自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

阿仔對數學冇興趣,所以冇揀physics,我哋都想去行醫護嗰條路,而家讀緊chem同bio

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

aaaiqc 發表於 23-6-24 11:27
明白,謝謝告知,我會提醒下佢

M1/2獨立成一科elective 後,可能又唔同玩法,或者直接去睇下佢心儀大學學科嘅收生要求,更加準確。若讀工程、理學,以往M1/2分數仲佔更大比重

男爵府

aaaiqc 發表於 23-6-24 11:09
葵青區女校,近葵盛東嗰間,應該係band 1 A的,但真係冇M 2

如果你講緊是蕭明,咁只是1b, 葵青區只有林護1間是1A

子爵府

aaaiqc 發表於 23-6-24 11:07
M 1自成一科,每人揀3科

沒有ICT?

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Dylanli2017 發表於 23-6-24 11:45
如果你講緊是蕭明,咁只是1b, 葵青區只有林護1間是1A

估中
咁係 1B

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Maksin 發表於 23-6-23 22:05
我仔就係讀得掂Phy..讀唔掂Chem

Chem唔難好大機會係佢唔肯放時間啫
Chem 基本上肯背下書操下題,合格率非常高, 不過如果想呢科成績好,的確須要花唔少時間。
我仔話淨係背顏色都用咗好多時間,有別於Physics 明咗就得,所以唔肯放時間呢科一定冇可能讀得好。

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 23-6-24 16:03
Chem唔難好大機會係佢唔肯放時間啫
Chem 基本上肯背下書操下題,合格率非常高, 不過如果想呢科成 ...

我仔同個位jm個仔一樣,都係攪唔掂chem,話唔知呀sir up乜
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我會選Chem, 易明,肯背下野就ok, 但phy 係聽極都唔明點計,背晒d式再外補都攪唔掂,如果佢本身都有興趣,又明個d牛敦定律係咩,可以試下,應該會比讀Chem 輕鬆

大宅

我女數學強,但完全對physic 0興趣,佢揀chem. 其實m1係讀比較近數學計數既,而m2係讀近physic既數,m1/m2無分邊個強d,根本讀既範圍都唔同。所以如果唔鍾意physic,揀m2會讀死,相反就會易好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊