自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

ilovepizza 發表於 23-7-18 20:50
我聽唔少,大陸人走落嚟買樓補值
大陸樓唔會好似香港升到民不聊生,中央一定會界入
依家點解唔同sars一樣 ...
邊個話畀你知大陸唔會畀樓價升到民不聊生,去了解吓大陸租售比,去了解吓咩叫六個錢包,去了解吓咩叫土地財政,邊個喺樓市最大嘅莊家。

男爵府

PINK2007 發表於 23-7-17 17:17
21年最多人買, 實280尺8xx萬,校網區新樓,真系接受不到!

而家幾$?

珍珠宮

2024年龍年勳章

bb2 發表於 23-7-17 17:46
據說利火既行業,發展速度加快,科技,it包括在內

屋宇裝修維修屬火嗎?

翡翠宮

小ice 發表於 23-7-18 22:46
屋宇裝修維修屬火嗎?

裝修五行屬土木

珍珠宮

畀面勳章

travelman 發表於 23-7-18 19:44
但你呢點我就不同意,很多人也說因為低息導致流入樓市,但其實你想清楚,之前樓價高峰期減除所有成本包括 ...

你所說的穩定金融產品,又有沒有投資房產的槓桿效果?

如果說國內走資推動樓市,走資困難已經不是近兩年的事,為何升勢到現在才煞停?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

傻太 發表於 23-7-17 17:15
第九係咩運?
聽朋友講利火的行業

大宅

好彩果時差少少現金冇買多層
當時仲唔開心,買唔到

子爵府

chanti 發表於 23-7-18 22:34
而家幾$?

我.唔敢肯定,好似新期賣大概700萬up,呎數差不多

子爵府

travelman 發表於 23-7-18 02:23
冇錯其實我成日都說就算香港跌返一倍樓價仍然超級貴, 根本上香港的搵錢能力及條件容不下這麼高級的樓市,之 ...

絕對係!以前好多大陸人根本連樓都無去睇就買咗!佢地d錢係多到你唔信,買咩唔重要,保值就得!樓、金、保險…淨係想走資來香港。我親戚住果度,同層幾個單位都無人住,又唔租出去,有個單位係耐唔耐有班大陸人去飲酒,但唔係長住。

男爵府

978212 發表於 23-7-18 21:53
你講笑咩,美國經濟硬著陸?今年要繼續加息,明年都大機會唔減息,大部分公司盈利好過預期。
...
一個國家有一些不靠借錢比息做生意的大公司,美國有微軟等,我地有滕訊,他們業績沒什麼大受影響,反而在疫症下能保持,所以亞爺最近也強調力保平台经濟。但亦有不少靠借貸還息的機構,美國有地方銀行/發債機構,我地有恆大及房地產商。美國息口連加了十次,息升債價跌,債主一煱蜂贖回債券,地方銀行/發債機構周𨍭不來,靠借貸的公司無法支付高息,唯有接二連三破產結業,所以美國見勢色不對六月便暫不加息。最近新聞報導連亞爺也拋美債便知。

美國一年內多次加息后的負面影響已慢慢呈現。下年大選年,如你想連任你還會兵行險將,再看見有金融機構倒閉,反給競爭者拿來作爭勝工具嗎?

伯爵府

irisf 發表於 23-7-19 23:49
一個國家有一些不靠借錢比息做生意的大公司,美國有微軟等,我地有滕訊,他們業績沒什麼大受影響,反而在疫 ...
衰過我,連最基本嘅金融知識都冇,陰謀論連篇。人哋係AI提升生產力,前排銀行喺貨幣政策急轉彎,銀行資產久期錯配,資產喺冇問題㗎。美國十年期國債喺全世界最安全嘅資產,喺各類資產嘅錨,其他國家拋美債有啲被動㗎,Fed一系列嘅操作收緊嘅離岸美元市場,唔係美國境內。騰訊業績冇影響做咩股價腰斬。

伯爵府

irisf 發表於 23-7-19 23:49
一個國家有一些不靠借錢比息做生意的大公司,美國有微軟等,我地有滕訊,他們業績沒什麼大受影響,反而在疫 ...
Fed暫停加息主要係數據支持,下星期可能會加25點子,下半年美國大機會通漲會反彈,仲要加。至於恆大地產,你可能連大陸嘅土地財政概念都唔識。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

lingw. 發表於 23-7-17 16:22
2003年沙士把樓市推跌到最低位
covid到2021年時樓市升到最高點

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊