少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

matal_mama 發表於 23-7-18 16:24
我小朋友都有adhd,之前日日帶佢去公園玩成個鐘,返到屋企都仲係無時停,除咗容易發脾氣之外,仲成日唔聽人 ...

係啲咩訓練,專注力訓練?

大宅

little_dumbo 發表於 23-7-18 17:46
係啲咩訓練,專注力訓練?

腦神經反饋訓練,我係無意中搵到,帶咗小朋友去做免費評估,聽報告時先知都可以訓練到大腦,我哋做咗密集訓練三個月,睇住佢坐低時少咗周身郁,少咗打斷人講嘢,覺得佢無之前咁衝動

大宅

matal_mama 發表於 23-7-19 12:39
腦神經反饋訓練,我係無意中搵到,帶咗小朋友去做免費評估,聽報告時先知都可以訓練到大腦,我哋做咗密集 ...

我search有好幾間都係依類訓練喎,你去邊間?全部評估都係免費?

大宅

honeybabybaba 發表於 23-7-19 13:32
我search有好幾間都係依類訓練喎,你去邊間?全部評估都係免費?

間訓練中心叫 V brain,評估係完全唔使錢,不過我約個時睇係每日有quota,去fb個度就搵到預約資料,做完評估聽完報告後唔會hard sell,我個時無即場決定做唔做,之後同爸爸商量先再搵佢哋

大宅

matal_mama 發表於 23-7-19 16:58
間訓練中心叫 V brain,評估係完全唔使錢,不過我約個時睇係每日有quota,去fb個度就搵到預約資料,做完評 ...

訓練係做啲乜?如果小朋友坐唔定會唔會好辛苦?

大宅

little_dumbo 發表於 23-7-19 18:08
訓練係做啲乜?如果小朋友坐唔定會唔會好辛苦?

其實好似玩電腦遊戲咁,不過訓練時要戴住條特製頭帶量度住腦電波,一邊用眼睇嘢一邊聽住聲音,有好幾種程式訓練,一量度到好嘅腦電波就會有聲波發出,提佢個腦去記住個種腦電波,個過程小朋友唔抗拒,算輕鬆唔緊張

大宅

matal_mama 發表於 23-7-20 12:23
其實好似玩電腦遊戲咁,不過訓練時要戴住條特製頭帶量度住腦電波,一邊用眼睇嘢一邊聽住聲音,有好幾種程 ...

你話有聲波提佢,你有冇問過佢記唔記得有聲音提醒佢㗎?

大宅

little_dumbo 發表於 23-7-20 15:52
你話有聲波提佢,你有冇問過佢記唔記得有聲音提醒佢㗎?

我有問佢,佢話佢好專心睇,無留意到有提示聲,職員話原理就好似練肌肉咁,肌肉都有記憶,不斷重複練習後,就算有一排無練習,只要再郁動就已經立即適應到,甚至比之前表現更好,但就要持續一段時間去練習

大宅

matal_mama 發表於 23-7-20 17:44
我有問佢,佢話佢好專心睇,無留意到有提示聲,職員話原理就好似練肌肉咁,肌肉都有記憶,不斷重複練習後 ...

想問訓練大概嘅價錢,如果能力範圍內都想試試

大宅

little_dumbo 發表於 23-7-21 09:51
想問訓練大概嘅價錢,如果能力範圍內都想試試

評估免費你可以試咗先再決定,我買咗三個月訓練plan,因為佢話一般都係三個月左右睇到進步,價錢就係萬幾蚊36次,因為係密集式,一個星期要做三次

大宅

matal_mama 發表於 23-7-21 16:22
評估免費你可以試咗先再決定,我買咗三個月訓練plan,因為佢話一般都係三個月左右睇到進步,價錢就係萬幾 ...

每次做幾耐?一個星期三次都密,怕佢開學抽唔到時間去

大宅

little_dumbo 發表於 23-7-21 18:33
每次做幾耐?一個星期三次都密,怕佢開學抽唔到時間去

1小時,如果時間難安排,可以揀喺屋企做,價錢好似差唔多,不過要另外買量度腦電波個條頭帶,同埋要拎部notebook去裝程式,先可以喺屋企同小朋友做訓練,我揀去訓練中心做,因為帶佢去街都當係放電活動之一

大宅

matal_mama 發表於 23-7-22 15:45
1小時,如果時間難安排,可以揀喺屋企做,價錢好似差唔多,不過要另外買量度腦電波個條頭帶,同埋要拎部no ...

原來可以揀屋企訓練,咁似乎較可行

大宅

little_dumbo 發表於 23-7-23 19:08
原來可以揀屋企訓練,咁似乎較可行

同埋要留意,小朋友雖然唔抗拒做密集訓練,不過依類訓練都會幾用腦,所以做完個晚會好瞓啲,同埋除咗樓上建議飲食戒口之外,盡量唔好俾小朋友玩太耐電子產品,電視都唔好睇咁多,我而家屋企部電視主要用嚟睇新聞

大宅

matal_mama 發表於 23-7-24 12:10
同埋要留意,小朋友雖然唔抗拒做密集訓練,不過依類訓練都會幾用腦,所以做完個晚會好瞓啲,同埋除咗樓上 ...

多謝你分享,真係長知識

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊