婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿仔現時8歲,我地兩公婆想自己湊番個仔..我個極品99竟然話幫我地湊大左話拎走就拎走(emoji)以前大家同住就冇辦法啫!上年抽到公屋,佢都已經話遠..叫我地放個仔係佢個邊,2年級既依個學期,阿仔成績唔係咁理想,同老公就諗住比個仔去補習,放左學我自己湊番去屋企…咁都話唔比(emoji)咩世界!我地亦都冇話放假唔湊個仔比佢見…咁都有得發爛渣..有冇在職媽媽有類似情況(emoji)教下我應該點做好(emoji)

子爵府

回覆 Nikkisaisai 的帖子

既然補習係你兩公婆的決定,咁咪叫你老公自己搞掂佢阿媽

別墅

HOPEFORBB 發表於 23-7-24 18:42

既然補習係你兩公婆的決定,咁咪叫你老公自己搞掂佢阿媽

佢阿媽知佢個仔唔會再彩佢..佢成日打黎電話轟炸我(emoji)

子爵府

咁咪當佢唱歌,有咩叫佢自己同佢個仔講

別墅

HOPEFORBB 發表於 23-7-24 18:50

咁咪當佢唱歌,有咩叫佢自己同佢個仔講

我媽都係咁叫我,叫我唔好駁佢咀!唔好理佢,有咩叫佢同番佢個仔自己講

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

電話都不應聽啦。果個係人地阿媽,人地阿仔聽番電話是本份來既。

不過咁,孫子帶到8歲就冇得再帶,老人家點都覺得你地過橋抽板,要令老人家明白其實好難。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

回覆樓主:

同佢講再嘈的話,以後連過時過節都唔駛諗住再見個孫

大宅

咁點?佢想湊到18歲?佢湊到幾多歲都會覺得過橋抽板㗎啦,關乎到小朋友成績唔好,除非你話佢第時band 3你都冇所謂姐,如果唔係管教一定係父母好好多,佢點都要痛一次,由得佢嘈,習慣咗就好了,湊幾多歲果個都只能係佢個孫永遠都唔係佢個仔,佢想湊,叫佢個仔番去俾佢湊。

別墅

babyjjj 發表於 23-7-24 21:41
咁點?佢想湊到18歲?佢湊到幾多歲都會覺得過橋抽板㗎啦,關乎到小朋友成績唔好,除非你話佢第時band 3你都 ...

咪係囉!同埋我仔都8歲啦..真心想佢學下獨立..

別墅

kwhkwh 發表於 23-7-24 20:11
電話都不應聽啦。果個係人地阿媽,人地阿仔聽番電話是本份來既。

不過咁,孫子帶到8歲就冇得再帶,老人家 ...

講真..我冇話阻止個孫搵佢..亦唔會唔比佢見,但佢第一步都搞到咁,我好難再行下一步囉(emoji)

別墅

Nagomi 發表於 23-7-24 20:55
同佢講再嘈的話,以後連過時過節都唔駛諗住再見個孫

我原先都諗住一有時間就同個仔去搵佢飲茶食飯…現在都搞佢咁..好難再落去囉

大宅

Nikkisaisai 發表於 23-7-24 23:52
我原先都諗住一有時間就同個仔去搵佢飲茶食飯…現在都搞佢咁..好難再落去囉
...

老人家總係覺得自己年紀大時間唔多,最怕見唔到個孫同個仔,但當之後原來可以維持原狀,放下心頭大石,就唔會再咁樣。
睇你留言係一個明白事理嘅人,將你嘅諗法話俾奶奶聽,等佢唔好咁憂慮,俾佢一步步適應

別墅

jojocatjojo 發表於 23-7-25 03:58
老人家總係覺得自己年紀大時間唔多,最怕見唔到個孫同個仔,但當之後原來可以維持原狀,放下心頭大石,就 ...

我自己以前都係嫲嫲湊大,我媽以前都是這樣做!所以我都會..我都有直接同佢講…我明白你對我地既用心,但依家依一刻,我講咩佢都聽唔入耳

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

Nikkisaisai 發表於 23-7-24 23:52
...

好難再落去.....即係你屈服比佢揍返 ?

別墅

pi0219 發表於 23-7-25 13:55
好難再落去.....即係你屈服比佢揍返 ?

唔係呀!決定左自己湊啦!

pi0219    發表於 23-7-25 17:10

珍珠宮

湊開咗有感情,父母想攞返個仔,點知個呀嫲覺得人地搶走咗自己個孫,佢代入咗做母親既角色,所以一時間接受唔到,不如慢慢黎啦,你小朋友日日去補習?如果一三五補,咁二四就留係99到,俾時間適應下,會唔會好啲?

別墅

crazypaper 發表於 23-7-25 15:24
湊開咗有感情,父母想攞返個仔,點知個呀嫲覺得人地搶走咗自己個孫,佢代入咗做母親既角色,所以一時間接受 ...

我仔星期一至五放左學都要去補..我其實自己都plan好左星期六或星期日會同個仔番佢到玩..同佢地去飲下茶..食下飯…點知佢就京劇變臉咁….

大宅

Nikkisaisai 發表於 23-7-25 15:46
我仔星期一至五放左學都要去補..我其實自己都plan好左星期六或星期日會同個仔番佢到玩..同佢地去飲下茶.. ...

長痛不如短痛,我覺得你同老公都決定左湊返呀仔,咁一次過搬走好d,99先可以開始適應期,多d 星期六日約佢飲下茶,人一定會適應的,正面d 諗,之後佢會體會到唔洗湊孫,唔洗咁困身仲舒服啦,可以休息下

大宅

你千祈唔好夾晌中間,叫老公死掂佢,佢唔會嬲自己個仔 但一定嬲爆你

別墅

KKpenguin 發表於 23-8-21 19:12
長痛不如短痛,我覺得你同老公都決定左湊返呀仔,咁一次過搬走好d,99先可以開始適應期,多d 星期六日約佢 ...

我都希望佢快啲開竅(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊