美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

greentea000 發表於 23-8-31 17:00
諗諗下孕婦最優先係囤葉酸,葉酸水溶性、對光同熱敏感,日常存放、烹調都會有損失,唔特別去計較都唔容易做 ...

我不嬲有食開b雜, 但係個人成日覺得好攰,又見暈, 去睇醫生叫我驗血, 醫生話我一切正常,仲話啲指數好靚, 但返屋企再睇返驗血報告, 最尾嗰度總結,我再查返英文,原來話我有隱性地中海貧血,醫生完全冇同我講,最後佢都係開維他命b雜畀我食, 我有頭皮敏感已經十年, 中醫西醫自然療法全部都冇用, 脫髮嚴重, 㾗到訓唔到, 後來生酮醫返好七成,但間唔中都會復發,少少凍口唇同埋指甲都會變成紫色, 而家我加埋食B12同葉酸, 真係血色好左,手板本來係好白,而家有番啲血色,面色都好咗好多,連頭皮都敏感少咗,真係好神奇, 現在仲未解決到嘅就係成日都覺得好攰見暈

伯爵府

me920 發表於 23-8-31 19:47
你食邊個牌子的b 雜呀?
DHC, 另外加B12同埋葉酸

伯爵府

asweetmom 發表於 23-8-31 20:20
你沒補鐵?
鐵丸一星期食一次, 試過食多咗會去唔到洗手間

伯爵府

asweetmom 發表於 23-9-1 07:18
我現在有6包dhc,才1人1年份量。但是我家有4人,要省着吃,碰到日本排放核污水之前生產的日期還會再買幾包 ...
我都要買DHC B雜, 就嚟食完, 跟住家姐比咗一包係DHC(有緩釋)維他命b雜比我,唔知喺邊度買, 緩釋唔知會唔會好啲

伯爵府

asweetmom 發表於 23-9-2 08:23
昨天早上去看家樓下惠康,是蔬菜也沒有水果也不多!
反而我妹家樓下百佳 ...
今日經過惠康,買三盒, 每盒$10, 不過賣哂啦

伯爵府

asweetmom 發表於 23-8-30 18:35
我老公叫我囤藻油,但是藻油太貴了!
我見你話買萬零牌魚油, 點解會買里隻? 我見佢好平, 我剛在iherb補咗貨(2年份), 買咗Rx/Carlson cod liver oil, 如果萬零都ok, 可以溝淡下,成本冇咁高

伯爵府

我而家已經食好多supplement, 見有人講里隻好又想試, 整整下就越食越多, 我無食維c, 每日都有食藍莓, 蕃茄仔

伯爵府

greentea000 發表於 23-9-5 19:25
如果影響健康,膳食改善困難,維他命丸又有實際幫助我就會當藥食,無得計較幾多粒。

只係想靚呢個層面考 ...
醫美而家只係一個月打一次雷射嫩膚, 硫辛酸我食過, 食完塊面好紅就無食, 我為食, 會食零食,所以覺得自己營養唔全面, 都有做開運動, 我真係覺得我啲血有問題,我覺得應該係家族遺傳,有幾個家庭成員包括我,個身上面有好多櫻桃疹,前日在家做咗35分鐘重量運動, 有小小攰, 完全冇谷嘅感覺, 做完塊面啲微絲血管爆曬,塊面底層有好多一點點紅色, 我之前已經試過三四次係咁樣, 但驗血又話我正常, 本應今日去打雷射都取消咗, 聽你咁講, 個心舒服咗, 都係啲supplement 照食住先

伯爵府

greentea000 發表於 23-9-4 17:02
有無人買到過2026年嘅natrol verisol?
時不時就出現到期日2026年,但我7月、8月買嘅都係11.2024。
我剛剛收咗貨, 係24 Dec 2024

伯爵府

嚟緊會去旅行游水, 請問大家邊隻防曬最防水最防曬㗎?

伯爵府

me920 發表於 23-10-19 14:19
游水我用shiseido藍樽
我之前都用過, 都覺得好好, 而家係咪出多咗係款都係藍色樽㗎, 請問係邊隻, 我驚買錯

伯爵府

greentea000 發表於 23-10-25 11:33
抖音成日比淘宝平好多,可惜我手機下載唔到抖音。

唯有叫内地同事幫手買,野兽代码金字塔面霜 ...
請問野獸同珀萊雅面霜有乜分別呀?

伯爵府

greentea000 發表於 23-10-28 23:58
年尾好忙,唔想做麻煩嘅醫美項目。7月至9月我又曬得幾多太陽下,好多項目唔做得,只可以係射頻同光療之間選 ...
我之前都想試紅光, 睇咗mito red light, 想買返嚟自己在家照, 好似話對皮膚同身體都有幫助,睇咗都唔係好明啲理論, 請問茶妹覺得有無用?

伯爵府

greentea000 發表於 23-11-1 15:30
紅寶石面霜3.0好勁,抗皺、緊緻都打入三甲!

p.s.估唔到20霜都有咁多粉 ...
在李佳琪直播間搶唔到紅寶石面霜,佢好似畀其他送多一盒面膜

伯爵府

greentea000 發表於 23-11-1 15:00
KIEHL'S Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose serum

呢個係我極少數會買嘅專櫃產品之一,為咗4% ideal ...
我發覺近兩年開始更年期條頸啲皮膚差咗好多,都想試呢隻,請問雙11淘寶買抵唔抵呀?

伯爵府

greentea000 發表於 23-11-3 18:12
我一直知道自己瞓覺嘅時候有皺眉,川字紋未明顯現形,不過用手摸到坑紋。

今年做m22 resurfx同endymed微針 ...
所以近年都養成打平訓, 就算打則訓一陣都會轉返平訓, 好似啲紋無咁勁, 尤其是心口

伯爵府

greentea000 發表於 23-11-5 13:11
你有無打算做thermage?

就算係我年紀,按照最新資訊,依家開始做thermage都唔算早啦!但由每年1次變成2 ...
其實真係想做, 試過打去美容院問, 會唔會消脂, 因為我塊面好瘦, 驚越做越瘦, 美容顧問答得好含糊, 我四月時打咗一次Botox (眉心), 問過醫生, 佢話我下垂唔嚴重, 當然打咗會好啲靚啲, 同埋唔知邊間好, 香港心滑動打法, 有人話有效, 有人話無咁好, 但佢起碼係醫生打, 好似安心啲

伯爵府

greentea000 發表於 23-11-5 13:11
你有無打算做thermage?

就算係我年紀,按照最新資訊,依家開始做thermage都唔算早啦!但由每年1次變成2 ...
睇咗你提供個條資訊, 話唔會消脂, 唔消脂就真係想做, 一年兩次真係好太花費, 兩年一次都可以接受

伯爵府

greentea000 發表於 23-11-22 12:35
医用射频皮肤美容与治疗专家共识
唔該哂, 我要慢慢睇

伯爵府

asweetmom 發表於 23-11-24 00:00
我胖了,或者我先減肥看看!
我而家更年期, 發覺好易肥, 肥咗好難減, 重要肥哂喺個肚腩度, 前排中咗covid, 發高燒, 成個人瘦哂, 唯獨肚腩啲脂肪仲有好多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊