自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MLSiu 發表於 23-7-31 21:59
問過有間律師樓開$23000至26000。另一間就話遺產的3%

嘩,咁貴,自己做喇
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

包包米 發表於 23-7-31 22:01
自己做唔清楚,或者會有啲咩自己出錯咗都唔知

無咩可以錯,最多唔啱銀碼,咪再改到啱喇
放下自在

象牙宮

SmallTungmama 發表於 23-7-31 22:14
如果冇牽涉物業, 銀行戶口又唔係有一大筆錢, 其實自己搞都好方便!上網預約咗日期, 填好曬所需文件, 按時到 ...

如果得物業又有遺囑都係咁簡單
最複雜應該係有海外物業,又有唔知幾多個戶口,幾多股票
放下自在

子爵府

MLSiu 發表於 23-7-31 22:01
文件我都有齊,所以我想理解下找律師搞的分別

唔好諗住律師收你幾萬蚊,乜都幫你搞,其實同你自己去搞係冇分別,只係少咗你去法院嘅車程咁大把,但係你就畀啲無良律師斬到一頸血

第一次去之前必須要填曬表先,好多人唔識就會去到先填,變相時間就會耐咗

千祈唔好咁戇居,聽呢度啲人講,話涉及到物業就一定要搵律師,其實根本完全唔需要,自己去辦理就得,我當年都係自己搞,因為承繼物業,係未補地價嘅居屋,就要自己去房署申請,我自己搵律師淨係做轉名嗰part三幾萬就搞掂所有嘢,如果你當承繼遺產,律師樓起碼加多幾倍收費

水晶宮

回覆樓主:

我有平安紙,有物業和幾間銀行户口,律師只是幫你出信去每間銀行check有冇帳户,總結後就照平安紙分發,只收12000蚊,我都覺得貴啦!

珊瑚宮

cattz288 發表於 23-7-31 22:20
無咩可以錯,最多唔啱銀碼,咪再改到啱喇

係呀, 錢碼唔啱, 自己去多幾次囉。
有朋友剛搞完, 就係有利息問題, 去左幾次銀行

珊瑚宮

MLSiu 發表於 23-7-31 22:00
得一個銀行戶口,但存款超過5萬的

不如去銀行問左先

象牙宮

cbeyond 發表於 23-7-31 22:49
不如去銀行問左先

有d銀行無probate唔肯講
放下自在

大宅

2024年龍年勳章

SmallTungmama 發表於 23-7-31 22:14
如果冇牽涉物業, 銀行戶口又唔係有一大筆錢, 其實自己搞都好方便!上網預約咗日期, 填好曬所需文件, 按時到 ...

一定要帶實體八達通卡

大宅

2024年龍年勳章

8000 發表於 23-7-31 23:00
一定要帶實體八達通卡

係呀, 因為要插咭比$, 不過好多人排隊影, 你可以叫前面或者後面啲人幫你畀, 你畀返錢佢

象牙宮

2024年龍年勳章

MLSiu 發表於 23-7-31 22:01
文件我都有齊,所以我想理解下找律師搞的分別

就咁睇, 簡單case, 完全可以自行填表後交高院遺產繼承處.

珍珠宮

MLSiu 發表於 23-7-31 21:56
因為我上網預約完後,佢有d表格要下載,係要先填好交去,定到時先去填?
...

即係你係第一次去呀嘛?第一次去唔使填form住㗎,我都冇填,純粹俾啲文件俾職員睇有冇咩問題後再排期

男爵府

MLSiu 發表於 23-7-31 22:00
得一個銀行戶口,但存款超過5萬的

佢個戶口可能無你個名,但係有冇授權比你操作?

侯爵府

回覆樓主:

可唔可以喺度借個位問下, 媽媽住緊層樓係爸爸同佢聯名, 爸爸上個月走咗, 而我又知道爸爸銀行戶口其實都冇乜錢淨, 咁其實係咪即係乜都唔使點搞? 使唔使專登幫佢取消戶口?

男爵府

cbeyond 發表於 23-7-31 20:25
多唔多銀行戶口, 其實可以問吓銀行。
我之前問過中銀, 中銀職員問總存款超過5萬嗎?若不過,可以去民政署 ...

請問去民政事務署,攞住張遺囑,遺囑寫住係畀個女,使唔使出生證明,證明母女關係哩?个囡嘅身份證同姓名都喺遺囑上面。

子爵府

MLSiu 發表於 23-7-31 19:40
上網查左遺產承辦處最快booking是下年4月中。親人本身沒有立遺囑,沒有物業,只有銀行存款。
其實自己直接 ...
以下只作參考
有些人月入五至十多萬
或日理萬機
可以請律師辦
自己辦
就要走很多次
去取証明去銀行去宣誓甚至要你的出世纸
你資料仍未足
直至現在
我覺得是由你父去辦
你可以先去取個須知小册子看看

子爵府

imlcc 發表於 23-7-31 23:38
可唔可以喺度借個位問下, 媽媽住緊層樓係爸爸同佢聯名, 爸爸上個月走咗, 而我又知道爸爸銀行戶口其實都 ...
要先看清什麼聯名?
長命契才易做

伯爵府

請問法庭費用$337可收現金?

伯爵府

HLDMaMa 發表於 23-7-31 22:05
咁貴?

果間出左名掛

伯爵府

cbeyond 發表於 23-7-31 22:47
係呀, 錢碼唔啱, 自己去多幾次囉。
有朋友剛搞完, 就係有利息問題, 去左幾次銀行
...

我諗要臨去交文件前,再打簿,就最準確掛?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊