婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

岩岩生左bb。陀緊仔期間,我媽媽已經應承幫我坐月。 但而加佢去街市買餸,聽到好多人話個女嫁左出去,坐月呢d 野係奶奶幫手。 因為我媽唔係香港人,想知香港一貫做法係點🙏🏻🙏🏻

至於我奶奶,陀仔既時候都冇點問候/照顧我,亦都冇出聲話幫我坐月/請陪月。 結完婚就催我生Bb。話會幫手湊,但要我俾返人工佢&bb洗費另計。本身大家關係都唔係咁好。 見佢咁講野,我都冇預佢會係我大肚期間照顧我/生完幫我坐月。

(其實唔洗奶奶出聲,Bb 洗費係正常父母責任。要任何一位長老幫有睇bb,俾少少錢都係心意,我都識做既)

大宅

Chun831 發表於 23-7-24 12:50
岩岩生左bb。陀緊仔期間,我媽媽已經應承幫我坐月。 但而加佢去街市買餸,聽到好多人話個女嫁左出去,坐月 ...

通常自己媽媽或請陪月
叫99通常有排煩,可免即免

珍珠宮

岩岩生左bb。陀緊仔期間,我媽媽已經應承幫我坐月。 但而加佢去街市買餸,聽到好多人話個女嫁左出去,坐月 ...
奶奶陪坐月, 等於自殺
你想唔想自殺?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

無一貫做法,最好就請陪月,你生前無同老公傾?

既然奶奶同你關係唔係咁好
你唔會要奶奶陪月或日後比bb佢湊掛

珍珠宮

無規定咩做法,同奶奶夾,奶奶又樂意,就奶奶幫手坐月
自己媽媽樂意,就自己媽媽幫手坐月,根本唔需要理街市啲c9講乜
佢地意思係外孫,唔係跟自己姓,應該男家幫手都未輪到女嫁咁解,其實只要你親生父母唔介意呢啲野,就咩問題都無啦!唔通個自己個女生bb,唔擔心佢身體,坐唔好月,之後有手尾跟咪仲唔好?
我亦認同長輩幫手應該要俾返啲錢,因為佢都有付出時間同精力,湊初生bb都好辛苦

複式洋房

多謝咁多位既回覆! 我都明自己媽媽幫坐月係好過奶奶。

奶奶所講既人工,係佢份工搵幾多,佢幫我湊仔既話,我就俾返幾多佢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Chun831 發表於 23-7-24 17:31
多謝咁多位既回覆! 我都明自己媽媽幫坐月係好過奶奶。

奶奶所講既人工,係佢份工搵幾多,佢幫我湊仔既話 ...

如果佢因為湊你bb而辭工既話,都合理呀。

子爵府

回覆 Chun831 的帖子

我諗大前提係咪你哋都想佢湊?

不過依家問都可能太遲,你都生咗BB,正常都唔會呢刻先決定係邊個湊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

5好理3姑6婆講乜,自己娘親幫坐月,你要好好多謝伯母。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

複式洋房

當然媽媽陪坐月啦🥰99都唔會理你只會理個孫

大宅

媽媽陪你坐月當你公主,
99陪你坐月當你工人。

大宅

唔好99

陪月/工人比較好

水晶宮

回覆樓主:

土生土長hk人,唔知一貫做法係點
但我兩胎都係工人同自己搞掂,最多請陪月
我唔會叫自己或老公父母幫手坐月或湊bb或湊小朋友
個bb係自己同老公的,四大長老無責任照顧

珍珠宮

回覆樓主:

我係返娘家坐月
坐月全埋身,自己湊b多,媽咪有幫手同bb沖涼
唔洗煮月子餐,大家食咩我就食咩,有菜有肉有飯就得
唔洗飲增奶湯水,本身奶量足夠
頭幾日有煲薑水沖涼
媽咪有煲薑醋,但我無食過,係親友食

搵媽咪幫手坐月,都盡量唔想媽咪多嘢做同太辛苦

請陪月唔一定夾,又唔知佢支唔支持餵人奶
所以我覺得有媽咪幫手坐月最安心

男爵府

2024年龍年勳章

你阿媽真係想幫你坐 就唔需要聽人講 而你奶奶 更加唔好諗佢幫到咩手 ,寧願洗兩三萬請陪月

複式洋房

比返幾多呢D叫老公比

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊