、數學弱,佢話che ...

如果將來打算在商界或社會科學方面發展,geog好似有關聯一d喎,因為geog會讀到經濟發展、環境資源管理等等。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

aaaiqc 發表於 23-6-23 20:12
係band 1A 的

Band 1A 竟然無m2? 會唔會學校文科比數理的資源強/多。 若是, 可能要靠外面資源補充。

anyway, 通常學校係揀2-3 electives. 再加m1/m2。 如果你囡學校m1 已算在elective 內, 即係一旦要drop 科, 只可能drop m1。 變相你而家決定chem or physics 係好關鍵。 中三讀嘅 physics 同高中的完全兩回事, 比較抽象, 著重數, 唔係好straight forward, 開始時嘅force, 光, 可能容易d, 但再上, 理論同推論要好紮實, 先掌握得好。 chem 相對易“讀”d。 我自己覺得

子爵府

physic 應該會難過chem
chem只係背原素表
物理係真係要識

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

ChloeMa 發表於 23-6-24 10:49
Band 1A 竟然無m2? 會唔會學校文科比數理的資源強/多。 若是, 可能要靠外面資源補充。

anyway, 通常學校 ...

佢學校m 1當一科elective, 每人楝3科

attach1/tmp/phpjm64Ng

公爵府

traeh 發表於 23-6-23 22:12
係咪M1/2已自成一科?

過往Band 1學校都要求學生揀3科electives,M1/2係additional choice 。

M 1自成一科,每人揀3科

attach1/tmp/phpY9Hgm8

traeh    發表於 23-6-24 11:32

公爵府

Dylanli2017 發表於 23-6-23 20:23
正常band 1A中學會有M2選

葵青區女校,近葵盛東嗰間,應該係band 1 A的,但真係冇M 2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

aaaiqc 發表於 23-6-24 11:05
佢學校m 1當一科elective, 每人楝3科

除非工科, 大學通常唔係好睇 m1, m1/m2 可能係某d學系會加少少分。

大部分學校唔會將m1/2 當成elective。俾同學揀3科(excl m1/2), 係預計可能到form 4尾, 有同學覺得讀唔掂, 可以 drop 1 科,所以如果 m1已經算係一科嘅話, 若日後要drop科, 一定係m1, 冇可能drop其他兩科electives。不然的話, 考大學揀科無競爭力。

好好同囡囡分析, 讀書嗰個係佢。

公爵府

ChloeMa 發表於 23-6-24 11:19
除非工科, 大學通常唔係好睇 m1, m1/m2 可能係某d學系會加少少分。

大部分學校唔會將m1/2 當成elective。 ...

明白,謝謝告知,我會提醒下佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊