自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔剛Dse 完 搵到份茶飲店兼職 又咁啱係新開張 處於人流多地段
仔仔係第一位pt 又係白紙一張 只敢叫50時薪 店務繁多 仔仔又好學 收銀、備料、筆料、水吧 樣樣都識
近日返屋企抱怨人工低工作量大
佢話半個月嚟都請唔到人
近呢兩個禮拜終於請到人但係新來嘅其他part-time 人工都開到60 甚至更多
而佢又係男仔 搬搬抬抬 頂更樣樣都要
Part-time返到成八個半鐘差唔多成個full-time咁 覺得不甘 一日人工爭成八十幾 一個月差成千幾蚊
想話唔做
始終我未做過呢行我都唔知應該點做
有冇人可以俾吓意見?

水晶宮

F仔 發表於 23-6-23 19:24
仔仔剛Dse 完 搵到份茶飲店兼職 又咁啱係新開張 處於人流多地段
仔仔係第一位pt 又係白紙一張 只敢叫50時薪 ...
比我會問佢, 如果加到 $60仲做唔做?

如果佢OK, 咁就叫佢同主管開口, 話呢個工作量要$60/HR, OK就做, 唔OK就QUIT

放心, 出面大量缺人, 而家係工要人

水晶宮

加到最少同其他人一樣否則唔撈
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

梗係搵第二份啦!

根本好難請人,你仔之前開價太低。

珍珠宮

回覆樓主:

新請返來仲高人工過你仔,明恰佢

呢行好易搵工,搵過!

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

問番主管,同佢分析,講自己既工作量,跟part time 比,要求65,要好聲好氣,吾得就轉工,其實都係一個經驗呢既,做得開心都好緊要㗎

複式洋房

chocolatebean 發表於 23-6-23 19:37
比我會問佢, 如果加到 $60仲做唔做?

如果佢OK, 咁就叫佢同主管開口, 話呢個工作量要$60/HR, OK就做, 唔OK ...

啱啱阿仔嘗試要求加人工
但係主管咁嘅反應 阿仔都話預期佢最多咪又係加$5
耍佢
但係啱啱又報咗更 (雖然係經理自己篇)
又唔好意思而家講辭職
但係今日係三個月試用期中第一個月嘅最後一日
如果今日辭職 唔使賠代通知金同返多一個禮拜俾公司
所以佢仲猶豫緊

佢已經搵到第二份工嘅Offer 但係要去到七月中先會開始
所以佢先諗係咪要繼續返 多兩個禮拜先quit
attach1/tmp/php1cTwmy

侯爵府

F仔 發表於 23-6-23 19:54
啱啱阿仔嘗試要求加人工
耍佢
如果過咗試用期,你仔通知期更長、到時更麻煩。

個經理回覆擺明蝦合你仔啦!

呢d工咁易搵,你仔仲要諗

水晶宮

啱啱阿仔嘗試要求加人工
耍佢
耍佢喎!

我係阿媽唔想阿仔咁委屈可能會叫佢唔做, 休息2WEEKS返新工算數

如果阿仔想搵多2WEEKS $, 咁就費事煩, 冇謂再講咩啦! 目標為本, 睇$份上

子爵府

啱啱阿仔嘗試要求加人工
耍佢

我覺得主管唔多buy你個仔加人工喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果佢唔加, 就唔好做... $50嘅工唔難搵...

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇個主管既反應,加人工既機會唔大

伯爵府

比你仔更遲請的都$60喎。 唔怕搵唔到工, 我會quit。 過多幾個月老板又有新籍口hea你的

子爵府

回覆樓主:

梗係辭職啦 ,工作量同人工唔成正比。

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

如果吾ok就轉,不過預左個主管會冷言冷語,教你仔仔調整心理,問心無愧,交帶好就算啦。

珍珠宮

一定辭職
呢啲工大把

別墅

回覆樓主:

而家基本上, 如唔識字, 或有其它問題, 都幾難搵到$50或以下嘅工, 飲食業, 基本都$60-$70一個鐘 , 叫佢快啲走啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

主管咁樣覆,明恰你仔,即日辭職啦!

現在飲食難請人,大把$60以上啦!搵唔到咪休息兩星期返新工。
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

回覆樓主:

下載炒散app 啦。
你就知前線有多缺人, 時薪$70 都仲得呀! 仲比茶飲店乾淨。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

個主管咁講野, 明洽細路啦, 唔好做, 搵過份

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊