自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

我40尾~ 糖尿病、高血壓、脂肪肝、女人病、瞓唔好 齊晒~

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希望,口罩令撤銷咗,我去返做運動,二月嘅時候7.4 ,六月係6.7 ,我覺得人生有返啲希望~ 所以同大家分享吓~

早餐:醫生話我唔可以唔食早餐,特別係我早開工,否則只會午餐狂食,而且好吸收。早餐我改變為一片麥包、一片芝士,一片仔煙三文魚、些少昂貴嘅日本椰菜(係真係好味啲嘅)。我平時唔鍾意食咁清嘅嘢,但係又唔算難食,呢一個早餐我嘅血糖係冇乜大改變,唔錯唔錯!

備注:用緊廿四小時血糖監測器,等屈臣氏「八八折」嘅時候購買係最平~佢令我對自己食嘅嘢有新認識

MICLOH168    發表於 23-8-16 02:11
登陸火星    發表於 23-7-8 15:51
uglytwins    發表於 23-7-5 22:38
sjnl43    發表於 23-7-5 17:09

子爵府

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:37

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希 ...

晚餐:唔再同老公食飯,自己煮自己食,蝦子炒草菇,魚湯煮金菇,魚生,煎牛扒~

因為返工,無乜進步嘅係午餐,都思考緊點攪。醫生話好在下午嘅血糖高都好少少,因為你始終會行行企企。

呢三個月最大嘅幫忙,係3月1日開始口罩令撤銷後!!!我去返做運動(停咗三年嘅運動)我自己紀律性低,跑步游水都唔work,我需要一啲要服從、多命令、刻苦嘅運動,多年前機緣巧合,有個韓國人喺屋企樓下開咗跆拳道館,於是三月我重新加入。三年冇玩當然手腳唔協調,但係keep住做體能同踢踢踢打打打,果然非常收效,磅數跌咗呢個一定,最驚喜係醣化跌咗外,三脂甘油酸都跌左一半

子爵府

晚餐:唔再同老公食飯,自己煮自己食,蝦子炒草菇,魚湯煮金菇,魚生,煎牛扒~

因為返工,無乜進步嘅係午 ...

嗰次見糖尿科護士,佢問我你嗰個運動係咩運動啊,我答佢「跆拳道」,她問我咩跆拳道,我答佢「韓國攞腳踢人嗰啲」,咁佢就明白運動量非常大。佢好尷尬咁話「但係你呢個年紀,要小心啲喎,不過keep住呀」

各位想減肥嘅朋友,我覺得最緊要搵到一樣你喜歡嘅運動,佢就會令你減得到~ 另外要搵到可以代替嘅食物,仍然覺得好食嘅食物,醫生都話間唔時食一次Pizza Hut係冇問題嘅,清淡返幾日和到條數就得~佢話而家冇人用苦行僧方法,生活要平衡,否則唔持久我明白~當醫生同我講糖尿病病人係可以食雪糕,只係要代換返其他,其實我好開心!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Keep 住,加油!

珍珠宮

2023年兔年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

多謝分享!我係糖尿前期,食物方面,真係要控制下

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:48
嗰次見糖尿科護士,佢問我你嗰個運動係咩運動啊,我答佢「跆拳道」,她問我咩跆拳道,我答佢「韓國攞腳踢 ...

咩食物都可以換算,雪糕當然都可以,但一杯仔雪糕已與一餐碳水相近,食佢就唔可以再食其他,我食過Zero杯裝雪糕,就算佢無糖,一杯仔都已3Xg碳水。
很欣賞你嘅轉變,加油呀!
我係一型糖尿病人。

子爵府

wan_sosin 發表於 23-7-5 14:57
咩食物都可以換算,雪糕當然都可以,但一杯仔雪糕已與一餐碳水相近,食佢就唔可以再食其他,我食過Zero杯 ...

你一型,你慘好多~

係呀,食咗雪糕有兩餐唔使食嘢(即係食金菇煮金菇)但係個心癮真係解決到

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:59
你一型,你慘好多~

係呀,食咗雪糕有兩餐唔使食嘢(即係食金菇煮金菇)但係個心癮真係解決到:jo ...

都係,間中食下好過無得食,都真係開心嘅!我都經常搵下有咩食得,食一兩啖都好過無得食

別墅

子爵府

NiaBB 發表於 23-7-5 14:55
多謝分享!我係糖尿前期,食物方面,真係要控制下

我就係covid果排開始「前期」,嗰排真係情緒好差,零運動、飲食冇控制,於是就即刻發咗出嚟!

而家收拾殘局~

RAA    發表於 23-8-16 09:44

大宅

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希 ...

睇到你既經歷都好開心,最重要你鍾意左一個運動可以持續落去,食物搵到代替又有好處。長輩有啲糖尿前期,但基本上好難要佢戒得清呀!無運動可言,唯有就係散步。8x歲,身邊有啲人就話,未係就唔好要求咁高,高危野戒食就算,我地就勸佢食少啲白飯,其實食糧唔係大,係好正常。

子爵府

VRbaby 發表於 23-7-5 15:23
睇到你既經歷都好開心,最重要你鍾意左一個運動可以持續落去,食物搵到代替又有好處。長輩有啲糖尿前期, ...

係呀,都唔知好彩定唔好彩,醫生都話我年紀咁輕就糖尿病,係有遺傳成份。但係亦好彩年紀輕,早發現、早醫治,所以仍然可以靠運動同飲食控制到好多,咁當然佢哋話而家嘅醫療方法改咗,第一步係會叫你先食藥撳低返你嘅血糖,保住你嘅內臟同埋眼,然後穩定咗先至叫你開始運動同改變食物~
我爸爸都係80歲,好遲才睇醫生,個腎已經俾啲糖浸壞咗(呢個係醫生用嚟解釋俾我爸爸聽嘅)再下一步就會浸壞腳趾同埋眼(呢個恐嚇成份好強)

叫老人家試吓太極或者水中運動,糖尿護士話俾我聽,到有一日我嘅關節捱唔到,就係做呢啲運動~(平衡、同 阻力性嘅運動)

侯爵府

回覆樓主:

24小時儀器要吉落手臂?

大宅

你個分享好正面
你一星期做幾多次運動?
每次幾耐
祝你身體一日比一日健康

男爵府

回覆 金黑街矇 的帖子

加油,我糖化由7都減到去5.6,如果你早餐要食,就唔好食有碳水的食物,可食雞蛋,牛油果。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ikw 發表於 23-7-5 15:39
回覆 金黑街矇 的帖子

加油,我糖化由7都減到去5.6,如果你早餐要食,就唔好食有碳水的食物,可食雞蛋,牛 ...

你嘅心得又可唔可以分享下?

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-7-5 15:31
24小時儀器要吉落手臂?

係呀,你當大概兩個$5銀咁嘅大小 癡喺隻手,完全唔痛㗎,然後用個電話scan佢就會記錄返晒嚟嘅血糖升跌( $500 , 14天記錄)

子爵府

ikw 發表於 23-7-5 15:39
回覆 金黑街矇 的帖子

加油,我糖化由7都減到去5.6,如果你早餐要食,就唔好食有碳水的食物,可食雞蛋,牛 ...

我初初得糖尿病嘅時候,就係驚嚇到早餐食雞蛋,淨係蛋白,係好快見效,但係呢一種苦行僧嘅方法令到我嘅情緒有變化,所以醫生唔建議。
呢次係一個一世嘅戰鬥,一開始就打殘咗自己真係唔得掂~

牛油果係我嘅敵人,情況就好似有啲人好驚榴槤一樣,所以對於我都係唔得。

所以醫生教我唔係要完全唔食碳水化合物,係要搵到自己喜歡而又低碳水化合物嘅食物,咁樣我先唔會好快走去食大量午餐。當然我嘅三文治只係一個例子,我有啲同事真係可以淨係食雞蛋牛油果,我見到好似一坺綠色好似嘔出嚟嘅嘢,唔知係咪佢哋嘅技術廚藝太差

子爵府

KATHY3706 發表於 23-7-5 15:33
你個分享好正面
你一星期做幾多次運動?
每次幾耐

多謝你,我都曾經覺得冇希望,加完藥都係差咗~所以今次好轉左,就好想同大家分享吓開心嘢,開心係會傳染㗎

我一個星期運動三次,夜晚七點至九點。五月份自己比較忙,嗰陣就一個星期只可以去到一次或者兩次,因為夜晚OT。不過都係收$1800一個月

大宅

加油呀!

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊