自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 23-7-20 14:28
唔出奇
我女有同學差一分入唔到hku nursing, 非卿不娶(仔嚟嘅),堅持讀HD都唔要其他offer
然後爆4駁上de ...
咁又奇D喎,讀nursing,都係為咗張RN cert.,其實讀邊間唔太重要,出嚟都係一樣,而真正大學嘅nursing,理大排第一,CU排第二,HKU嘛嘛,除非真係只鐘意HKU個名

男爵府

minniemouse131 發表於 23-7-20 15:12
咁又奇D喎,讀nursing,都係為咗張RN cert.,其實讀邊間唔太重要,出嚟都係一樣,而真正大學嘅nursing,理 ...

係, 我個仔都話HKU nursing not good
不過, 唔係Open U nursing好嗎?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

opclk99 發表於 23-7-20 13:50
英文得2上大學己好吃力,
副學士唔爆3.xGPA應上唔到 year3,
如果求學位,
得罪都要講句,所以點解咁多人話現在啲大學生英文咁差
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

23april23 發表於 23-7-20 13:12
阿女DSE成績best5係32343,恒大取錄學士學位,HKCC取錄副學士,阿女鍾意HKCC但驚上唔到Poly year3,恒大就 ...

完結係2年副學士就緊係恆大較好
如果hkcc係喜歡嘅科目2年後會上到yr3又唔同講法

男爵府

esmehouse 發表於 23-7-20 15:18
得罪都要講句,所以點解咁多人話現在啲大學生英文咁差

所以話大學仲要將語文降到2都可能考慮收生...
其實學生一定會感到吃力

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實選邊間都吾緊要,選左就記得努力讀吾好後悔就得啦。。。條條大路通羅馬。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

阿女DSE成績best5係32343,恒大取錄學士學位,HKCC取錄副學士,阿女鍾意HKCC但驚上唔到Poly year3,恒大就 ...

學科唔同??

其實副學士..讀到咁上下..其實都係要好似DSE咁..
搵定大學..Year 2定Year 3...拎condition offer...
成績好...就會早D收到Year 3 offer
成績麻麻...可能要由Year 2開始...
成績差...又唔想只得副學士學歷...最後可能係去番恒大樹大果D自資學士學位...Year 1 or 2再讀起...
衰D咁講..只要有錢...最後點都讀到大學畢業既...睇下花幾多年同錢姐..

所以我覺得睇心態...冇乜志向的..其實都係為學士學位...叫做係大學畢業..
咁就恒大啦...4年過後...大學畢業....佢自己搞掂...大個女了...

如果阿女有心儀的學科..好有興趣好想讀...又覺得佢會努力的....
就副學士升大學囉...
佢真係努力的..都係4年時間可以大學畢業....
佢唔夠努力的...都係多1-2年時間..都可以大學畢業既

同埋佢自己選的..冇得後悔...之後唔會怨你唔支持佢...

男爵府

月希 發表於 23-7-20 16:10
學科唔同??

其實副學士..讀到咁上下..其實都係要好似DSE咁..

讀2年副學士後上唔番8大year 3, 去自資學位要由year 1 開始?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

23april23 發表於 23-7-20 13:35
係唔知點揀好,恒大出嚟會唔會俾人好差嘅感覺,但讀HKCC副學士又驚上唔到Poly year3
...

恒大讀邊科

公爵府

恒大咩科,hkcc又咩科先比到意見

公爵府

牛年勳章

lilysun123 發表於 23-7-20 16:30
恒大咩科,hkcc又咩科先比到意見

恒大乜科先值得讀?

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個仔舊年入了恆生讀政府資助,資歷架構5既藝術及設計學科,當時佢都有 poly hkcc商科副學士offer,我同佢講寧願有個degree先,因為之後讀得好,可以transfer去其他大學,因事實佢有d高form既同學去左poly 同bu讀。

因為我地個朋友個妹,係poly cc讀商科,dse英文2,到了year3,成績未爆頂,所以year 3暫未有八大收,仲停係cc讀。

至於恆大,我仔讀了一年,個學科同學都晤係差,好多係因為poly收太勁,所以入晤到來恆大讀呢科,我仔話最低分都有20分。恆生暫不能與八大相比,但資源好夠,辦學團體好有米,我仔教授係用銀彈係其他院校挖角或重金聘來的。

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

selina1109 發表於 23-7-20 16:43
我個仔舊年入了恆生讀政府資助,資歷架構5既藝術及設計學科,當時佢都有 poly hkcc商科副學士offer,我同 ...

希望幫到你,因舊年我都係非常迷惘既媽媽。但見我仔讀了一年,讀得好開心,全科A,心存感恩。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

bobolam 發表於 23-7-20 16:17
讀2年副學士後上唔番8大year 3, 去自資學位要由year 1 開始?

上唔到8大Year 3..
如成績唔係太差..或者可以入8大既Year 2的..

早少少留意收生申請...因應自己成績選揀就OK..
我仔話Year 1,2,3都有得選..唔同學科唔同要求啦...

真係差的....自資學位都可以由Year 2或3讀起...

岩岩過2的..我見有D自資學位都收Year 1...

當然..如果真係勁差的....對唔住..我都唔知..
可能黎多轉asso囉....

有錢...就冇問題...

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

林國彬?

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

兩間讀邊一科

HKCC CGPA有3上Poly Y3 商科機會唔細
睇下佢是否甘心恆大畢業喇

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

23april23 發表於 23-7-20 13:35
係唔知點揀好,恒大出嚟會唔會俾人好差嘅感覺,但讀HKCC副學士又驚上唔到Poly year3
...

係有可能駁唔到year 3的,當asso/副學士個GPA唔太靚,又或就算靚但唔算最top個幾位,都有可能入唔返八大的year 3的。早2年朋友個女讀咗2年HKCC社工畢業,GPA3.6以上也不能駁去八大year 3, 要佢由year 1讀起……最後佢揀咗另一間專上學院駁上去year 3…聽朋友講,有好幾個都GPA3.8以上,所以個競爭太大,變數大。

不過係早2年,現家可能有變……只能作參考

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

minniemouse131 發表於 23-7-20 15:12
咁又奇D喎,讀nursing,都係為咗張RN cert.,其實讀邊間唔太重要,出嚟都係一樣,而真正大學嘅nursing,理 ...

咁明顯佢係為HKU個名…..人各有志,佢鍾意啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Sweetiess 發表於 23-7-20 17:39
係有可能駁唔到year 3的,當asso/副學士個GPA唔太靚,又或就算靚但唔算最top個幾位,都有可能入唔返八大的 ...

我都聽過CC要求好高,通常爆4穩陣上8大,其實都有好多top嘅學生,冇3.8都有d危。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊