自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

請問有冇人知道,我朋友離婚獨力湊大個仔,多年後,申請排單身公屋,亦等咗好多年,終於明年3月可以見主任。最近佢有咗男朋友,考慮緊係唔係應該見完主任,派咗屋先結婚,好過未見主任就結。因為排咗好多年了,唔想因為結婚搞到派唔成屋。我唔識,如果有姊妹知道,請指教一下,謝謝

子爵府

回覆 raro 的帖子

通常見得主任就有屋

珊瑚宮

2024年龍年勳章

結左婚入息同資助過唔過額?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

T.T.CatCat 發表於 23-7-23 19:31
回覆 raro 的帖子

通常見得主任就有屋

請問見完等幾耐可以有屋?

未經本人同意,不得轉載以上內容

男爵府

李豆豆 發表於 23-7-23 19:33
結左婚入息同資助過唔過額?

呢個就唔清楚了

禁止訪問

別墅

離婚獨力湊大個仔,多年後,申請排單身公屋

單身公屋住3人, 會唔會好迫 ?
結婚後加名 , 派屋會大間些

子爵府

2024年龍年勳章

T.T.CatCat 發表於 23-7-23 19:31
回覆 raro 的帖子

通常見得主任就有屋

吾一定,可能系再資產審查

男爵府

yuenpoo 發表於 23-7-23 20:26
離婚獨力湊大個仔,多年後,申請排單身公屋

單身公屋住3人, 會唔會好迫 ?

佢個仔自己住,公屋佢一個人住,結婚後計劃買間大啲嘅居屋三個住

公爵府

好媽媽勳章

快唔快到睇有無新屋邨落成,無新樓試過好多人審超過2年都未派再重審,橫掂都係認定對方,唔使急住結婚啦

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

raro 發表於 23-7-23 18:46
請問有冇人知道,我朋友離婚獨力湊大個仔,多年後,申請排單身公屋,亦等咗好多年,終於明年3月可以見主任 ...

佢自己一個排定同阿仔一齊排?

男爵府

Ritzmary 發表於 23-7-23 21:09
佢自己一個排定同阿仔一齊排?

佢一個人排

水晶宮

好媽媽勳章

請問有冇人知道,我朋友離婚獨力湊大個仔,多年後,申請排單身公屋,亦等咗好多年,終於明年3月可以見主任 ...

單人條隊同結左婚條隊唔同
如果100%確定3月見主任就見主任先
轉左夫婦要重新再排,但年期好似會縮短啲。
check清楚係配屋前審查定係抽樣審查。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

年紀咁大最好吾好結婚先,攞左公屋先,之後其實都最好吾好結,萬離婚對方又呃左間屋,好多男人都系咁

男爵府

有關影響見2.7

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/flat-application/HD274.pdf

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

朋友爸爸又係差不多狀況,仔大女大所以排咗單人,臨派屋之前結咗婚,房署話因為佢係排單人,結咗婚要再排過另一條隊,一係即刻離婚,朋友爸爸最終選擇即刻離婚,派咗屋住咗先,因為家庭隊唔知要排幾耐。

男爵府

patpat234 發表於 23-7-23 22:32
單人條隊同結左婚條隊唔同
如果100%確定3月見主任就見主任先
轉左夫婦要重新再排,但年期好似會縮短啲。

佢都係想見咗主任先

男爵府

mimi199188 發表於 23-7-23 22:37
年紀咁大最好吾好結婚先,攞左公屋先,之後其實都最好吾好結,萬離婚對方又呃左間屋,好多男人都系咁 ...

明白,我都想保障佢為先,謝謝提醒

男爵府

CKHA 發表於 23-7-23 22:48
有關影響見2.7

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/flat-applica ...

多謝你

男爵府

Kwonglyk 發表於 23-7-23 23:28
朋友爸爸又係差不多狀況,仔大女大所以排咗單人,臨派屋之前結咗婚,房署話因為佢係排單人,結咗婚要再排過 ...

咁佢應該唔會結婚先了,搞掂間屋先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊