自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

尚算後生,洗牙時比牙醫話有牙周病
除左勤力擦牙仲可以點搞,有冇機會好番

男爵府

SIUBKT 發表於 23-7-3 18:48
...

定期洗牙
日日用牙線 漱口水

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

...

要深層洗牙,洗左啲牙石至得。

你可以試下去菲臘牙科睇下啦。

温提,正確擦牙一定要45度角向牙肉輕力擦。 係好輕力既,三隻為一組,每組擦10下上下。

仲有,食完野最好隔半個鐘以上,至好去擦牙。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 23-7-3 18:56
要深層洗牙,洗左啲牙石至得。

你可以試下去菲臘牙科睇下啦。

謝分享
咁我洗牙洗到勁痛算深層嗎
點解要隔半個鐘嘅?

狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SIUBKT 發表於 23-7-3 19:06
謝分享
點解要隔半個鐘嘅?

因為食完野,口腔會發出某啲野(菲臘牙科學生有講,但我唔記得左)保護返啲牙齒琺瑯質既,若你而家擦牙,就會擦走左呢

啲保護喇。咁就反而助長左牙菌漠既滋生。

洗牙係唔係深層,佢應有講架,有時,若係好深層,係要打麻醉既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

SIUBKT 發表於 23-7-3 19:06
謝分享
點解要隔半個鐘嘅?

因為當你食完野頭半個鐘,食物會令牙齒變成酸性,當你刷牙嘅時候啲牙齒係會好傷。半個鐘頭後牙齒處於鹼性嘅時候,先至刷牙。冇咁傷牙齒

男爵府

牙周病要半年洗牙一次。我朋友有家族性遺傳,醫生都係叫佢每半年洗一次牙

複式洋房

問下個醫生做唔做牙周病檢查,如果佢唔太想做牙周病問下有冇牙醫介紹
正常牙醫如果肯做,睇完都會叫姑娘幫你約下次,或者差到突曬啲腳出嚟就會介紹你搵專科
最好趁佢冇咁差就快啲搞咗佢,專科真係好貴
同埋啲牙就快甩就要剝牙架啦或者洗洗下都會自己甩出嚟

深層清潔通常逐隻打麻醉藥,預幾百蚊洗一隻,做之前一定會照個全口X 光
如果經濟壓力大咪約疏啲,2到3個星才返嚟一次做一個 quadrant ,每次都可能預掉低唔少錢
如果係我老闆通常會約4到5次,做曬之後約三個月返覆診

當然最緊要緊係勤力啲刷牙
問下醫生有冇邊啲位清潔要配返啲牙縫刷,同埋請教佢點樣刷乾淨啲牙同點用牙線啊

珍珠宮

Up

男爵府

亞女牙周病在國外做水鐳射,唔痛的。

男爵府

...

快快搵牙週專科醫生睇睇先,等佢講咩先,再決定,你唔理佢會甩牙!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊