論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

完約前法例上駛唔駛一定要提早一個月通知佢會唔續約?驚佢知無得續約最後一個月會喺屋企玩嘢,但又未致於要即時辭退,因為都只係想唔用佢,點做會好啲?

佢做滿四年駛唔駛俾任何遣散費或長期服務金?辭咗佢之後有咩要注意同手續做法例上表明同工人再無任何關係?(主要想防止佢如果有喺外面借錢或做過乜嘢,唔想有麻煩)
謝謝。

大宅

自己辭職就乜都無,除非佢死左或健康出現問題,需有醫生證明。
https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/11.pdf

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

做滿四年, 你唔同佢續約, 唔需要畀長期服務金

不過, 如果你冇打算再請工人就要畀遣散費, 繼續再請工人就唔使畀遣散費

冇規定要早幾多通知佢唔續約, 一般約滿前一兩個月如果大家都冇動靜搞續約, 佢都會知你唔續㗎喇, 所以早一個月通知都適當的

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

如果你通知咗入境處大家終止合約, 入境處會寄返封信畀你

大宅

5R2H 發表於 23-8-2 19:24
做滿四年, 你唔同佢續約, 唔需要畀長期服務金

不過, 如果你冇打算再請工人就要畀遣散費, 繼續再請工人就唔 ...

不過, 如果你冇打算再請工人就要畀遣散費, 繼續再請工人就唔使畀遣散費」

請問點界定我再唔再請工人?要喺而家個工人離職前搵啱新工人簽到新合約定點?

子爵府

happymina 發表於 23-8-2 19:51
「不過, 如果你冇打算再請工人就要畀遣散費, 繼續再請工人就唔使畀遣散費」

請問點界定我再唔再請工人? ...

你唔使同個舊工人講你唔會再請工人, 例如退休呀失業呀等等, 舊工人唔知你唔再請就唔會追討遣散費

琥珀宮

happymina 發表於 23-8-2 19:51
「不過, 如果你冇打算再請工人就要畀遣散費, 繼續再請工人就唔使畀遣散費」

請問點界定我再唔再請工人? ...

若有人教佢,佢就點都照追你遺散費,如果去勞工處告你,你要比證明你係會繼續用工人。

民房

回覆 happymina 的帖子

你好,有相同case,好蠢比左release letter 佢,本身想比佢早d搵顧主,為佢着想。點知封信係用黎同我爭取遣散費嘅,話佢up to standard level,佢亦無收過警告信,所以佢有原因告我逃避長期服務金而唔同佢續約。想問問你最後有無比到遣散費。因為上網睇話4年唔續約,個有個案判個工人贏。謝謝你。

大宅

InepaulGont_FB 發表於 23-8-10 21:48
回覆 happymina 的帖子

你好,有相同case,好蠢比左release letter 佢,本身想比佢早d搵顧主,為佢着想。點 ...

佢未走,我都未同佢講,我唔知應該最遲幾時通知佢唔用佢。你意思即係唔駛俾release letter佢?我都諗緊用咩方式同佢講唔用佢

伯爵府

happymina 發表於 23-8-13 00:30
佢未走,我都未同佢講,我唔知應該最遲幾時通知佢唔用佢。你意思即係唔駛俾release letter佢?我都諗緊用 ...

用緊賓?咪話想用印因為佢地講廣東話,以後四大長老會多咗時間上來,所以工人識廣東話好緊要。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊