想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

結咗婚3年,今年30歲了
剛剛上個月第一次9weeks流產
老公鍾意小朋友既
我都覺得生仔係一件要做既事
但同時內心又有好多想法
懷孕真係有好多野要注意
又諗公立定私家生
開唔開刀?如果小朋友SEN又點算?
請問有無同路人遇到同樣的問題?
生定唔生?(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

SEN 唔可怕只是社會重視 , 8 ,90 年前已經普遍 … … 老土講句 : 隨心而行 , 隨遇而安。
( 以我角度唔生無壞處 )

別墅

順其自然啦

大宅

Yo20 發表於 23-7-27 21:52
老公鍾意小朋友既

做人諗咁多野好辛苦
人生好多野唔係掌控之中
問下自己如果唔生唔試多次會唔會有遺憾, 想做就去做好好調理好身體再努力
之後既野咪行步見步
上天唔會讓你嘅能力超過你嘅負擔

別墅

回覆 Yo20 的帖子

順其自然啦

大宅

老公鍾意小朋友既

我都唔係特別鐘意小朋友,但怕自己後悔,所以做晒我可以做嘅野,如果唔得我都叫努力咗,咁上天對我好好,比我成功咗,成個任期都好緊張(因為我都小產過)咩都驚一餐,然後好怕失去佢,到順利生咗,惡夢開始,我從來都冇諗過湊仔係咁,我未生前一路諗帶佢過邊玩,完全冇諗過1,2歲前嘅野,辛苦到日喊夜喊,冇晒自由,到佢3個月識笑識叫,我就好開心喇,而家先慢慢習慣緊做人媽媽,我就選擇咗開刀生,只係怕痛,未有前已經同老公講咗一定要開刀,而選得開刀就一定係私家喇,所以你應該係諗咗開唔開刀先,當然負擔到去私家會舒服d喇,我聽其他媽媽講公立d姑娘迫佢地餵人奶

珍珠宮

老公鍾意小朋友既

公立定私家生小問題
你可以孕前用幾千元抽血驗你自己單基因
是否是常見遺傳病携帶者
肌肉萎縮失聰龐貝氏都驗到
幾值得去做
但千奇百怪遺傳病不能估計
所費不菲亦驗不到咁多
睇完弱能學校學生你未必敢生
不過做人總不能斬腳趾避沙蟲
想生就試唔係想生就有
做媽媽都是邊做邊學會領畧到人生

CathyCheung_FB    發表於 23-12-19 10:26

民房

謝謝大家的回覆。

複式洋房

大宅

老公鍾意小朋友既

我都係呀,唸佢日喊夜喊我無得瞓點算、唸到佢teenage好難教、學壞點算?大咗為家產推我落樓梯、叫我瞓街點算? 所以呢2年都唔想生,但36了,真係驚再遲生唔出,又唸緊係咪要生,好矛盾

大宅

Monmonfu 發表於 23-8-3 01:22
我都唔係特別鐘意小朋友,但怕自己後悔,所以做晒我可以做嘅野,如果唔得我都叫努力咗,咁上天對我好好, ...

我都怕無哂自由、時間,你點克服?有冇後悔生?

男爵府

我同你一樣好多矛盾
但我今年已35
感覺上要把握機會去爭取懷孕
已經備孕一年半都未有消息
一個月前開始食中藥調理同測排卵

我矛盾位係一旦有左小朋友,開支就好大(我哋每個月可以儲既錢其實都係得2萬幾)。另外就係如果bb有咩病(嚴重果啲例如自閉/學障甚至有各類型癌症)咁就好慘,需要花既心血同時間,仲有會好傷心呢,呢啲都係我好struggle既地方。

民房

vanlina_cream 發表於 23-8-9 19:51
我都係呀,唸佢日喊夜喊我無得瞓點算、唸到佢teenage好難教、學壞點算?大咗為家產推我落樓梯、叫我瞓街點 ...

明白你既心情呀(emoji)
不過...可能真係唔好諗得太長遠
雖然我都會諗好多野(emoji)
咁你可能都生到一個好乖既BB
唔好抹殺其他既可能性(emoji)

民房

michellechiu02 發表於 23-8-9 20:34
我同你一樣好多矛盾
但我今年已35

如果嘗試一年都未成功懷孕
可以考慮去家計會做深入啲既檢查(emoji)(emoji)

複式洋房

唔諗得咁多, 之後嘅問題之後先算啦, 見步行步

複式洋房

回覆 michellechiu02 的帖子

如果兩公婆都想要就應該要生、呢個世界大把人無錢衰到拎綜援都照生、甘點解你唔可以生、又甘講、其實唔洗理人地、最緊要你兩公婆有甘既心理準備好想要小朋友

大宅

vanlina_cream 發表於 23-8-9 19:51
我都係呀,唸佢日喊夜喊我無得瞓點算、唸到佢teenage好難教、學壞點算?大咗為家產推我落樓梯、叫我瞓街點 ...

我過來人啊,佢真係會日喊夜喊,但都係頭幾個月,我生完反而諗點樣比到最好野佢,點樣可以留多d錢比佢,冇諗到會為家產而傷害我喎我亦都冇諗佢係咪成功人士,我只係想佢開開心心

大宅

vanlina_cream 發表於 23-8-9 19:52
我都怕無哂自由、時間,你點克服?有冇後悔生?

冇克服架就係搵人湊囉,因為我日喊夜喊,喊到老公都驚,(佢本身想我湊,佢就可以日日見到Bb,但我做唔到,所以佢就讓步)有諗過請工人,但我唔鐘意多個人係屋企,所以佢就搵奶奶照顧,星期五夜晚我先接走,星期日又湊反比奶奶(因為老公星期六日放假)我唔會有一個人對住Bb嘅時間,講真頭一個月奶奶照顧我同Bb,我冇咩感覺,只係咩都唔比食,好麻煩,到第二個月,奶奶去旅行,真正得我自己一個湊仔,我先識驚,真係好後悔生,做咩要作賤自己,到而家Bb4個幾月大,佢喊小咗,有時解鎖新技能,我真係會好開心架,而家冇後悔喇,但要我生多個就冇可能喇

大宅

michellechiu02 發表於 23-8-9 20:34
我同你一樣好多矛盾
但我今年已35

講真啊,生咗真係好多錢要使,咩都想買比佢,玩具,衫,沐浴露,護膚品,咬咬膠…明知買咗好多,都仲係想買,如果你禁得住自己就ok喇,要用錢都係開頭姐,基本野買齊之後個d就睇你自己,同埋唔好諗佢實有問題喇,向好個方面諗,其實佢開心唔係就夠喇咩,我都係怕自己會後悔先生仔,怕遲啲想生已經冇可能,生完自己又後悔,後悔完而家又唔後悔喇我都覺得自己好跳不過我當初係咁諗嘅,我40歲前盡咗力,用任何方法,要試都會試,生到就接受,如果冇我都叫有努力過,咁就兩公婆過埋下半世

珍珠宮

老公鍾意小朋友既

我覺得你諗得太多了,連開刀定順產,小朋友正唔正常等等,感覺你做人到好有壓抑。

首先現時的科技好先進,bb在肚時可以睇到好多變化,真的有問題再做決定都未遲。

最緊要係想有bb先係難題。不然都唔會咁多人嚟呢版。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊