自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

https://hk.news.yahoo.com/%E6%95%99%E5%B8%AB%E8%AA%9E%E6%96%87%E8%83%BD%E5%8A%9B%E8%A9%95%E6%A0%B8%E5%A0%B1%E5%91%8A%E5%87%BA%E7%88%90-%E9%80%BE%E5%8D%8A%E8%80%83%E7%94%9F%E8%8B%B1%E8%AA%9E%E5%AF%AB%E4%BD%9C%E5%8D%B7%E4%B8%8D%E5%90%88%E6%A0%BC-062704411.html

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

英語能力都麻麻地嘅去教英文
香港以往都好奇怪,去教書嘅通常係成績唔算叻嘅,但薪酬全球嚟計算好高

公爵府

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-31 20:58
香港以往都好奇怪,去教書嘅通常係成績唔算叻嘅,但薪酬全球嚟計算 ...

點面對班學生同家長呢?

禁止訪問

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

平平無奇2 發表於 23-7-31 20:53
https://hk.news.yahoo.com/%E6%95%99%E5%B8%AB%E8%AA%9E%E6%96%87%E8%83%BD%E5%8A%9B%E8%A9%95%E6%A0%B8%E ...

咁多老師唔達標 ,呢班老師可以繼續教?

伯爵府

牛年勳章

去考這試的不是現職語文教師,要PASS左先可以教,即現職語文教師是已全部PASS

大宅

2024年龍年勳章

香港以往都好奇怪,去教書嘅通常係成績唔算叻嘅,但薪酬全球嚟計算 ...

英文運用好嘅學生是

靠學校老師教得好?

還是靠自己 (良好語言環境)?

子爵府

PeteOrson 發表於 23-7-31 21:06
就算讀書叻既,都係無乜常識,但又走去教通識誤人子弟,識一個做到副校長,仲要日日又神又鬼又耶穌,男人老狗乸 ...

識一個好廢既大學男同學,大學時repeat咗一年,再已好差既成績勉強畢業,點知之後去教書,依家竟然做咗校長,O嘴,佢靠一副油脂味重既面孔吸引d屋村師奶。

珍珠宮

玩具勳章

你睇下最多人去考既係邊間大學 佢哋連ielts都係甘多間院校最低分 不過又甘講 高學歷又未必識教 我都有考過 考左四份卷 第一次考差作文個份未滿分 好似四 佢有一部分係改作文 好似error correction甘 如果你改多左會倒扣分的 唔甘心考多次就滿分了 仲有份無得考因為要入課室教書既類似 其實有少少tricky我識得個native speaker 佢除口語 其他都肥左 仲有我記得可以申請certificate of merit 如果有唔知幾多份四分以上 但唔俾我申請 話我本科與語文有關 可惜 晒左錢 我就是為左呢張紙考多次

公爵府

2024年龍年勳章

PeteOrson 發表於 23-7-31 21:06
就算讀書叻既,都係無乜常識,但又走去教通識誤人子弟,識一個做到副校長,仲要日日又神又鬼又耶穌,男人老狗乸 ...

講緊差不多一半老師肥佬、都唔係濫竽充數、直頭係集體詐騙、呃緊全港市民、仲要誤人子弟呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

近年知道一個中同係老師,我都好o咀,以前佢讀書時差,賭錢,懶

洋蔥頭媽咪    發表於 23-7-31 21:14
放下自在

公爵府

2024年龍年勳章

亮亮@ 發表於 23-7-31 21:10
英文運用好嘅學生是

靠學校老師教得好?

你意思係老師可有可無?

珍珠宮

玩具勳章

平平無奇2 發表於 23-7-31 21:12
講緊差不多一半老師肥佬、都唔係濫竽充數、直頭係集體詐騙、呃緊全港市民、仲要誤人子弟呀
...

已經多左 我考個年得二十幾巴仙合格

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

亮亮@ 發表於 23-7-31 21:10
英文運用好嘅學生是

靠學校老師教得好?

讀書真係要靠自己,我仔都係咁話

大宅

2024年龍年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-31 21:15
讀書真係要靠自己,我仔都係咁話

Absolutely (emoji)

珍珠宮

玩具勳章

singdream 發表於 23-7-31 21:11
識一個好廢既大學男同學,大學時repeat咗一年,再已好差既成績勉強畢業,點知之後去教書,依家竟然做咗校 ...

我都有兩個大學男同學 free rider 一個副校 一個主任 勁o咀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我妹嘅同學
由細到大靠獎學金養自己,大學first hon畢業讀埋master去教書(主修英文/翻譯)
俾校長老點考基準試,竟然肥佬!雖然之後知道其實可以唔考,但校長堅持降職,佢嬲到唔做
人哋而家已經係博士,學生係老師及校長
基準試咩標準真係一個迷

子爵府

以前成績唔好,考唔到大學嘅學生,才讀師範學院,成為老師!

esmehouse    發表於 23-8-1 00:26

珍珠宮

之前網課已見識過
英文還可以,普通話真係唔太得

珍珠宮

玩具勳章

tictactoe 發表於 23-7-31 21:10
去考這試的不是現職語文教師,要PASS左先可以教,即現職語文教師是已全部PASS ...

據我所知新既老師要pass 反而老個批未必有 有樣野叫非檢定教員 校長批就得 我識得有舊老師只pass左一份listening

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊