婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

misslady1980 發表於 23-8-1 16:31
佢㴝之前果段時間我又好似坐月果時咁好唔開心,日日倒數幾時來,快d黎快d走,當然個心幾唔舒服都唯有忍, ...

就算幾唔想見,但因為要比面我老公(佢係一個好重視家庭觀念,也是一個孝順仔)都要死忍,條氣唔順只可以扮冇嘢,費事老公難做,但老公又有為我想過嗎?我告訴他唔想同佢一齊生活,提出奶奶的唔啱之處,佢就永遠一副無奈樣,最鐘意耍我話:得啦,交比我處理,我同佢傾下之類…久而久之,我明知講到曬氣就費事反應,總之快啲走就算。
是不是所有老公都喜歡用「拖」去令件事不了了之。
長期咁我真係覺得大家段關係唔會長。
做家務照顧小朋友仲要work from home 已經好攰,但從來我不覺辛苦,只是覺得只要一家人1⃣️起開心就ok , 但因為「她」入侵我哋屋企令我好大壓力好辛苦
待續…

大宅

misslady1980 發表於 23-8-2 09:56
就算幾唔想見,但因為要比面我老公(佢係一個好重視家庭觀念,也是一個孝順仔)都要死忍,條氣唔順只可以 ...

加上近來同老公發生一d唔愉快嘅事令我好煩惱

水晶宮

回覆樓主:

唔通知就上你屋企好唔專重,你老公唔識檔,好廢
不過點解坐月補品你expect係佢買?

大宅

Nbs 發表於 23-8-2 11:48
唔通知就上你屋企好唔專重,你老公唔識檔,好廢
不過點解坐月補品你expect係佢買?
...

我從來沒有說要佢檔,我講的是去人屋企之前是否要通知聲,這個是禮貌

2. 我沒有說坐月規定要買補品,我自己買絕對冇問題,只是覺得咁大個人,老實講,佢食鹽多過我食米,買到心意嘅嘢,就算幾個橙我都會好感謝。

水晶宮

misslady1980 發表於 23-8-2 12:51
我從來沒有說要佢檔,我講的是去人屋企之前是否要通知聲,這個是禮貌

2. 我沒有說坐月規定要買補品,我自 ...

去人屋企前係要通知
嗰個係你99, 99 嘅事一律係應該你老公處理,佢處理唔掂就廢啦

橙又好,補品又好,心唔心意,你係介意無人送嘢俾你啫

男爵府

其實老一輩唔會覺得上自己仔女屋企要通知,呢個係上一代問題,唔關你99有冇禮貌事。因為佢地覺得個仔屋企即係自己屋企。
至於坐月補品,唔買都冇咩野,99冇任何責任,反而你老公要買。自己個仔屋企洗咩買野上去,反而外人先會買。如果將來我做人99,我真係好怕個新抱要求我幫佢坐月同買補品,我覺得呢野樣應該兩公婆自己搞掂。
不過我同意你99成日係屋企出現真係好困擾,因為我都經歷過,仲要多一個老姑婆姑奶,好彩我老公唔幫佢地,最後佢地發爛渣唔再上黎,一天光曬。你老公唔企你個邊,你又係FTM冇搵錢,你只可以忍下等佢百年歸老。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

misslady1980 發表於 23-8-2 12:51
2. 我沒有說坐月規定要買補品,我自 ...
老實講,老人家心意既野,佢俾你都唔好受。你認為「心意」,他人覺呢啲係「恩惠」。佢唔買你仲可以大條道理「我冇受過你野」塞住人地把口。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

kwhkwh 發表於 23-8-1 16:22
點解唔得? 我訓左得唔得!曾有JM 教路較0岩時間外出添。
老人家撞過板以後唔敢亂來。
...

如果已經禮貌叫左佢上黎前講聲佢都唔做,我係直接鬧,佢唔識尊重人,我都唔怕尊重佢。

珍珠宮

奶奶有幫手同bb沖涼
奶奶亦有幫手煲薑醋
奶奶又有湊bb去公園,你可以輕鬆一下

至於話俾bb食中藥,好多媽媽都有俾,你唔想俾就唔俾,無人可以迫到你
我奶奶都一樣,我咪答唔洗食中藥
我奶奶仲話我點解唔俾蟲草、人參、花膠bb食添,佢有佢講,我有我決定

平心而論,你奶奶真係幫到手
無得又要馬兒好,又要馬兒不吃草,無得你接受奶奶嘅幫手,又要奶奶唔好成日出現

我返娘家坐月嘅,奶奶無煲薑醋,只同bb玩,因為佢已經唔記得咗點湊bb
無問題呀,我會自己處理好,見面時客客氣氣
你老公有親人,見面係基本禮貌,自己要學識睇開啲同做好本份,否則因婆媳關係而破壞夫妻感情

大宅

c27cheun 發表於 23-8-2 13:56
其實老一輩唔會覺得上自己仔女屋企要通知,呢個係上一代問題,唔關你99有冇禮貌事。因為佢地覺得個仔屋企即係 ...

你說得好有point 老公唔企響我果邊。
我從來沒有諗過佢百年歸老,只是覺得佢嘅舉動令我好困擾。
我是一個自給自足嘅女人,同老公財正獨立,否則我一定不會好受。

大宅

華妹妹 發表於 23-8-2 14:56
如果已經禮貌叫左佢上黎前講聲佢都唔做,我係直接鬧,佢唔識尊重人,我都唔怕尊重佢。
...

其實我想架,但因為比面老公唯有死「忍」

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-8-2 15:11
奶奶有幫手同bb沖涼
奶奶亦有幫手煲薑醋
奶奶又有湊bb去公園,你可以輕鬆一下

她的幫手沖涼就可以推開別人?講得衰啲係批我爭,將心比己我相信呢度幾孝順嘅媳婦都唔會認同覺得冇問題

佢煲薑醋只係話波比佢自己嘅親戚… 我嗰啲就我自己搞掂?呢啲叫自私

唯一多謝係佢Bb 去公園

我係唔需要佢幫手,佢想睇孫我明白也沒有問題,只是只係介意佢對人嘅態度,對人嘅唔尊重,我絕對唔認同老人家就可以有特別優待。

大宅

kwhkwh 發表於 23-8-2 14:24
老實講,老人家心意既野,佢俾你都唔好受。你認為「心意」,他人覺呢啲係「恩惠」。佢唔買你仲可以大條道理 ...

又講得啱喎

珍珠宮

misslady1980 發表於 23-8-2 23:04
她的幫手沖涼就可以推開別人?講得衰啲係批我爭,將心比己我相信呢度幾孝順嘅媳婦都唔會認同覺得冇問題

我無講任何人可以推開人,你前文亦無講有呢件事
當時咩情況?咩環境?邊個抱緊bb?或者你講清楚

我亦無講過任何人可以有特別優待,不過做好自己本份係做人基本
你太緊張同放唔低過去,不停糾結過去嘅事令自己唔開心,繼而影響夫妻感情
過去已經過去,向前望吧
你可以接受心理輔導同婚姻輔導

侯爵府

最大問題係你先生唔識處理婆媳糾紛

子爵府

misslady1980 發表於 23-8-2 23:06
又講得啱喎

抱走BB去酒店或其他地方住,直到99離開才回家!

大宅

free2020 發表於 23-8-3 01:32
最大問題係你先生唔識處理婆媳糾紛

現在未到糾紛佢都唔處理,我有提議過不如我同你呀媽講佢咁做令人唔開心,我老公又話等佢講,當然又係耍我啦

大宅

wingyaumama 發表於 23-8-3 02:00
抱走BB去酒店或其他地方住,直到99離開才回家!

我有諗過

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我系你就直接黑99面,見到唔岩就直接話99,你一日唔甘做你老公唔會真系處理呢個問題,你叫老公問99幾時走?你唔問就我問。
大前提經濟上你唔使靠老公,大不了帶BB返外家住一排。好明顯你99根本唔鐘意你,既然唔鐘意就更加無需做表面功夫,仲好!

大宅

yuyueng 發表於 23-8-3 10:44
我系你就直接黑99面,見到唔岩就直接話99,你一日唔甘做你老公唔會真系處理呢個問題,你叫老公問99幾時走? ...

我都幾肯定佢唔會處理,仍然keep 住做一個孝順仔。
不過我嘅容忍係有限,如果當人不段去挑戰我底線,我絕對不會再好似以前咁「唔出聲」或者再比面什麼人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊