自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

LOVEJELLY 發表於 23-8-5 10:18
以醜為美,顛倒黑白是非,咁似現今香港樂壇

用作形用今天樂譠,尤其對於香港,最適合不過!!!

大宅

onlam2005 發表於 23-8-5 10:57
咁啱既樓主,
呢幾日我都係煲緊呢首歌
仲八掛緊...那英.汪峰等人係咪被炸爆咗微博

請問關佢地2個咩事

侯爵府

環保接龍勳章

毛毛123 發表於 23-8-5 11:28
請問關佢地2個咩事

神隱10多年的內地歌手刀郎近日推出新專輯《山歌寥哉》,內裏一首《羅剎海市》,部分歌詞非常「惹火」,如「勾欄從來扮高雅,自古公公好威名」、「豈有畫堂登豬狗,哪來鞋拔作如意」等,被指是暗諷那英、汪峰、楊坤及高曉松,隨即引來網上熱議,網友亦紛紛挖出刀郎與眾人的恩怨,相關討論也帶動歌曲的熱度,結果推出不到10天,全網播放量已高達20億,認真厲害。

要數眾人之間如何結怨,可說要回帶至2010年,當年那英於內地音樂頒獎禮擔任評委,不過作為主評人的她以一票否決刀郎入圍,並以「刀郎的歌不具備審美觀點,都是農民聽的歌曲。」接着楊坤也附和:「刀郎的歌能叫音樂嗎?簡直讓中國流行音樂倒退了15年。」高曉松也表示若有人送來刀郎唱片,也會直接丟進垃圾桶,汪峰亦吐槽刀郎的歌沒有藝術價值、歌詞膚淺沒有深度、旋律老土、嗓音平淡,指他只是個捉緊時機迎合大眾的商人,並非音樂家及藝術家。

雖然刀郎事隔多年才出手「復仇」,但卻獲網友一致力撐,於其新歌發布後,那英的視頻平台評論區頓時淪陷,留言人數不斷創新高,至今已達到370萬,當中內容更全是惡評,紛紛追問那英有否後悔當年如此評價刀郎。不過那英日前出席公開活動時,卻一改霸氣作風,表示對網暴感困惑,更說:「他們為甚麼要網暴我?其實怎樣能屏蔽
原文網址:刀郎潛伏13年大報復 唱衰仇家吸20億播放量 | on.cc東網 | 繽FUN星網 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0728_00862_001.html

侯爵府

元朗73 發表於 23-8-5 11:19
終於bk有post提呢首歌

七哥早2日都出咗post啦,你無留意。

子爵府

onlam2005 發表於 23-8-5 11:31
神隱10多年的內地歌手刀郎近日推出新專輯《山歌寥哉》,內裏一首《羅剎海市》,部分歌詞非常「惹火」,如 ...

覺得刀郎又未至於復仇誰這用意,回看佢以前作品,歌詞較為警世及社會觀。

男爵府

醒目開學勳章

rose-mag 發表於 23-8-5 03:11
刀郎7月19日出嘅專輯,兩個星期已經有過80億次播放率,當中一首《花妖》凄美,另一首《羅剎海市》借用聊齋 ...

早排搵返大陸3曰2夜資料時,在 fb youtube 見到有關呢首歌同刀郎的資料值得一看。<羅剎海市>首歌好聽

男爵府

醒目開學勳章

毛毛123 發表於 23-8-5 11:28
請問關佢地2個咩事

那英佢地 勁踩刀郎,令刀郎退隱十年。不過估唔到 譚詠麟好欣賞同支持刀郎,喺其中一段片中睇得出譚好尊重刀郎。

大宅

咁啱既樓主,
呢幾日我都係煲緊呢首歌

好想八卦吓 做咩咁多大陸人講首歌關那英嗰幾個人事嘅

子爵府

我好鍾意你啲post, 提供完整性好緊要,有助了解整件事的來龍去脈

大宅

onlam2005 發表於 23-8-5 11:31
神隱10多年的內地歌手刀郎近日推出新專輯《山歌寥哉》,內裏一首《羅剎海市》,部分歌詞非常「惹火」,如 ...

好似都幾多大陸網民唔鍾意那英,間唔中會碌到段片有個音樂比賽定節目,那英可能係評判佢話“對不過周深,我喜歡李維”,然後下面一埋網民留言鬧那英

水晶宮

wingchu 發表於 23-8-5 11:55
那英佢地 勁踩刀郎,令刀郎退隱十年。不過估唔到 譚詠麟好欣賞同支持刀郎,喺其中一段片中睇得出譚好尊重 ...

我第一次聽刀郎呢個名,就係好多好多年前譚詠麟推介,佢對刀郎讚不絕口,令我印象深刻。譚校長好欣賞刀郎。

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

當年刀郎《2002年的第一場雪》及《披著羊皮的狼》在香港亦好流行。第一次聽《羅刹海市》覺得詞鋒厲害,另類音樂(非主流)《嗩吶》好上頭。其實內容放諸四海皆適用,都有共鳴。當時即時反應是現今美醜顛倒的香港樂壇。如果國內二手玫瑰(梁龍)與刀郎一起演唱這歌更妙!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 23-8-5 03:17
白話譯文

馬驥,字龍媒,是商人的兒子。他風度翩翩,一表人材,從小就灑脱大方,喜歡唱歌跳舞。經常跟着戲 ...

謝謝翻譯成白話文

琥珀宮

回覆樓主:

羅剎海市呢個聊齋故事上半部,印象好深刻,因為多年前聽電台廣播,用故事形式去演繹故事;我以為係講美醜觀念,因地有差異,原來仲有龍宮奇緣下半部。

整個故事,蒲先生應該係想講佢身處一個以醜為美,以美為醜的國度,顛倒黑白的社會,有志難舒可能係佢心聲。下半部與上半部好似關係不大,足以獨立為一故事。

刀郎將此故事入歌,難度真高,平民要對文學有一定興趣才可吸引聽眾,否則對牛彈琴,曲高和寡,內地或者有此群聽眾,港澳台就難了。

男爵府

咁啱既樓主,
呢幾日我都係煲緊呢首歌

最憎嗰個「那」女人,惡魔女人,「中國x聲音」根本偽節目,導師浮誇到死,四人幫消失樂壇。好彩周深剝佢棚牙,仲有面皮面對周深。

翡翠宮

回覆樓主:

即刻聽下
我都想了解多啲

用戶要求終止服務

阿笑 發表於 23-8-5 12:03
好似都幾多大陸網民唔鍾意那英,間唔中會碌到段片有個音樂比賽定節目,那英可能係評判佢話“對不過周深, ...

如果你有睇中國好聲音,就知點解網民咁唔鍾意那英

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊