自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

子爵府

lky3107 發表於 23-7-5 21:54
正能量
繼續努力

多謝~
其實醫生有另外一招介紹我,但係我覺得非常困難:就係做完運動嗰一晚,唔好食野(運動之前可以食定飯,但係其實食唔到㗎,因為打打吓會想嘔㗎)醫生話血糖喺瞓覺嘅時候會拉到勁低但係我覺得嗰晚會好難過~但係佢保證個磅數同個醣化血色素會跌得好厲害~

子爵府

KATHY3706 發表於 23-7-5 16:15
我聽電台主持人話
有報告研究報告寫
定時 做運動 身體係有個signal

多謝你,另外都想介紹另一樣之前都提過嘅事,自從COVID給情緒唔係好好,真正感覺到原來會突然間唔開心喊、完全瞓唔到呢啲情況。

做完運動呢,接住落嚟嗰十幾至廿個小時,真係會自動開心,正如你講「身體好、情緒好」,我估呢啲係運動荷爾蒙嘅威力~

Skytree1000    發表於 23-7-6 22:42

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-7-5 22:35
$5xx, 如果抽血驗糖化血色素好似平啲喎

咁嗰個血糖貼嘅功效同抽血唔相同,我當然要抽血驗啦,三四個月一次,但係喺嗰三四個月之中,血糖貼好似一個訓導主任,時刻提醒我「你又食錯嘢啦」個警覺性好高,三個月之後派成績表,到時睇醣化血色素~醫生就係同我講「你要勤力,知自己咩食得咩唔食得,如果要食就要代換」嗰個血糖貼就可以幫我做記錄~

個貼其實係睇即時血糖(有時延),然後佢會用你咁多日嘅資料幫你計一個估計嘅醣化血色素咋,佢主要唔係呢個作用㗎~

子爵府

miyukib 發表於 23-7-5 22:42
金菇有效?

好多菇類都係零糖、零碳水、零脂肪,當然我下個星期打算開始通菜炒通菜因為啲金菇真係食到悶悶地,我特登淘寶左一個爆炒煱~(因為我屋企係冇煤氣煮食)

別墅

子爵府

金黑街矇 發表於 23-7-5 21:31
醫生教我用呢隻,護士教我自己出街買平啲

唔該曬, 繼續努力呀!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:48
嗰次見糖尿科護士,佢問我你嗰個運動係咩運動啊,我答佢「跆拳道」,她問我咩跆拳道,我答佢「韓國攞腳踢 ...

恭喜

男爵府

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:37
我40尾~ 糖尿病、高血壓、脂肪肝、女人病、瞓唔好 齊晒~

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希 ...

多謝分享
請問廿四小時是隨時插線再紀錄?
謝謝

侯爵府

金黑街矇 發表於 23-7-6 00:20
咁嗰個血糖貼嘅功效同抽血唔相同,我當然要抽血驗啦,三四個月一次,但係喺嗰三四個月之中,血糖貼好似一 ...

明白

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

金黑街矇 發表於 23-7-6 00:06
我初初都有擔心,好小心咁用啲膠布貼住。用咗第四個循環啦,實驗證明,我去打跆拳道(出汗出到連扎辮橡筋 ...

明白!Thanks!

大宅

金黑街矇 發表於 23-7-6 00:08
早餐日本椰菜,唔會覺得澀,真係買日本一絲絲嗰啲椰菜,係好貴嘅,所以要等特格!我過期都照食,質素完全 ...

你呢個分享好好呀,因為我唸唔止有糖尿既人,就算係普通人都可以長知識。年紀開始大,以為少食烘焙野,甜品就穩陣,從來無唸過連食飯麵都出事,但唔食又唔得。
原來湯米粉都唔得?可以分享下啲咩雪菜肉絲火腿通係咪好毒?其實唔止要注意糖,食品添加劑都避無可避。

大宅

金黑街矇 發表於 23-7-5 15:30
係呀,都唔知好彩定唔好彩,醫生都話我年紀咁輕就糖尿病,係有遺傳成份。但係亦好彩年紀輕,早發現、早醫 ...

多謝你既建議,希望你愈來愈好,身體精神各方便都健康,加油!
我有叫佢地做下啲8段錦太極架,但真係好間中先做到。

珍珠宮

我早前得了糖尿病,開始食藥,同時做運動及調節飲食,我發現一食米線、瀨粉後,血糖升到好高

公爵府

想請教下你買日本椰菜係咪刨絲再落 少少沙律醬 生食

伯爵府

我同你一樣
所以現在少食飯,面包。
本來都控制得幾好,但近兩個月血糖又高返,因為貪食
廿四小時血糖監測器同篤手指有咩分別?幾錢?

公爵府

金黑街矇 發表於 23-7-6 00:06
我初初都有擔心,好小心咁用啲膠布貼住。用咗第四個循環啦,實驗證明,我去打跆拳道(出汗出到連扎辮橡筋 ...

正常用14日,不過有延期軟件可以用到28日,但是我都是用14日算,
期待2019

水晶宮

繼續努力,加油!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好鼓舞嘅分享
我有朋友糖尿病十幾年,有可以控製到乜有加藥到頂打針了,都係睇個人生活方案及决心

樓主祝你精力充沛能繼續掌握自己嘅健康, 過開心嘅生活

大宅

睇完你分享,即刻覺得人生有希望

子爵府

好有問題 發表於 23-7-6 10:41
睇完你分享,即刻覺得人生有希望

無錯,我好想分享的除了係現實嘅經歷?醫治方法,更是個心態的改變!有希望的感覺!原來而家醫學好昌明,醫生話「五年前同而家已經完全唔同」。

我永遠都記得果一排,沖沖下涼 唔開心到哭的鏡頭(只可以沖涼時哭,因為唔想家人擔心)

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊