自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MLSiu 發表於 23-8-1 01:54
我諗要臨去交文件前,再打簿,就最準確掛?

現在打簿可以喇,再減返身故後收既利息,佢仲有冇定期果d?
放下自在

子爵府

MLSiu 發表於 23-7-31 19:40
上網查左遺產承辦處最快booking是下年4月中。親人本身沒有立遺囑,沒有物業,只有銀行存款。
其實自己直接 ...

自己搞,完全唔需要律師!
立即電話去遺產承辦處book, 我諗都要幾個月

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

MLSiu 發表於 23-8-1 01:54
我諗要臨去交文件前,再打簿,就最準確掛?

我老豆過身時,都只係有銀行存款,但因為重有外幣(咁都重有少少息)
銀行係會出一封信(一張紙)寫清楚各項銀碼(在出這封信當天嘅正確數字,我老豆當年年尾過身,我係2月先攞依封信)依封信應該重要嘅,我提議你,你搵個時間,去銀行問,要依家出依封信,還是去金鐘之前2 /3星期之前攞

珍珠宮

lo895121 發表於 23-8-1 02:17
請問如果第一次去要帶咩文件俾職員睇?係咪死亡證、存摺之類? 另外到時啲職員係咪會講番要填邊幾張 forms ...

存摺唔使,要帶遺囑,死亡証,死者身份証,你自己身份証,佢會問你死者有冇戶口,保險箱,資產,會話你知下次要帶乜,因為好似資產咁要去田土廳果度打印番張有原本業主名嘅文件,跟住會俾下次嘅日期你,佢會有張list, mark晒下次需要邊啲文件同填邊張form
其實你可以打電話去問,我第一次去之前都係打去問

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

去銀行問嘢時,你要帶你嘅出世紙(証明你同戶口持有人嘅關係)

男爵府

回覆樓主:

我先生突然過身,6月先出到死亡証,遺產承辦要排到1月尾。想問銀行d資料係咪要最update? 我而家就申請左,如果9月有銀行尾數的額係咪吾ok? 要12月再去問架?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bb560 發表於 23-8-1 09:36
去銀行問嘢時,你要帶你嘅出世紙(証明你同戶口持有人嘅關係)

係好有用嘅資料
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

想請問如果銀行做左聯名, 意思係戶口係本人, 但之前己經做左聯名授權子女可以簽名取錢. 咁有咩事係咪唔使攪咁多野, 仔女就咁去取錢就可以呢.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

甜姐兒 發表於 23-8-1 11:16
想請問如果銀行做左聯名, 意思係戶口係本人, 但之前己經做左聯名授權子女可以簽名取錢. 咁有咩事係咪唔使攪 ...

我家人做左,差不多走時已叫我地取走大部份,方便日後帛事用,煩少d手續

我地取剩數十元
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2023年兔年勳章

你自己下載表格填寫先,去前打存摺簿將金額填埋,帶埋自己出世紙、身份證、家人死亡證,全部預備一份副本,自己去辦好易,無需經律師

先父有樓我都係自己帶娘親去辦,第一次去交表乃資、宣誓,簽埋授權書我一個月後,我第二次去已可取承辦書
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

cbeyond 發表於 23-8-1 08:22
若果係長名契, 可以搵律師或自己搞
自己搞, 打電話去土地註冊處約時間, 已經排到明年, 職員會教你要帶 ...

可不可以賣樓時才搞?謝謝解答

即長名契,有一方身故,在生業主現在賣緊層樓。

男爵府

甜姐兒 發表於 23-8-1 11:16
想請問如果銀行做左聯名, 意思係戶口係本人, 但之前己經做左聯名授權子女可以簽名取錢. 咁有咩事係咪唔使攪 ...

可以。看電視話有種授權即頭是戶口本人身故後,授權人可以直接承繼。有錯請更正。

珊瑚宮

mom06 發表於 23-8-1 11:50
可不可以賣樓時才搞?謝謝解答

即長名契,有一方身故,在生業主現在賣緊層樓。

可以, 若果你到時唔趕住賣樓
搞都需要時間, 唔係1/2日就完成。

男爵府

cbeyond 發表於 23-8-1 12:13
可以, 若果你到時唔趕住賣樓
搞都需要時間, 唔係1/2日就完成。

趁未有買家之前,改咗名先比較好?

你通常買賣程序,如果要承做按揭通常都要一個半月時間,夠唔夠時間呢?

珊瑚宮

mom06 發表於 23-8-1 12:19
趁未有買家之前,改咗名先比較好?

你通常買賣程序,如果要承做按揭通常都要一個半月時間,夠唔夠時間呢 ...

未必夠
若果自己搞, 約期現在超過半年時間, 排到明年。
我上星期幫親戚約時間, 7個月後。
職位員回覆話經律師樓搞會快d,相信都超過1個月, 可能2-3個月。
因為職員講, 死亡証要放低約1個月時間。

複式洋房

laukkk 發表於 23-7-31 19:54
預約咗之後第一次去係俾職員睇下你嘅文件有冇問題,齊唔齊,會俾下一次預約日期時間俾你,然後第二次先會 ...

幾多錢

伯爵府

ivydoo 發表於 23-8-1 07:39
唔得,因為條數係要填佢走果日既銀行存款,唔係你交表果時既存款,因為中間可能有利息,條數會大左,咁銀 ...

因為打左簿,跟返存摺佢走果日去填銀碼,可以嗎?

伯爵府

Sumyeema1 發表於 23-8-1 08:19
舊年我自己攪, 去遺產繼承處查詢, 如果需要職員對文件, 排期8個月後.

我選擇自己填表, 直接交文件(金鐘 ...

意思可以唔使預約,直接交文件?(手頭上文件已齊)

伯爵府

cattz288 發表於 23-8-1 08:49
現在打簿可以喇,再減返身故後收既利息,佢仲有冇定期果d?

我都係咁諗,因為存摺上可見身故當日存款。沒有其他定期,只得一個存款戶口

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MLSiu 發表於 23-8-1 16:16
意思可以唔使預約,直接交文件?(手頭上文件已齊)

點都要預約架,所謂交文件,佢就係check完齊資料,填啱晒野,就會叫交錢,影印,再交回,就等官員最後檢查蓋印,遺產承辦文件先完成
放下自在

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊