夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

原來C6同我一齊咁唔開心
和好後隔幾日又冷戰過,好厭倦呢啲生活,無止境咁碌。。。。搬出去既念頭喺咪一時衝動?

子爵府

manyuki 發表於 23-8-8 09:48

你一次過俾晒一年租,相信業主會租比你⋯⋯

水晶宮

你一次過比一年咪得囉
逐個月比,無入息證明,我係業主我唔會租比你呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

manyuki 發表於 23-8-8 09:48
和好後隔幾日又冷戰過,好厭倦呢啲生活,無止境咁碌。。。。搬出去既念 ...

點解唔傾清楚?
咁快就分居冷靜,要洗一大筆錢

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 23-8-8 12:05
點解唔傾清楚?
咁快就分居冷靜,要洗一大筆錢

問佢第二次就已經覺得煩,性格又性急,又冇耐性(c6只話對我冇耐性)
好難同佢好好商量。寧願掛住打機要啲咩裝備,幾點開局打機等等。。。都不寧願諗同我哋去邊玩。
我的確係有啲羨慕人家可以一家大細可以去下旅行,輕鬆吓~
我唔係要求每年去一次旅行,起碼香港一日遊都懶得去,心好灰 比唔到小朋友一個正常溫暖既家庭,我好冇用!

大宅

manyuki 發表於 23-8-8 13:41
問佢第二次就已經覺得煩,性格又性急,又冇耐性(c6只話對我冇耐性)
好難同佢好好商量。寧願掛住打機要啲 ...

你C6呢個情況維持咗幾耐呀?

大宅

唔好咁衝動住!停一停諗一諗,計好如果搬出去之後,未來一年嘅收入來源同支出分佈,係負擔到先好落決定。。。

子爵府

打唔打機都好,大部分男人本身就唔中意plan嘢。你想出去你安排好,叫佢跟咪得,除非佢跟都唔願跟。預期諗搬出去咁大洗費,不如先搵嘢做啦。既然你講到個男人無安全感俾到你,唔應該做ftm。除非你本身大把錢。

大宅

Vengerov 發表於 23-8-8 15:06
打唔打機都好,大部分男人本身就唔中意plan嘢。你想出去你安排好,叫佢跟咪得,除非佢跟都唔願跟。預期諗搬 ...

我都想出去搵嘢做,無奈。。。
大部分男人本身唔鐘意plan嘢我就唔肯定係咪??但我睇到周邊朋友既老公都會抽時間陪老婆仔女出外玩,我就冇呢啲福份啦!!!!

珍珠宮

回覆樓主:

你呢個情況應該搵婚姻輔導,唔係搵屋搬

掛住自己去玩,唔理屋企嘅男人大有人在

再講,唔係人人都外向,鍾意一日遊
喺屋企搵啲board games一齊玩,一齊睇戲又得
先維補夫妻關係同增加一家人交流互動

一家人健康和諧最重要

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-8-8 17:54

搵婚姻輔導我都有諗過,邊個途徑可以搵到呀

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

男既搵錢, 回家仲要「諗同我哋去邊玩」。

女既FTM, 已經「無奈」在家可5可以「諗同我哋去邊玩」?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-8-8 17:54

父母一齊不開心,勉強一齊,對小朋友來說 也不是好事。 正常家庭 父母恩愛 有說有笑 才是對小朋友有正面的影響。

男爵府

manyuki 發表於 23-8-8 19:12

邊間唔推介la, 有宗教信仰, 揾返自己宗教, 揾私人都得,係貴, ngo 都有, 平好多, 最平係揾社工掠搞, 無話邊個好, 係你同邊個夾, 你對邊個信任高d, 以前古時都無婚輔哩d專業, 都係揾長輩做, 最重要你哋2個都要信任, 肯聽佢講

珍珠宮

manyuki 發表於 23-8-8 21:20
父母一齊不開心,勉強一齊,對小朋友來說 也不是好事。 正常家庭 父母恩愛 有說有笑 才是對小朋友有正面的 ...

另一半唔係涉及出軌、暴力、不良嗜好、唔養家等等嚴重問題,有小朋友一定要慎重考慮是否要去到分開呢步……

兩夫妻相處總會有問題,性格同生活習慣問題引起磨擦好平常,可以調整心態同慢慢磨合

我老公都唔多鍾意去街,平時都係一家三口行吓附近商場同公園
有時假期淨係喺屋企hea,陪呀女玩麻鷹捉雞仔,或者喺屋企附近散散步都開心呀

如果去得遠,我自己同個女去,博物館、行山、離島、staycation……一樣開心呀

當然假日大部份時間都係一家三口活動,偶爾我同個女二人世界
老公有老公宅活,我有我同個女快活
開心定唔開心,正面定負面,視乎個人心態

珍珠宮

manyuki 發表於 23-8-8 19:12

好多機構都有婚姻輔導服務
一google就好多

婚姻輔導資料
明愛
https://family.caritas.org.hk/cht/service04_marriage04

家計會
https://www.famplan.org.hk/zh/our-services/counselling-services/marriage-and-sex-counselling/content

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-8-8 22:25
另一半唔係涉及出軌、暴力、不良嗜好、唔養家等等嚴重問題,有小朋友一定要慎重考慮是否要去到分開呢步… ...

俾個讚你

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-8-8 22:25
另一半唔係涉及出軌、暴力、不良嗜好、唔養家等等嚴重問題,有小朋友一定要慎重考慮是否要去到分開呢步… ...

我明白,多謝妳~~
性格好難改,要改變都一早改咗啦!我希望兩夫妻儘量配合,嚟緊既日子開開心心過埋下半生!囡會比較自願陪媽媽行街,囝就唔願陪媽媽出街架!

珍珠宮

manyuki 發表於 23-8-9 12:34
我明白,多謝妳~~
性格好難改,要改變都一早改咗啦!我希望兩夫妻儘量配合,嚟緊既日子開開心心過埋下半生 ...

我女仲細,7歲,所以實親媽咪
到大啲有自己社交圈子,預咗佢到時會少陪媽咪,養育必經之路

而到時陪伴你嘅係老公
慢慢調適,雙方先搵共同興趣同話題
例如呢排老公先睇《中年好聲音》,我無興趣都陪佢睇晒,一齊討論吓個節目

需要老公幫手就搵佢,佢做完就大大力讚佢勁,男人要成就感,慢慢佢就肯付出多啲

你安排好行程,最後加句好唔好
男人通常都受落,因為唔洗佢諗行程,又可以做話事嗰個,男人都鍾意話事

同小朋友相處都係投其所好,佢有咩興趣,睇開咩動漫/kpop,你都試吓一齊睇,大家有時好似朋友咁傾偈
我同14歲姨甥女都係傾動漫同kpop,帶佢去食港女pancake,佢好開心呀

大宅

秋天與楓葉 發表於 23-8-9 13:14
我女仲細,7歲,所以實親媽咪
到大啲有自己社交圈子,預咗佢到時會少陪媽咪,養育必經之路

男仔比較難受教,冇乜耳性,第一次帶佢去打Bowing 都唔多受落(可能未必嗰個都鐘意玩)又係寧願在家打機,兩父子都係咁。。。有時都幾激氣
好彩囝囝暑假都仲肯跟我出街食嘢。我會試下儘量隔合他們,但打機我真係冇興趣 呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊