自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

大宅

金黑街矇 發表於 23-7-6 16:58
係,米粉、通粉(即係食早餐嗰啲)我冇諗過殺傷力咁大~ 跟住後尾問醫生,佢話原來精製過嘅食品,其實俾原 ...

其實我都好鍾意食粉面,特別午餐煮個餃子面好方便,但最近一黎知面唔係原型食物,二黎為左比多啲米氣小朋友,午餐都盡量食飯。雖然白米飯都唔係好。

其實正常人食,只要唔係日日食或密食啲高糖食物,係咪無咁容易有糖尿問題?定人人年紀大左都會有呢個危機?

伯爵府

金黑街矇 發表於 23-7-6 00:21
好多菇類都係零糖、零碳水、零脂肪,當然我下個星期打算開始通菜炒通菜因為啲金 ...

通菜炒通菜,即係唔加調味料呀?
另外想問吓做完運動唔食晚飯,夜晚/第二朝血糖會唔會過低?

侯爵府

珍珠宮

_candy_ 發表於 23-7-6 22:15
係一枝好似抽血咁粗既針吉入手臂,然後拉出留條幼條係手臂,一般有少少痛,試過勁痛,又試過吉 ...

請問邊個牌子準確度更高?

珍珠宮

係一枝好似抽血咁粗既針吉入手臂,然後拉出留條幼條係手臂,一般有少少痛,試過勁痛,又試過吉 ...

你話撞到痛到CC吓係邊個牌子?有冇邊隻牌子係你長期用開覺得好㗎?

侯爵府

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:37
我40尾~ 糖尿病、高血壓、脂肪肝、女人病、瞓唔好 齊晒~

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希 ...
我中招之後輕咗一kg, 不過而家又原地踏步了

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-7-5 14:37
我40尾~ 糖尿病、高血壓、脂肪肝、女人病、瞓唔好 齊晒~

covid呢幾年醣化血色素不停上升,當我以為冇希 ...

keep住做運動

公爵府

爸爸豬 發表於 23-7-6 17:31
老公要在茶餐廳嘆早餐先得,話唔到。
現在加強晚上運動,同晚餐戒澱粉質。
...

我之前驗血糖尿前期,糖化血色素6.3,我夜晚多數唔食澱粉質,但鍾意食甜品,出街食同唔鍾意做運動 ,有個糖尿朋友話佢跟yt做減到,介紹我跟住做。
睇完yt片,控制飲食同運動未實行到 ,只去iherb買左主要3樣補充劑食,一星期只食2-3次,其後糖化去返前期邊緣5.8,之後食左洋車前子殼粉個零月,糖化去返合格5.6,可能會試吓飯後行一陣希望可以再降低少少。

公爵府

VRbaby 發表於 23-7-6 23:49
其實我都好鍾意食粉面,特別午餐煮個餃子面好方便,但最近一黎知面唔係原型食物,二黎為左比多啲米氣小朋 ...

年紀大左當然有嘅機會較大,但有長輩長期飲食清淡+食量唔大,中年時已開始有血糖同胆固醇問題,所以我覺得主要睇個人體質。

子爵府

Moti 發表於 23-7-6 22:01
佢嘅只能用14日係點計算?到第15日會有咩唔同?唔可以再量度血糖?

第15日個apps會停,唔幫你紀錄新的reading

但之前有jm話有hack版,可再用多14天

但我唔會,我好驚支野插過期會有細菌感染

子爵府

lovebbb 發表於 23-7-6 22:12
食粉絲血糖正常嗎?我見啲資料話粉絲升糖指數都係高。依家食野好煩惱,一食錯野就升得好高,食完瀨粉、米 ...

醫生要我用血糖貼,就係因為每個人對食物的反應唔相同。
我就算空腹訓緊,個血糖都跌唔到4。

所以都係要諮詢返自己嘅醫生,邊一隻比較適合

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

littledot 發表於 23-7-7 12:59
我之前驗血糖尿前期,糖化血色素6.3,我夜晚多數唔食澱粉質,但鍾意食甜品,出街食同唔鍾意做運動 :sweati ...

請問 iherb 邊幾隻補充劑, 我都係前期, 三年前糖化糖 6.2%, 最近check 6%, 我父母都有糖尿病同埋自己都5x歲! 飲食方面我已經盡量減少碳水化合物, 改食糙米/藜麥及多食蔬菜. 星期日及放假不留會晨早外山跑步10公里左右, 飯後就無做運動

子爵府

我so far用過呢個牌子三個月都未試過有你呢個情況,每一次急都係好成功,我覺得一個老人家都可以用到。同埋我果隻係撳落去佢自己彈弓彈返上嚟啊,我唔需要抽出嚟。更加未試過會有血流出來

我自己用着血糖貼,我係打跆拳,你有冇睇過人打跆拳?身體碰撞係一定會有~ 我諗每一個牌子唔相同,所以都係請教返醫生選適合自己嘅牌子。

珍珠宮

金黑街矇 發表於 23-7-7 13:35
醫生要我用血糖貼,就係因為每個人對食物的反應唔相同。
我就算空腹訓緊,個血糖都跌唔到4
...

食嘢安排真係好難攪,隨時食錯野就血糖好大上落,我仲試過晚餐後兩小時血糖6度左右,但第二朝早上空腹血卻7度幾,唔知點解,現在我都係努力咁減緊,食藥、運動、飲食三管齊下

子爵府

gilgilgilgil 發表於 23-7-6 22:27
之前個jm又話唔痛嘅

我覺得呢姊妹講個case好恐怖!完全唔係我嘅經歷。
我嗰隻係咁嘅,拆開下面淺灰色,跟住貼住手被大力撳一下,再攞走上面嘅灰色,血糖貼就貼咗喺手,所以我話有啲似「思家大戰」撳掣。貼嘅時候係完全唔會見血,係14日之後「搣」嘅時候有九零嘅半小粒血,血量一定少過拮手指。
attach1/tmp/php7TcnFu

子爵府

VRbaby 發表於 23-7-6 23:49
其實我都好鍾意食粉面,特別午餐煮個餃子面好方便,但最近一黎知面唔係原型食物,二黎為左比多啲米氣小朋 ...

1. 基因
2. 飲食
3. 運動
樣樣都有關係~

子爵府

VRbaby 發表於 23-7-6 23:43
但韓燒啲牛肉唔肥嗎?不過我明,你重點係指糖。

其實我覺得韓燒應該肥,我仲有打邊爐(昨日下午茶係犇殿火鍋啊,我食咗五碟肥牛啊,血糖真係冇升)所以我有呢一個結果,我覺得唔係淨係食物,一定係配合左強烈嘅恆常運動,應該幫我燒走咗唔少脂肪~

子爵府

SullytheMonster 發表於 23-7-7 00:34
通菜炒通菜,即係唔加調味料呀?
另外想問吓做完運動唔食晚飯,夜晚/第二朝血糖會唔會過低?
...

其實都會加少少嘅嘢,例如我呢排鍾意加蝦子,然後就大量蔥頭同選頭令到佢比較香~但係腐乳通菜就真係唔會囉

其實對於我呢,我係唔會有血糖過低,只會高我係連血色素都接近爆錶, 15點幾我真係唔知自己個身體搞乜~

子爵府

MrBeast 發表於 23-7-7 07:56
我中招之後輕咗一kg, 不過而家又原地踏步了

我仲未中招呀,我同我老公都未中

子爵府

lovebbb 發表於 23-7-7 13:42
食嘢安排真係好難攪,隨時食錯野就血糖好大上落,我仲試過晚餐後兩小時血糖6度左右,但第二朝早上空腹血卻 ...

其實如果有咁奇怪嘅情況,點解唔睇醫生?
有好多事都可以影響血糖,檢查吓好啲喎

另外,醫生都有提醒過我,一啲精煉澱粉質再加脂肪之後,個血糖係會慢慢升,然後長期維持喺高峰仲,所以醫生話另外一個好緊要嘅嘢就係個血糖升完係識得跌返落嚟,否則「你個腎臟就係長期浸喺糖水」呢句係另外一位醫生教我爸爸嘅

首頁
45678...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊