自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

金黑街矇 發表於 23-7-15 15:20
冇錯,其實書商背後係養住好大班人:出書、審批、印刷、運輸、行政,佢哋啲人工唔係錢咩?香港最貴係人工 ...

我都有屋企人做老師,送嘅野好多唔會用㗎,而家興「校本」,都係要老師自己做返

我以前做過雜誌,但已經執咗粒,正如你所說,執粒除咗影響我哋前線編採、影相,背後做circulation、marketing、印刷、物流⋯⋯連揸車送員工往來公司、廠房的司机,全部冇得撈,講緊係一條生產鏈

子爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-7-15 13:46
剩係停咗每年全港學生買書,已經可以保留好多樹木,又唔擾民,對家長,學生都係惠民政策,學校保存啲書, ...

升斗市民容易搞
大商家大集團唔敢郁
會否有JM話我批評政府

水晶宮

畀面勳章

amycheung08 發表於 23-7-15 15:22
反正訂左課程都執行唔到, 執埋教育局幫政府同納稅人慳錢, 唔好咩?

建議之後跟大陸課程, 大陸d書平咁 ...

我成日返大陸或淘寶買書,上星期去左转書城,d書雖然比香港平d,但已經貴左好多,記得以前三、四十蚊甚至更平已經有一本,而家下下要六、七十蚊

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

amycheung08 發表於 23-7-15 15:28
香港唔係國家, 所以跟中國就一定有so

香港唔係國家都有我哋嘅教育局,我唔覺得教育局係因為書商而存在,唔係你嘅講法,冇咗書商就執埋教育局,講到教育局係為書商打工一樣。
你可以捍衛你哋嘅利益,但我嘅出發點係喺家長,學生,甚至環保方向出發,政府要講環保吖嘛,我講嘅又有咩錯?打爛有關人等飯碗~我唔想,但家長每年買書,學生每天背着沉重書包返學,每年砍伐咁多樹木,明明可以環保循環用書,卻不能。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

維仔媽媽 發表於 23-7-15 12:02
最簡單方法系引入競爭者

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

crt1234 發表於 23-7-15 15:32
升斗市民容易搞
大商家大集團唔敢郁
會否有JM話我批評政府

唔會啦,政策啱就啱,唔啱就要講。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

tszchungmama 發表於 23-7-15 10:31
成日改版,有啲買唔到舊書
改幾粒字就出amendment版
放下自在

子爵府

2024年龍年勳章

小倩 發表於 23-7-15 15:13
校本都唔見平,印notes個個月收影印費都好甘
...

書$4000
書簿費、校本 又一舊錢
小學生已經要買ipad做功課、上堂
我寧願書費貴都算,3樣加埋一齊比,好金
細時開始用ipad多,對眼睛唔好

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-7-15 15:35
香港唔係國家都有我哋嘅教育局,我唔覺得教育局係因為書商而存在,唔係你嘅講法,冇咗書商就執埋教育局, ...

咁你一定要堅持唔買新書, 用舊書,由你仔女先帶起

象牙宮

amycheung08 發表於 23-7-15 16:59
咁你一定要堅持唔買新書, 用舊書,由你仔女先帶起

不如你解釋下點解冇咗書商存在教育局就要執? 你嘅講法會誤導人,你意思係咪香港教育局同書商有利益輸送?

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-7-15 20:36
不如你解釋下點解冇咗書商存在教育局就要執? 你嘅講法會誤導人,你意思係咪香港教育局同書商有利益輸送? ...

首先, 我建議執左教育局係因為要環保同慳錢, 因為唔使再出新課程, 要教育局做咩呢?

伯爵府

不如你解釋下點解冇咗書商存在教育局就要執? 你嘅講法會誤導人,你意思係咪香港教育局同書商有利益輸送? ...

有冇利益就好似雞同雞蛋問題, 不如你諗下政府同發展商有冇利益?政府唔賣地俾發展商, 政府都冇錢出糧la

伯爵府

我支持你環保, 所以不反對你仔女堅持用舊書

象牙宮

amycheung08 發表於 23-7-15 20:44
首先, 我建議執左教育局係因為要環保同慳錢, 因為唔使再出新課程, 要教育局做咩呢?
...

唔用新書刺痛咗你咩?

象牙宮

amycheung08 發表於 23-7-15 20:47
有冇利益就好似雞同雞蛋問題, 不如你諗下政府同發展商有冇利益?政府唔賣地俾發展商, 政府都冇錢出糧la
...

不如你直接講啦,你話俾大家聽,香港教育局係咪同書商勾結?所以令香港家長每年都要買新書,學生每日要揹住沉重書包返學,每年書商只要改小小嘢就要家長重新買新書,砍伐更多樹木。

象牙宮

amycheung08 發表於 23-7-15 20:49

咦~我好恨你支持我? 真係多謝你不反對我用舊書喎

象牙宮

amycheung08 發表於 23-7-15 20:49

點解支持學校提供書籍俾學生,唔駛家長每年負上沉重負擔去買書,學生唔駛小小年紀就要揹住沉重書包長途跋涉上學,會令你咁大反應?刺得你咁深?你係書商代表?食緊學生家長人血饅頭?

你要大家收聲?唔俾人講啲書貴?唔俾人諗辦法去解決買書問題?

一提出解決方法,你就窮追不捨?真係打爛咗你飯碗嗎?

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-7-15 20:58
點解支持學校提供書籍俾學生,唔駛家長每年負上沉重負擔去買書,學生唔駛小小年紀就要揹住沉重書包長途跋 ...

我覺得你都幾有問題, 支持你都俾你講, 你唔買書咪唔買lor, 冇人會阻你。

象牙宮

amycheung08 發表於 23-7-15 21:05
我覺得你都幾有問題, 支持你都俾你講, 你唔買書咪唔買lor, 冇人會阻你。
...

係囉,我提議學校提供書俾學生,唔駛家長每年買書,學生唔駛揹咁多書返學,真係唔知關你咩事,我覺得你有問題多啲

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 23-7-15 13:46
剩係停咗每年全港學生買書,已經可以保留好多樹木,又唔擾民,對家長,學生都係惠民政策,學校保存啲書, ...

所以我朋友成日話:生仔本來就唔環保,不如唔生仲好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊