婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

不嬲同奶奶也冇兩句,見面大家叫聲,以禮相待,上年因為有左Bb 所以搬左去佢樓下令一個單位,已經堅持唔同一間屋,深信相見好同住難,但原來唔同住但她嘅行為令我覺得好唔舒服,唔知點解呢個人比左我好大壓力。其實係積埋積埋,老公又唔識做,令我好煩惱
講返件事…我未生之前佢已經知道需要煲薑醋,但係佢竟然話佢自己報俾自己嘅親戚,當時我個心已經覺得… 吓?點解可以咁自私?好彩我有請陪月,個EE 知道後話放心會幫我煲比我自己嘅親戚朋友。 到坐月…我印象中所有我嘅補品也是自己買比自己,其實我唔介意,因為要補嘅係自己,關人咩事?但只是覺得禮貌上都做下樣。
待續

大宅

misslady1980 發表於 23-8-1 13:28
不嬲同奶奶也冇兩句,見面大家叫聲,以禮相待,上年因為有左Bb 所以搬左去佢樓下令一個單位,已經堅持唔同 ...

朋友生B我地去探望也會小小心意…但我不是朋友,係你個仔個老婆,不過呢件事唔係令我最嬲,最嬲係成日上梨,又唔通知聲,失驚無神會出現響我屋企,同我老公講話可唔可以上來前通知聲,其實係對人的基本尊重,當然梗係冇啦,態度照舊,上度黎又多多意見,成日要迫住我(因為我同呀B 換衫,沖涼又要烘住)完全冇晒空間,加上果時啱啱生完d情緒非常唔穩定,試過因為佢搞到我想過自殺(呢件事我老公都唔知,我只是敢響呢度講)。呢段時間好彩我有請陪月,否則我人都癲。
之後我們因為移民離開香港,以為可以放下心頭大石,但原來唔係,只是我發夢啫。
待續…

大宅

misslady1980 發表於 23-8-1 13:47
朋友生B我地去探望也會小小心意…但我不是朋友,係你個仔個老婆,不過呢件事唔係令我最嬲,最嬲係成日上梨 ...

題外話…如果嫁咗俾1個唔懂得平衡婆媳關係嘅男人,對自己幾好都冇用。

男爵府

牛年勳章

朋友生B我地去探望也會小小心意…但我不是朋友,係你個仔個老婆,不過呢件事唔係令我最嬲,最嬲係成日上梨 ...

佢可以失驚無神係你屋企出現,
你老公都好大問題,
一係比左鎖匙佢,
一係老公覺得果個係我自己阿媽,
佢中意幾時黎就幾時黎。
老公唔覺得有好大問題。
你有你講,佢有佢做。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

唔同住但有俾key?
不請自來其實唔須要開門添啦
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

我們唔響香港嘅日子,佢同我哋丄都keep 住WhatsApp, FaceTime ,有傾有講..可能唔洗見面,關係仲好左。
不過有一日佢話要過嚟外國搵我地,我當然唔想,但明白佢都想見下個孫啫,更何況我心諗佢只係短住,雖然間屋唔係大,但肯定係來同我地一齊住,不過算啦我估1 頭半個月咪忍忍,點知我老公話佢媽係plan 來幾個月至半年,omg 果下我完全比唔到反應.. 唔係嘛點搞呀?我問老公佢黎咁耐做乜?老公解釋來幫輕下我,我當然拒絕,say no…. 大家生活模式唔一樣價值觀唔一樣生活習慣唔一樣點樣一齊住?講完咁多野又點?咪比老公氹住話佢會解決..叫我放心,一定唔會有問題,大家可以相處得好好

待續..

大宅

Chloe199401 發表於 23-8-1 14:36
你老公都好大問題,
一係比左鎖匙佢,

佢沒有鎖匙,但會上嚟門口撳鐘,工人姐姐自然開門俾佢

大宅

kwhkwh 發表於 23-8-1 15:09
唔同住但有俾key?
不請自來其實唔須要開門添啦

響門口,可以唔開咩?唉!

男爵府

牛年勳章

misslady1980 發表於 23-8-1 16:03
我們唔響香港嘅日子,佢同我哋丄都keep 住WhatsApp, FaceTime ,有傾有講..可能唔洗見面,關係仲好左。
不 ...

好明白你,
你99連你坐月買補品既錢都唔肯出,
黎到一定係。
咩都要你買比佢。

大宅

Chloe199401 發表於 23-8-1 14:36
你老公都好大問題,
一係比左鎖匙佢,

同老公講表示過我好反感,可否下次通知左先,當然我老公冇用啦.. 唔會同佢阿媽講,可能我老公怕唔好意思

大宅

Chloe199401 發表於 23-8-1 16:10
好明白你,
你99連你坐月買補品既錢都唔肯出,
黎到一定係。

有陣時回想起前任奶奶,雖然佢冇乜$也沒有什麼補品,但知道我生左佢日日山長水遠帶隻雞出來比我,我係感動也感謝

侯爵府

misslady1980 發表於 23-8-1 16:06
響門口,可以唔開咩?唉!
點解唔得? 我訓左得唔得!曾有JM 教路較0岩時間外出添。
老人家撞過板以後唔敢亂來。

侯爵府

不 ...

如果老人家單拖來,佢住硬你家。我再諗得衰d, 目的係移民跟你地。

過來人:同老人家由原本有傾有講,每次來小住,住到最後同屋當透明戲都費事交。

大宅

不 ...

佢㴝之前果段時間我又好似坐月果時咁好唔開心,日日倒數幾時來,快d黎快d走,當然個心幾唔舒服都唯有忍,終於來了。她終於來了,響這段日子真的好難捱,佢絕對不是一個容易相處的人,其實佢來到幫到我唯一就是帶BB 去公園,其他時間基本上日日對住佢,我有我嘅處事方式,佢就好多意見,生活習慣又非常不同,好難頂,有一次佢話要比bb 食保嬰丹,開奶茶…我唔想,因為擔心怕有中藥,同老公講佢都話唔怕啦,試吓先啦…,作為母親回想返,其實我絕對可以堅持say no , 點解要妥協?
唔通奶奶真係大曬?點解老公唔會企響老婆角度看事情,
待續…

大宅

misslady1980 發表於 23-8-1 16:31
佢㴝之前果段時間我又好似坐月果時咁好唔開心,日日倒數幾時來,快d黎快d走,當然個心幾唔舒服都唯有忍, ...

由之前倒數佢幾時來到之後倒數佢幾時走,不停同自己講佢就走,好快,仲有幾多日幾多分鐘.. 就算點count ,時間真的過得很慢,佢那種認叻,覺得自己好識湊BB,令我好反感。又有一次佢嘅行為我真係爆炸咗.. 事緣以前係我同Bb 冲涼但因為我有跟腱炎, 左手手腕完全郁唔到,所以呢個責任咗喺佢同我老公身上,初頭我好唔願意,因為覺得佢唔識沖,佢覺得自己好叻,好掂,但冇計啦,鬼叫自己做唔到, 嗰日我老公未返,Bb 趕住沖涼出街, 我奶奶話咁我同佢兩個一齊幫BB沖,我覺得冇問題,一入廁所,佢就昂同我講,我日日都係咁樣同佢沖涼,我熟晒㗎你去做呢啲你去做嗰啲..那種命令式語氣
待續

男爵府

牛年勳章

misslady1980 發表於 23-8-1 16:31
佢㴝之前果段時間我又好似坐月果時咁好唔開心,日日倒數幾時來,快d黎快d走,當然個心幾唔舒服都唯有忍, ...

可能因為果個係佢自己阿媽,
唔想同佢吵大鑊,
男人通常怕煩唔想理呢啲嘢。
勸到勸下阿媽,
勸唔到都只可以由得佢拉。
不要怕我直言.
如果你老公同外母唔岩,
你係中間都會唔知點好。

侯爵府

Ftm 嗎? 如果同住有排你受。

珍珠宮

有啲事,如果真係好唔想,就企硬啲,例如唔俾食就真係唔俾,唔好眼甘甘望住佢餵bb又唔出聲,因為你唔出聲,都係助長佢有下次,下次就會係其他你更唔想既野,你試一次兩次企硬,無餘地,無價講,佢會避忌啲,當然,預咗佢黑面唔鐘意,但係唔係佢唔開心就係你唔開心,你要自己衡量下輕重,少事無關痛癢就有佢

珍珠宮

repeat

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

樓主好慘,甘樣仲衰過起香港時,而家要一齊住,有D野自己可以強硬D,不過最怕系靠老公養,奶奶只會覺得你系下人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊