自由講場

跳至

首頁
12345...21

尾頁

侯爵府

是否直資課程比津校教育局規定的,可以讀少些?時間充裕些更深入?

或是直資少些功課?但功課多也未必不好

是否大多家庭傾向英文,有些直資得一科中文,可以減少用中文?

侯爵府

回覆樓主:

直資學校多好多資源,津校大部分野都要經教育局申請,之前我地有班房冷氣壞咗,lift又試過壞,要等好耐先整到,因為要等教育局審批

另外好似請Net teacher好似也有限制,總之好多野也要等

直資資源充足好多

男爵府

官津很多老海鮮 學校資源唔多又併業績最後受壓都係學校 抽入去樣都未見過總有啲家庭背景唔一致
直資真係比官津更有心去經營 細佬不會 死古古谷致少觀察到是精神有禮行為出嚟精神見你得人

侯爵府

回覆樓主:

最慘水平好嘅官津校,唔係自己想入就讀到呢,要計分,分唔高就等派彩,但直資就可自己去考,總好過咁被動。

直資可以篩選過學生,面見家長,了解過家庭背景,質素會較理想。一兩個不合作學生,都會嚴重影響課堂秩序。但津校就完全隨機收生。聽過教小學嘅朋友,佢教過有啲區多跨境生,佢係高小班主任,佢話連教排隊都要花好耐時間,其他莫講。比錢讀直資,絕對值得。
我囡揀小學時,睇過直資同津校嘅簡介會,齋睇簡介會已睇到家長質素。津校唔少家長,台上老師有老師講,台下有不少家長電話響不單止,仲接電話,仲係位講。散會有茶點,家長又食又拎。直資就唔見有呢類家長。

男爵府

2024年龍年勳章

ifcsir 發表於 23-7-17 03:03
是否直資課程比津校教育局規定的,可以讀少些?時間充裕些更深入?

或是直資少些功課?但功課多也未必不好 ...

管津靠派位,唔好彩派到第二三層小學,佢哋為怕殺校,投放好多資源去d 學習障礙學生,貧困家庭。如果小朋友聰明少少,學習就被拖拉,因為佢哋沒有精英班,真係要研究下佢哋教學理念。學校係主導。
直資就家長為主導,好多家長都係專業人士,主導權係家長度。另外,直資就滿足一些家長虛榮心態。話比親戚朋友子女讀直資是多麼的利害毫無疑問,直資很少接觸到低層家庭,管津很多新移民
官津直資學生,最後在同一間大學見面,直資既比多幾百萬學費
講吓講吓,原來從小,就已經分到貧富階。

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

直資同家長學生質素有關係。

男爵府

1: 直資多資源( 如音樂綜合大樓+劇院,運動綜合大樓-全天候暖水泳池,室內外攀石牆) , 雙語教學、仲可修讀外語(如法,日或西班牙文),英文尤其出眾、甚至有外籍學生如聖瑪加利. 有些更升中派位好,學費又不貴如陳守仁

2: 一條龍,校舍大又靚,學習輕鬆,有些更不用呈分更直升英中,有些有IB,DSE,I A level選擇如播道,音小,真道,王錦輝,港同,優才

3: 傳統名校:唔冼講如男拔附小, 聖保羅男女,英華

重點:不用等派位,我鐘意考哂全港19 區直私,看看有什麼offer 再揀決定讀直資或津私也可

公爵府

我講白啲,津校隨機,咩家庭背景都有,孟母當年都要三遷唔係冇原因。不過咁講,如果津校地區係一啲比較高收入嘅地區,咁你遇到複雜家庭背景嘅機會又會相對減少。

男爵府

貝_貝 發表於 23-7-17 05:55
管津靠派位,唔好彩派到第二三層小學,佢哋為怕殺校,投放好多資源去d 學習障礙學生,貧困家庭。如果小朋 ...

你唔啱拉,宜家好多直資都可以申請政府資助,我同事個女就係,全部申請資助,唔使錢讀
佢人工先得14K,交租,養車,單親,見佢日日痴飲痴食同事

複式洋房

回覆樓主:

自私咁講,直私主要為了班有教養的家長及學生,老師唔洗花過多時間處理學生行為問題,亦因為學生揀選過,唔會因程度不同而減慢教學進度,可以俾仔女專心讀書,小息時同學間交流內容比較正面。

正如你負擔到都會揀住私樓,避公屋咁解。你不能避免公屋中有一定數量低質素人士。

公爵府

我女讀私校睇到各個家長都係會跟緊細路仔啲學業!! 反而見到表姐津校,好多父母係唔會理啲細路仔,家庭背景已經好大分別!!所謂近朱者赤近墨者黑!!我女成績麻麻,但係而家都可以跟到上中上位置,因為被同學影響!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

因官津校跟地區派位;否則就叩門插班。

直資可不限區。

水晶宮

貝_貝 發表於 23-7-17 05:55
管津靠派位,唔好彩派到第二三層小學,佢哋為怕殺校,投放好多資源去d 學習障礙學生,貧困家庭。如果小朋 ...

我情況未致於比幾百萬學費。我比幾十萬,大仔時私幼(未有學券)、私小;到女私小。

因地區校網差,故一直靠考直私去讀好少少學校。

我到而家都覺得呢件事係我比仔女最好的人生禮物。沒計,我不會做雙租搬來搬去靠抽好學校。同埋小學打好學習底,將來去官津英中係銜接好好多。

kwhkwh    發表於 23-7-17 09:24

水晶宮

同學家庭背景質素好 仔女都有好的影響

侯爵府

我自己覺得直資私校會多一些資源。同學質素好一些,但相對津校,我覺得競爭比較大。
當年有私校係手去抽津校,當然唔係神校個種私校直資如女拔這些,抽到一線津校當然去一線津。津校咩人都有係事實,有些家長根本唔理小朋友,所以只要你有心跟學業,小朋友不會差到最底。但直資私校,家長相對有要求,大家都跟得比較足,競爭我覺得大一點。

子爵府

相對資源,直私可以揀學生係最重要,同學整體的教養、學習態度、學術程度對小朋友成長影響好大

男爵府

opclk99 發表於 23-7-17 08:06
因為當年我輩九成以上come from官津,
當年官津資源小,
好多人根深官津系三流,

同意,除咗一線直資,根本唔值得入,高收入地區官津麻煩家庭亦較少,感覺上除非讀名校,否則唔值得俾錢讀

opclk99    發表於 23-7-17 08:35

大宅

嶺南前校長 陳坤耀 曾在信報講過,在大學面試時,五分鐘之内,從考生說話的語音,世界觀,就可看出考生從直資還是津校來。

首頁
12345...21

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊