自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係就好。最緊要執行。打政府工的冇人要求你搵命搏, 但條底線真係要做好份內事。唔好推,hea, 呃福利, 成日病 (順便提下;中大校長, 我知你唔係公務員!唔該你真係檢視下自己的身體狀況係咪可以執行到你的工作。唔好成為教育界的記錄)

https://www.stheadline.com/politics/3260270/%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%B0%A1%E5%8C%96%E8%99%95%E7%90%86%E8%A1%A8%E7%8F%BE%E6%AC%A0%E4%BD%B3%E5%85%AC%E5%8B%99%E5%93%A1%E6%A9%9F%E5%88%B6-%E8%A7%80%E5%AF%9F%E6%9C%9F%E5%8F%AA%E5%BB%B6%E9%95%B7%E4%B8%80%E6%AC%A1-%E6%9A%AB%E5%81%9C%E7%99%BC%E5%A2%9E%E8%96%AA%E9%BB%9E

珍珠宮

會否只向新員工開刀

大宅

BKFinder 發表於 23-8-5 10:45
會否只向新員工開刀

最好無差別

水晶宮

回覆樓主:

纪律部隊和非紀律部隊,相差好大。。先非紀律部隊,穿便服,出勤會上網看當區美食,去到就。。。,反而應該非紀律部隊人員上再培訓課程!(申請從朋友口中得知)

子爵府

yesterdaypass 發表於 23-8-5 10:41
係就好。最緊要執行。打政府工的冇人要求你搵命搏, 但條底線真係要做好份內事。唔好推,hea, 呃福 ...

如果成事, 對市民絕對係好事, 公務員唔再係鐵飯碗, 唔再係做又36唔做又36

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

最驚到時變咗識刷鞋=表現好

大宅

tingting2200 發表於 23-8-5 12:13
如果成事, 對市民絕對係好事, 公務員唔再係鐵飯碗, 唔再係做又36唔做又36
...

大宅

simple430 發表於 23-8-5 12:22

依家係唔刷鞋唔做野都用緊香港人錢。佢刷鞋,再刷廁所等唔等於表現好另一回事。依家算係一點點的好開始。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

yesterdaypass 發表於 23-8-5 12:26
依家係唔刷鞋唔做野都用緊香港人錢。佢刷鞋,再刷廁所等唔等於表現好另一回事。依家算係一點點的好開始。
...

咁放長線睇吓攪成點

公爵府

而家唔夠人,除非表現離晒大譜,老細做幾年又調位,炒左無人fill,無乜老細肯寫衰一個人。

珍珠宮

simple430 發表於 23-8-5 12:22

唔識刷就用新機制玩死你

玩針對係職場政治中為保地位的其中一個手段

伯爵府

回覆 小華子 的帖子

聽公務員朋友高官講, 如果一個下屬表現好差, 佢地會寫到個下屬超級好, 然後申請佢調部門。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

點樣表現差? 佢地根深蒂固 連上司都覺得冇問題就係冇問題,更何況宜家難請人,好多上司都吞聲忍氣 忍新人
以上係我公務員朋友講

男爵府

最後剩返哂白卡

mimi199188    發表於 23-8-5 17:19

珍珠宮

回覆樓主:

邊個去決定員工表現差?
如果一個上司成日SL + MA, 舊制又好多假,就係成日唔見人,由佢來決定我表現差?究竟邊個差由誰來評理

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

yesterdaypass 發表於 23-8-5 10:41
係就好。最緊要執行。打政府工的冇人要求你搵命搏, 但條底線真係要做好份內事。唔好推,hea, 呃福 ...

有邊個老細會拿屎上身
仲要過老細個老細

男爵府

回覆樓主:

食環調任過新部門,一黎就攤開報紙睇,又扮唔識做野,佢直屬上司肯做野,上到HQ,HQ d上大人為左唔想做,仲調升仲份appraisal,連延長試用期都唔做,咁情況下,你叫舊人點同做野

大宅

lingw. 發表於 23-8-5 14:41
邊個去決定員工表現差?
如果一個上司成日SL + MA, 舊制又好多假,就係成日唔見人,由佢來決定我表現差?究 ...

其實你睇左個新制咪?如果睇左而我真係你上公司,或上上司都可能俾差評你。新制唔係故意要揾人差評, 係令個差評制度更簡化。以前要寫好多或搵好多文件出supprot 個差評去抄人,成個流程煩而耐,過程以年計係好平常。根本就係一個笑話。
如果你上司或成個公務員體製係咁多sick leave。 政府都需要考慮公務員的體質, 例如會唔會安排去烏克蘭或北韓軍訓去幫助呢類體弱但可改善的員工。分分鐘到時你上司身體好返哂

男爵府

yesterdaypass 發表於 23-8-5 14:53
其實你睇左個新制咪?如果睇左而我真係你上公司,或上上司都可能俾差評你。新制唔係故意要揾人差評, 係令 ...

HQ班上大人唔想承認睇自己請錯人,同唔想做咁多野,會自動調升返佢份appraisal,要炒人,不如問下上大人肯唔肯做好過啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

朋友 佢一個部門 有幾個新人
1個10點不露 一露周圍講人是非 話自己做得好辛苦,1個淨玩手機上網/打機,網購
1個成日閃去走廊傾手機,一傾個幾鐘
想問佢地表現好唔好?但佢上司話難請人,舊人頂埋新人d 野做,朋友成日呻話宜家難請假

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊