夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我和小孩的爸爸分居5多年,之前簽過離婚同意紙比對方,但後來知道對方取消了離婚申請,其實過了兩年我都覺得奇怪,又沒上庭,佢一直跟之前的離婚同意書內容,比贍養費,比個小孩我。。一直佢都無過問我地生活,星期日就比小孩和他見面相處。
但近來佢有帶小孩去見他的女友,我個心對他有女友不大介意。相反,我更介意佢比我個仔認識他女人,感到小孩爸爸實在太離譜,又再騙多一個女人,明明無離婚又不肯面對,我知他想我去搞離婚,但我已一早已簽,(當初離婚是他自己提出,說無感情,是我獨力湊大個小朋友)

我想問下名位姊妹,我點樣可以說服自己去搞離婚,我不去搞是覺得由始至終都係男方錯,佢應該負起成件事,但現在對方搞甘多小動作都是想我氣到去辦離婚,我又不想中計,應怎麼辦?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好老實預咗有今日,我指他有第2個,帶畀小朋友見可能在佢角度完全無問題,已同女友申報,女友亦有可能要求見吓小朋友,主權問題。
樓主現在可以做,放長雙眼睇,佢女友幾時知你哋未離婚囉,睇吓邊個急啲。樓主唔需要為啲賤人傷心激氣,好好照顧小朋友,小朋友愛你已經夠。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

睇完段文字, 係你5想離多D 喎。
老實講, 你覺得佢呃他人姐, 或者好似樓上JM 話齋, 男既已備案, 又或者再待關係好些時先補辦離婚手續都未定。
男方已經重新出發,是否親自攪手續佢都5 care, 你仍在執著要對方主動,你係米生氣佢都不必知亦未必care

係時候為自己打打算,單身生活可以好充實和精彩既。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-7-10 22:00
睇完段文字, 係你5想離多D 喎。
老實講, 你覺得佢呃他人姐, 或者好似樓上JM 話齋, 男既已備案, 又或者再待 ...

認同! 唔好攞自己青春來同男人鬥,誰主動申請離婚重要嗎? 佢衰晒又如何,放過自己啦

複式洋房

可能說的對,我不想再搞離婚,因已辦了一次,這時真的心力交瘁!用了很多時間才傾出今日的結果。如果又要我再搞再傾甚至見法官爭撫養權,我又好似無咩得著!至少現在的安穩可能會失去

或者我的執著是覺他的穌州屎佢應該自己執,不是由我去再執

不過你們說得,唔好再執著誰去搞,是要找時間去了掉這爛婚姻

男爵府

有咩原因搞搞下離婚唔搞?對方住緊政府宿舍?仲申報緊夫妻/配偶父母/子女免税額?

侯爵府

Liambb 發表於 23-7-10 22:42
可能說的對,我不想再搞離婚,因已辦了一次,這時真的心力交瘁!用了很多時間才傾出今日的結果。如果又要我 ...

好奇怪既諗法,放過別人放過自己,拖住段咁既婚姻仲咩呢?

子爵府

無謂鬥氣
男人怕煩,不會搞的
自己去辦手續吧

複式洋房

回覆 sheepmui 的帖子

不清楚,律師信出了,我都覆了!最大可能是長輩壓力

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

1/f: 一直跟之前的「離婚同意書內容」,比贍養費,比個小孩我。。
5/f: 我又好似無咩得著!至少現在的安穩可能會失去

你哋一直咁生活,可唔可以看作男方其實俾緊信心你,大家係可以好好傾/履行責任。當然如果5年後的今日你想修訂內容,又要重新傾。講到尾你想要乜得著?你既然覺得冇so, 唔攪,又唔抵得人地重新出發。做左人阿媽,處事要成熟。

喇又真係老實,公道些,婚姻爛左,唔可以只怪哂男既,一隻手永遠拍沒響,分分鐘在男方眼中,可能等緊女方清呢pat蘇州屎。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

想佢跟返之前所定,佢去搞

珍珠宮

實際過住離異生活,只係未簽紙
為啖氣,唔簽紙

複式洋房

謝謝大家的提醒,原來為啖氣而不搞,相信氣消了就會去搞

男爵府

陪月勳章

我會教仔見到前夫啲女朋友就要走
個仔又好醒
真係次次見到都嘈住要走