婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

話說仔仔三個月大,老爺奶奶半退休狀態,一得閒就上嚟睇個孫,咁長輩黎個孫好正常。但係就成日失驚無神殺上嚟,去到屋企樓下先講話到咗…咁我喺屋企又毫無準備,個look又頹又要泵奶…成件事好尷尬。
後來我都有同老公講個呢個問題,佢都有同老爺奶奶講,如果想探個孫都通知聲先。雖然之後都有通知既…但係就果日朝早先講…而且都幾頻密…我自己開始要WFH,長期咁樣都幾困擾…同埋搞到我覺得屋企好似酒店咁,得閒就上黎,鍾意幾時嚟就嚟…我都需要啲私人空間同私隱嫁…
我老公話佢哋半退休好得閒,佢哋幾時想黎都控制唔到…唔通叫佢哋唔好嚟咩?我真係好無言又好鬱…

洋房

bculearner 發表於 23-7-7 14:28
話說仔仔三個月大,老爺奶奶半退休狀態,一得閒就上嚟睇個孫,咁長輩黎個孫好正常。但係就成日失驚無神殺上 ...

大家有冇預過呢個情況?可以點樣解決?:(

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

話說仔仔三個月大,老爺奶奶半退休狀態,一得閒就上嚟睇個孫,咁長輩黎個孫好正常。但係就成日失驚無神殺上 ...

佢地有你家鎖匙?
不要從別人的嘴裡去認識我

洋房

crystal媽咪 發表於 23-7-7 23:31
佢地有你家鎖匙?

冇呀

大宅

bculearner 發表於 23-7-7 14:29

我絕對明白,但冇得解決,冇計。

洋房

misslady1980 發表於 23-7-8 22:42
我絕對明白,但冇得解決,冇計。

你都有遇過呢個情況?

大宅

bculearner 發表於 23-7-9 22:18
你都有遇過呢個情況?

有。我生完坐月嘅日子日日上黎,可能生完荷爾蒙變化,搞到個人好down 好忟,仲要自出自入,極度不尊重,但可以點吖,個老公唔出聲覺得冇問題,有一次我癲左大叫大喊,佢先知驚

珍珠宮

預過,有時失驚無神無預知,就話拎野黎,講咗好多年都無改 ,係佢地既通病,你一係就直接啲拒絕,婉轉同將就係唔可能改變現況

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

咁鍾意孫,俾一兩日俾佢哋全日湊可行嗎?既有me time又可工作
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

點會控制唔到,你老公唔控制啫。
直接講,唔好隨便上嚟會打攪到我工作同生活,可以早幾日通知聲我再安排
我自己做法係一星期一次6299 上嚟同孫玩加食晚飯(99同工人煮)。通常嗰日我要返工的所以唔會在場。

大宅

佢打黎咪話我一陣要出去喎, 你唔好上黎啦...
推得幾次應該都知係唔歡迎佢地啦
當然最好嘅辦法就梗係直接拒絕, 因為你地上到黎會阻住我做野

男爵府

牛年勳章

回覆 bculearner 的帖子

佢地要黎,如果你話果日幾點要出街。拒絕佢哋,如果都堅持要黎。
直接出街由佢哋摸門釘。
有時候要狠心啲。

侯爵府

以前有類似經驗,專在我放假上黎,我冇小朋友唔係睇孫,佢哋上嚟純粹係想 坐下,有時買餸上黎煮飯,其實我老公都冇興趣食,老公已經叫左佢地咪再上黎,佢地好似聽唔明咁。最後我自己直接話我放假想自己休息,你地上黎我會連一日假都冇埋,我好攰。
同埋我同你個仔都唔鐘意食煮家飯,不如我地改出去食。
之後就出面食,慢慢出面食都冇約
舒服晒

伯爵府

首先佢地學下等
打電話來唔聽
然後隔10分鐘先覆
可以好多藉口
話你bump緊奶
你wfh可以開緊會
起碼要佢地等半個鐘

幾次之後就話費事佢地等
要早一日講定幾時上來
即日上來隔幾個鐘先覆
再話出左去 要開會
要佢地習慣唔係隨便可以來

男爵府

直接比d time slot 佢地上黎

大宅

可唔可大家約好,一星期1-2日,淨係晚飯時間先上黎,食埋飯睇埋 B就走,上午/下午唔好過黎

大宅

因為突然咁樣多數已在信息中拒絕佢搵借口唔比上去,如堅持上黎就爆佢或者扮屋企無人

複式洋房

咪直接同62、99講你閒日要係屋企返工怕聽唔電話或者冇時間招呼佢哋,咁不如改星期六、日叫你老公約佢哋飲吓茶之後先上嚟啦⋯⋯順便俾你老公感受吓每星期都可以見到兩佬係幾咁幸福嘛(emoji)

洋房

其實真係好睇個老公,要避免紛爭尷尬,我覺得老公一定要做個中間人,佢同佢阿爸阿媽講返,永遠好過你提出來。世事就係咁。其實我覺得結咗婚生埋仔都唔代表老爺奶奶真係當你親人咁。對住個仔同對你永遠有分別,都理解,但係無奈

大宅

macey_wong 發表於 23-7-24 12:17
其實真係好睇個老公,要避免紛爭尷尬,我覺得老公一定要做個中間人,佢同佢阿爸阿媽講返,永遠好過你提出 ...

Totally agree!

如果你有個冇鬼死用嘅老公,
咁就真係幫唔到手啦!

我屋企正正有一個冇鬼死用嘅老公!
我只能夠接受!

再唔係你夠膽就自己同你個老爺奶奶講!

(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊