自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

收到疑似booking.com關於某酒店要求online check in,要入輸入個人資料和信用卡資料留deposit。但之前book過很多酒店都沒有這個程序,這個是否詐騙電郵呢?有沒有JM收過?

水晶宮

那你有否做相關booking?

大宅

回覆樓主:

酒店都有online check in 呢樣野咩?

子爵府

2018復活節勳章

Mingbb2000 發表於 23-7-18 11:55
收到疑似booking.com關於某酒店要求online check in,要入輸入個人資料和信用卡資料留deposit。但之前book ...

我,這2星期,有收過2間也是YHA 的類似email,一間之前已付款,一間到埗才付款,2間,我用返booking.com 個與酒店通訊告知入住人姓名,沒有給信用卡資料,已付款的入住沒問題,沒付錢的,後因事取消左。

感覺似係他們的standard email, 都是說for speedy check-in

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有收過。。轉載入該酒店網站

酒店驚過左入住時間,前台無人所以叫預先 check in

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-7-18 12:04
那你有否做相關booking?

我有book 這間酒店,亦有show 我在booking.com 的入住資料,但click 條link 去佐一個叫sweetinn.com的網站, 又一次叫人入個人資料,最後要入信用卡資料留deposit, 當刻即刻停低想吓,是否詐騙電郵?因在booking.com 訂房好幾次,都沒有遇過要online check in 先, 而且去到要入信用卡資料,就要小心再想想,不知其他JM有否遇過?

大宅

Mingbb2000 發表於 23-7-19 03:12
我有book 這間酒店,亦有show 我在booking.com 的入住資料,但click 條link 去佐一個叫sweetinn.com的網站 ...

其實之前已經全部付款了,所以理論上應該已confirm 晒我的booking, 通常是去到酒店前臺才碌卡留deposit, 所以覺得有點奇怪。

大宅

KLLP 發表於 23-7-18 12:05
我,這2星期,有收過2間也是YHA 的類似email,一間之前已付款,一間到埗才付款,2間,我用返booking.com ...

那麼你有沒有做online check in?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我今個月旅行都收到,但我嫌麻煩,同埋知道我會早去酒店check in, 所以無理。

伯爵府

Mingbb2000 發表於 23-7-19 03:17
其實之前已經全部付款了,所以理論上應該已confirm 晒我的booking, 通常是去到酒店前臺才碌卡留deposit, ...

一係打去booking.com問,一係唔理佢,等到去酒店先比deposit

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

直接問酒店

子爵府

收過,我用booking.com個apps 聯絡番酒店,問點解又要比卡資料,對方回覆冇提出過要求,仲話已經同booking.com 反影過!相信係被黑容入侵。

總之任何奇怪link 都唔好click

伯爵府

回覆 Mingbb2000 的帖子

我而家住緊間酒店都係online check in

大宅

回覆樓主:

唔好信,最近Booking.com 頻頻出事。
想知真偽,直接send email 比酒店問。
千萬唔好click 佢提供嘅link輸入信用卡資料。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

直接在app內問酒店,或者email酒店,呢啲不明來歷電郵不用理會。

子爵府

2018復活節勳章

Mingbb2000 發表於 23-7-19 03:18
那麼你有沒有做online check in?

我只是俾左guest names 和大約幾時到的資料,沒有online checkin

水晶宮

畀面勳章

应该假的,呢度有個post講過,又係booking com,但不是收email係收电话,叫佢俾$check in先

嗰位楼主好似冇被骗,之后有人话booking洩露咗早排d人订房的资料

子爵府

Mingbb2000 發表於 23-7-18 11:55
收到疑似booking.com關於某酒店要求online check in,要入輸入個人資料和信用卡資料留deposit。但之前book ...

千祈唔好入D資料

大宅

我都懷疑是詐騙電郵,所以特登在這裡開Post,提醒吓其他人。

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊