婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

話說尋日仔仔幼稚園畢業,夜晚就出左去食自助餐,到埋單時睇到人地計少左一個,咁就好直接咁同人講返!

點知99話我:「有著數都唔識拎,話人地計少咪由得人地囉,我地又可以比少個,你真係蠢呀!」

我只係覺得我做返本份,唔貪小便宜姐,咁都有錯?C6又冇出聲安慰下我,令到成晚都訓得唔好

你地有冇試過咁?你地點答返99?

珍珠宮

做得正確就唔需要理其他人嘅閒言閒語

亦唔好期望枕邊人事事都會安慰你
自己有堅定信念,方能處之泰然

子爵府

你做得好啱

下次再有咁情況,大大聲同99講:你喺呢度貪咗,要响第二度還㗎

大宅

回覆樓主:

你做得正確,呢啲係誠實,係身教。

蠢個個係你老公,呢啲時候應該第一個出黎擋你奶奶。

伯爵府

orangutan 發表於 23-7-7 08:48
你做得好啱

下次再有咁情況,大大聲同99講:你喺呢度貪咗,要响第二度還㗎

多謝你支持我

我都係咁諗,哩度貪左,一定有其他地方要你還,到時可能重要還多過依家

伯爵府

雞蛋公主59 發表於 23-7-7 09:03
你做得正確,呢啲係誠實,係身教。

蠢個個係你老公,呢啲時候應該第一個出黎擋你奶奶。

多謝你支持我

子爵府

你做得好啱,你貪左,人地職員可能需要負起責任,雖然佢有錯,但你誠意已經幫左佢,同時,教左小朋友唔好貪,要俾嘅就係要俾

lamCheey    發表於 23-8-23 20:06

伯爵府

CCHINGC 發表於 23-7-7 10:51
你做得好啱,你貪左,人地職員可能需要負起責任,雖然佢有錯,但你誠意已經幫左佢,同時,教左小朋友唔好貪 ...

多謝你支持我

男爵府

mybabylove 發表於 23-7-7 07:37
話說尋日仔仔幼稚園畢業,夜晚就出左去食自助餐,到埋單時睇到人地計少左一個,咁就好直接咁同人講返!

點 ...

對住99 e 種物體心臟要強大,瞓得唔好果個應該係你99。

伯爵府

飛天紅豬俠 發表於 23-7-7 14:20
對住99 e 種物體心臟要強大,瞓得唔好果個應該係你99。

開頭有大仔個時已經日日都比佢鬧,我忍,同C6講,佢淨係識叫我當聽唔到… 到前幾年先至停一停,點知尋日食餐飯就咁,好有個種打回原形既感覺,乜都佢啱晒我錯晒咁…

成晚我都以為自己做錯,以為要唔出聲、攞盡著數先至啱,可能有人真係覺得我蠢,唔識慳錢,但好在有JM支持我既做法,令我冇咁難過,謝謝你們

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

樓主有擔當,孩子有你這樣的媽媽實在有福
職員有幸招呼到你呢個好客戶實在快事。

你一個善行令各人受惠點可以因為某些錯誤觀點而不快?

便宜莫貪,貪左要還, 男家冇家教你唔好陪人癲。

信念唔應該因人動搖。支持你。祝你身體健康工作順利。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

kwhkwh 發表於 23-7-7 16:07
樓主有擔當,孩子有你這樣的媽媽實在有福
職員有幸招呼到你呢個好客戶實在快事。

貪小便宜只會得不償失,謝謝你明白

伯爵府

講件事你聽

我有個朋友兩公婆出去食飯
可能收銀記錯佢比左$500
本來應該找$10 結果找$410

佢兩公婆仲開心到話急急腳走
怕人地發現要還錢

兩星期後 佢地兩公婆撞車
整左$3000幾蚊

我聽到覺得真係要還架 仲要還埋利息

伯爵府

馬明嫂 發表於 23-7-7 22:02
講件事你聽

我有個朋友兩公婆出去食飯

嘩(emoji) 咁佢既利息都幾貴喎,有啲野真係唔好唔信,係要還既

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

即刻講
呢d係身教
唔通.超市職員計少左件貨,又唔出聲咩
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

2024勳章

回覆 mybabylove 的帖子

你是對的, 你老公個阿媽是錯的, 她覺得不拿白不拿是無錯的, 誠實是吃虧的. 很多老人都有這種貪念, 但我作為男人, 我更想知道你老公心裡怎想, 可能他有4個想法, 但這4個想法都是犯大錯.

想法1 你老公未長大. 佢知道阿媽思想是無得改 但不想正面頂撞佢自己阿媽,
如果是這樣: 你老公當時也有責任做二件事
第一 當場馬上叫停佢阿媽不要再鬧, 方法可以是引開話題, 他的沉默不作為便是過錯. 他不做便是愚孝
第二 他沒有意識到事後要向你道歉. 他不做便是愚蠢

想法2 你老公覺得佢阿媽是完全對, 你完全錯. 原因只是嗰嗰係佢阿媽
如果是這樣, 希望你老公快些從古代回到現代.

想法3 你老公沒有覺得佢阿媽是對, 但你老公也沒有覺得你是對
如果是這樣, 加上聴你說同樣事情已經發生過, 我的判斷是, 他是不能做大事的人,

想法4 你老公覺得佢阿媽是完全對, 你完全錯. 原因是他也是認為誠實是吃虧, 不拿白不拿

如果是這樣, 心寒, 很貪心的老公通常都會有其它特徵

特徵1 : 很貪心的人都是自私. 他的前途, 他的財富 他的個人欲望,喜好 都是比你更重要

特徵2 : 他不會真心感謝你, 他也不會把他擁有的, 和你分享

特徵3 : 他會小算, 不會大算. 他偶爾對你好 對你愛和關懷時, 是因為他算過這個"偶爾", 是本小利大. 但他這種算法, 只是短視的算法, 他忽略了一個幸福家庭才是一切財富的來源

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

問下你奶奶當唔當自己係人?係就要比錢ga 啦

伯爵府

crystal媽咪 發表於 23-7-7 23:25
即刻講
呢d係身教
唔通.超市職員計少左件貨,又唔出聲咩

侯爵府

做得岩

珍珠宮

mybabylove 發表於 23-7-7 07:37

點 ...

我已經諗定呢啲情況點答人

‘’果$XXX買唔到我人格‘’
點解要安慰你?
點解要瞓唔著?

佢人格差你為佢難過?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊